Passy

Passy is een gemeente van de Haute-Savoie met een oppervlakte van 80,03 km² en 11.319 inwoners die de Passerands en Passerandes worden genoemd. Het dorp ligt in de bergen, maakt deel uit van het kanton Saint-Gervais-les-Bains en de top bereikt 2.880 meter. Met een oppervlakte van 8.003 hectare is het de grootste gemeente van het departement.

[De gemeente Passy is verdeeld in verschillende gehuchten:

 • Le Plateau d’Assy
 • Chedde
 • Marlioz
 • De Venen
 • De Abdij

De stad Passy heeft een stedenband met de Duitse stad Pfullingen.

Geschiedenis en erfgoed

Passy en Haute-SavoieDe eerste nederzettingen begonnen met de Kelten: de Ceutrons en de Allobroges, die door de Romeinen werden onderworpen door hun respectieve gebieden op te dringen. Bij de pas van Forclaz is nog een Romeinse mijlpaal zichtbaar. De Romeinse bezetting maakte de ontwikkeling van de wijnbouw mogelijk dankzij de goede zonneschijn. Deze landbouweconomie hield stand tot het einde van de 19e eeuw. De oprichting van de elektro-metallurgische fabriek in Chedde was een keerpunt; het was het begin van het industriële tijdperk en de komst van arbeiders in de gemeente.

Op het plateau van Assy werden sanatoria gebouwd om te profiteren van het plaatselijke microklimaat. Vandaag telt het plateau meer dan 2.000 bedden, verdeeld over 20 zorginstellingen. Het heeft ook meer dan duizend werknemers.

L'église Notre-Dame-de-Toute-Grâce à PassyDe kerk Notre-Dame-de-Toute-Grâce, gebouwd in 1950, is het symbool van de vernieuwing van de sacrale kunst in de 20e eeuw. De decoratie werd toevertrouwd aan grote hedendaagse kunstenaars: Rouault, Bonnard, Lurçat, Matisse, Braque, Léger, Chagall.

De toeristische trekpleisters van Passy

Er zijn drie belangrijke toeristische trekpleisters: het skigebied Plaine-Joux, dat zeer geschikt is voor gezinnen, het recreatiecentrum van het meer van Passy en de Jardin de Cimes. Voor sensatiezoekers zijn er de Himalaya-voetgangersbrug in Nant Bordon en de prachtige via ferrata in Curallaz. In de Jardin des Cimes kunt u de flora van de Alpen ontdekken tijdens een onvergetelijke wandeling.

Lac de Passy en Haute-SavoieBij het Lac de Passy kunt u picknicken of zwemmen in de prachtige kreken. En in de buurt zijn er vele toeristische activiteiten: minigolf, accrobranche, oriëntatieloop, volleybalveld, fitnessparcours, opblaasbare spellen voor kinderen, manege, waterfietsen en elektrische boten en aquapark.

Tot de toeristische attracties van Passy behoort ook de Platé woestijn, die bestaat uit lapiaz, typisch kenmerkend voor een karstreliëf.

La réserve naturelle de Passy en Haute-SavoieHet natuurreservaat van Passy boven de vallei van de Arve is prachtig. Het is een gelegenheid om de fauna te ontdekken: steenbok, adelaar, marmot en gems. Het terrein is het hele jaar geopend, behalve tijdens het sneeuwseizoen. Er zijn ook enkele prachtige bergmeren, zoals die van Anterne en Pormenaz.

Le Jardins des Cimes de Passy en Haute-SavoieDe Jardin des Cimes nodigt uit tot een wandeling door de natuur, de bergen en de moestuinen voor de Mont Blanc. Het park van twee hectare kan in een uur worden bezocht. Er worden ook activiteiten over de kunst van het tuinieren aangeboden. In de winkel en het restaurant “Café du Jardin” kunt u een korte pauze inlassen. Geopend van mei tot september. Adres: 447, route du Dr Davy, 74190 Passy.

Best beoordeelde hotels

Er is geen tekort aan toeristische accommodatie, met name appartementen, in Passy. U vindt ze in de heuvels of in de vallei, op twintig minuten rijden van de skipistes van Plaine-Joux.

Afhankelijk van uw budget hebben we twee accommodaties in Passy geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Hotel Le Tourisme

In het mooie Alpenstadje Passy biedt dit traditionele etablissement goed uitgeruste kamers met eigen badkamer en bad. U kunt het natuurreservaat bezoeken en picknicken voor het meer terwijl u geniet van het prachtige uitzicht op de omliggende bergen.

