Gaillard

Gaillard is een kleine gemeente in de Haute-Savoie in Frankrijk, gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Annemasse en maakt deel uit van het arrondissement Saint-Julien-en-Genevois.

Geografische ligging

Gaillard en Haute-SavoieDe stad beslaat meer dan 400 hectare op een hoogte van 400 meter en ligt op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. De inwoners, momenteel meer dan 11.500, worden Gaillardins en Gaillardines genoemd. Veel inwoners van de gemeente zijn grenspendelaars en werken in Zwitserland.

Gaillard wordt doorkruist door twee rivieren, de Arve en de Foron, en ligt op 45 km van Annecy, 34 km van Thonon-les-Bains en 3 km van Genève.

Geschiedenis en erfgoed

Activité maraîchère à GaillardDe stad Gaillard werd in de 13e eeuw door de graven van Genève gesticht met de bouw van het beroemde Château-Gaillard. Het gebouw, met zijn versterkte stad, was goed beschermd tijdens de Middeleeuwen met een garnizoen van 3.000 soldaten. Maar de talrijke godsdienstoorlogen eisten hun tol op het bolwerk.

Voor de Franse Revolutie maakte Gaillard deel uit van de gemeente Chêne-Thônex in Zwitserland. In 1815 bleef het eigendom van de koning van Sardinië en kreeg het de naam van de gemeenteAmbilly-Gaillard. In 1843 werd het bij koninklijk besluit weer Gaillard. In 1860, na de volksraadpleging, werd Savoye Frans en dus ook de Gaillards.

In 1896 telde de stad 1.239 inwoners en de bevolking is blijven groeien tot 10.000 vandaag. De stad heeft nog steeds een tuinbouwactiviteit die in het verleden overheerste. Haar ligging aan de grens met Zwitserland maakt haar nog aantrekkelijker.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in Gaillard geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Mercure Annemasse Porte de Genève

Dit hotel ligt op slechts 15 minuten van Genève en stelt u in staat de stad te bezoeken of gemakkelijk naar een zakelijke bijeenkomst te gaan. U kunt genieten van het buitenzwembad en gratis parkeergelegenheid. Het expositiecentrum Palexpo en de luchthaven Genève-Cointrin liggen op slechts 14 km van het hotel.

Vanaf € 90 per nacht.

Zie beschikbaarheid

De originelen Annemasse Sud – Porte de Genève

Dit hotel in Savoyaardse stijl ligt op 1,5 km van de Zwitserse grens en biedt prachtige kamers met airconditioning, omgeven door een park van 11 hectare. Het restaurant “Le Bistrot des Alpes” biedt lokale specialiteiten zoals tartiflette en fondue.Vanaf € 54 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Residentie Genève

Het Geneva Residence ligt aan de Zwitserse grens, op 50 meter van de tram van Genève. Het biedt studio’s en appartementen met een volledig uitgeruste keuken. Eigen ondergrondse parkeergelegenheid is beschikbaar tegen een toeslag.

De prijzen beginnen bij € 63 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Kyriad Direct Annemasse – Genève

Een zeer schoon hotel voor een beperkt budget. Het ligt op het kruispunt van de A 40 en de A 411, ideaal voor een pauze onderweg of voor een dagje Genève. Het ontbijt is overvloedig en het personeel is altijd beschikbaar en vriendelijk. Een goed adres voor een kleine prijs.

Vanaf 40 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Appartement Genève – Gaillard

De studio’s en appartementen zijn ideaal gelegen aan de grens met Zwitserland en beschikken over een volledig uitgeruste keuken. Het continentale ontbijt wordt geserveerd in een gemeenschappelijke ruimte. Het restaurant is ruim en licht.Vanaf € 70 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Culturele en sportieve voorzieningen

Verschillende culturele ruimtes en zalen staan ter beschikking van de bewoners.

De school voor schone kunsten van Genevois

Ecole des beaux-arts de GaillardDit is een instelling in de agglomeratieAnnemasse die artistiek onderwijs van hoge kwaliteit aanbiedt om de creatieve geest te wekken, maar ook om voor te bereiden op de toelatingsexamens voor hogere kunstscholen. Educatieve en buitenschoolse opleidingen maken ook deel uit van het programma van de school.

Le P’tit théâtre de Gaillard

Le P'tit théâtre de GaillardDit is een gezellige plek waar elke week een cabaretvoorstelling, een onemanshow of een komedie wordt opgevoerd. Er zijn twee voorstellingen, een om 18.30 uur en een om 20.00 uur. Het intieme aspect van de zaal met 50 zitplaatsen zorgt voor medeplichtigheid met de artiesten. Voor de voorstelling is er catering en kinderen kunnen deelnemen aan workshops.

L’Antibrouillard

L'Antibrouillard à GaillardDit is een associatieve ruimte voor de creatie en verspreiding van hedendaagse kunst. Het hele jaar door worden tentoonstellingen en educatieve rondleidingen aangeboden.

De Gaillard muziekschool

Dit is een vereniging die meer dan 200 leerlingen verwelkomt. Tijdens de buitenschoolse opvang worden muzikale ontdekkingsworkshops aangeboden aan jonge kinderen.

De bibliotheek van Gaillard

De bibliotheek bevindt zich in de naburige gemeente Ambilly, die bereid is haar deuren te openen voor de inwoners van Gaillard.

Het Louis Simon Sportcentrum

L'Espace sportif Louis Simon à GaillardDeze multifunctionele ruimte is genoemd naar een voormalige burgemeester van Gaillard, die in 1966 grote stukken grond reserveerde voor de toekomstige ontwikkeling van de gemeente. Een grote zaal van 1.100 m² biedt plaats aan 500 toeschouwers tijdens internationale boks- of judowedstrijden. Men kan er basketbal, handbal, volleybal en gymnastiek beoefenen. Kleinere aangrenzende zalen bieden ruimte voor boksen, karate en tafeltennis. Op de twee aangrenzende velden kan worden gevoetbald. Een afgesloten bijgebouw is gewijd aan de bowling green.

Vele andere sporten kunnen op woensdag in de sportschool worden beoefend. De stad Gaillard heeft een sport- en cultuurcheque voor kinderen en tieners in het leven geroepen om hen toegang te geven tot deze activiteiten.

De Groene Weg van Groot Genève

La Voie Verte du Grand GenèveVoor liefhebbers van mooie gezinswandelingen is de 12 kilometer lange Groene Weg van Groot Genève een must in de regio. Het traject loopt veilig van de Zwitserse grens tot Bonne. De route kan per fiets, te voet, op inline skates en scooters worden afgelegd. Onderweg vindt u picknickplaatsen, panoramische uitkijkpunten en verhuurpunten voor elektrische fietsen.

Aan het einde van de tocht kunt u van de gelegenheid gebruik maken om Genève te bezoeken.

Het Invierno Tango Festival

Elk jaar begin februari organiseert de stad Gaillard een gerenommeerd tangofestival. Het vindt plaats in het Espace Louis Simon en duurt drie dagen. Prestigieuze internationale gasten en getalenteerde artiesten trekken een publiek van tangoliefhebbers. Lessen en voorstellingen vullen de prachtige milongas aan. Tijdens dit weekend wordt Gaillard een grote Europese tangodansvloer waar DJ’s en bands het publiek aan het dansen brengen.

Het programma:

  • 40 uur les wordt gegeven
  • 1 after party en 3 milongas
  • 1 complete show met acht beroemde paren

Praktische info: Espace Louis Simon, 10 rue du Châtelet, 74 240 Gaillard

Affiche van het Invierno Tango Festival in Gaillard

De Salève kabelbaan

Téléphérique du Salève Haute-SavoieIn 5 minuten bereikt u dankzij de Salève-kabelbaan de top van de berg. Deze uitrusting uit de jaren 1930 is een echte bezienswaardigheid qua architectuur. U kunt gebruik maken van de vele paden om de Salève te ontdekken. In een restaurant op grote hoogte kunt u het prachtige panorama van het bekken van Genève en het meer van Genève bewonderen.

Prijs: 8 € enkele reis en 12 € retour, gereduceerde tarieven voor kinderen en groepen.Adres: Route du téléphérique, 74100 Etrembières.

Onderwijs

Voor de allerkleinsten is er een kinderdagverblijf, een relais voor kleuterassistenten en een opvangcentrum voor ouders en kinderen.

Kinderen hebben een kleuterschool en drie basisscholen tot hun beschikking. Zij kunnen hun opleiding voortzetten in de school Jacques Prévert in Gaillard.

Ten slotte zijn er drie middelbare scholen, afhankelijk van waar ze wonen.

Markt in Gaillard

Marché à GaillardDe markt van Gaillard vindt elke zaterdagochtend plaats in Moëllesulaz, place du Marché van 7.30 tot 13.00 uur. Er worden levensmiddelen en industriële producten aangeboden, waaronder lokale kwaliteitsproducten uit korte circuits, afhankelijk van het seizoen.

Openbaar vervoer

De agglomeratie Annemasse, waartoe de gemeente Gaillard behoort, beschikt over een stedelijk busnetwerk,“TAC” genaamd, dat talrijke haltes aandoet met de lijnen 3 tot 8 tijdens de week en twee lijnen op zondag in de gemeenten Ambilly, Annemasse, Bonne, Cranves-Sales, Étrembières, Gaillard, Juvigny, Lucinges, Machilly, Saint-Cergues, Vétraz-Monthoux en Ville-la-Grand.

Dit busnet biedt verbindingen met het spoorwegnet Léman Express, dat de grensplaatsen tussen Frankrijk en Zwitserland met elkaar verbindt, en met de tramlijnen.

Op de officiële website van TAC kunt u in real time een route bepalen.

Stadhuis

Het stadhuis van Gaillard bevindt zich aan de Cours de la République. Het is geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur en gesloten op donderdagochtend. Officiële website van het Gaillard stadhuis. De Gaillard markt wordt elke zaterdagochtend gehouden op de Place du Marché van 7.30 tot 13.00 uur.

Om te skiën in de omgeving

Praz de Lys-Sommand skioord