De prijzen beginnen bij € 65 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Mont Blanc uitzicht appartementen

Dit appartement in Passy beschikt over een groot terras en een jacuzzi. Het is ideaal gelegen om de natuurgebieden van het plateau te ontdekken. Het biedt een warm welkom en veel advies van de gastheren om uw vakantie tot een succes te maken.

Vanaf 140 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Wat te doen in Passy bij regen?

Het resort biedt veel activiteiten als het weer niet meezit:

 • De gemeentelijke boulodrome met 8 binnen- en 8 buitenspelen voor het spelen van boule lyonnaise. Adres: 844 avenue de l’Aérodrome, Marlioz, 74190 Passy.
 • De bioscoop “La Caméra” die elke maandag films vertoont voor 5 €. Adres: Rue de l’Église, 74190 Passy.
 • De “Espace forme du Palais ” is de grootste sporthal in de Alpen met 1.200 m². Adres : 247, route du Palais de sports 74120 Megève.
 • Piscine de Marlioz: dit overdekte zwembad heeft een bad van 25 meter. In de zomer geeft het zwembad uit op een schaduwrijk park. Adres: 489 avenue de Saint-Martin, 74190 Passy.
 • Notre-Dame-de-Toute-Grâce kerk : een rondleiding voor junioren om de bijdrage van de hedendaagse kunst aan de bouw van religieuze gebouwen te begrijpen. Adres: place de l’église, 74190 Passy.

Culturele en sportieve voorzieningen

Sport

Via ferrata de PassyPassy beschikt over een synthetisch voetbalveld, tennisbanen, een zwembad, paintball, wandelpaden, een via ferrata en een accrobranches (boomklimmen). De gemeente biedt de mogelijkheid om watersporten te beoefenen op de rivier de Arve met rafting. Een auditorium, het Parvis des Fiz, wacht op u voor uw evenementen.

De wintersportplaats Passy Plaine-Joux

lac vert en hiverHet station van Plaine-Joux is ideaal voor gezinnen. U kunt leren skiën op eenvoudige pistes, met uitzicht op het Mont Blanc-massief. De meer ervaren skiërs kunnen zich ook uitleven en skiën op de top van het domein. De wintersportplaats Passy Plaine-Joux beschikt over 2 km langlaufloipes. En wie liever op sneeuwschoenen loopt, kan rond Les Ayères via Lac Vert.

Culturele evenementen

De stad Passy biedt het hele jaar door tal van culturele en feestelijke evenementen:

Het Festival des Hauts Plateaux

Le Festival des Hauts Plateaux à Passybiedt elk jaar in augustus een openluchttheatervoorstelling midden in de natuur. Gedurende de dag worden vele culturele evenementen voorgesteld: artistieke wandelingen, muzikale lezingen.

De musicals van Assy

Les Musicales d'Assy en Haute-SavoieDit culturele evenement biedt een programma met klassieke muziek van hoge kwaliteit op twee locaties: De kerk Notre-Dame-de-Toute-Grâce en de Jardin des Cimes.

Het evenement vindt plaats in de eerste week van augustus.

Filmfestival van de Natuur Autrement Adventure

Le Festival du Film d'Aventure Nature Autrement de PassyElk jaar, eind mei, komen liefhebbers van avonturenfilms bijeen om nieuwe producties te ontdekken. Het festival wordt georganiseerd door de vereniging Les Yeux Ouverts.

Adres: rue de l’Église, 74190 Passy.

Péplum Odyssée et Cie

Péplum Odyssée et Cie de PassyDit evenement biedt de kans om de opnames van een grote spektakelfilm in de stijl van een peplum mee te maken. Dit originele evenement brengt een honderdtal kinderen en amateurs samen. Het publiek neemt als figuranten deel aan de opnames. Adres: route des lacs, 74190 Passy. Opening vanaf 5 juni, elke zaterdag om 19 uur. Prijs: 13 € voor volwassenen en 9 € voor kinderen tot 9 jaar.

Onderwijs

Er zijn verschillende scholen in de gemeente:

 • De Abbey basisschool: 62 rue du Lycée,
 • De kleuterschool Chedde-Faubourg,
 • Basisschool Marlioz, 61 avenue des Grandes Platières,
 • Basisschool Chedde-centrum, 226 Grande rue Salvadore-Allende,
 • basisschool Chedde-le-Haut, 59 rue Pierre Bosson,
 • Basisscholen Passy-chef-lieu, Henry Ducoudraylaan 65,
 • Plateau d’Assy lagere scholen, 108 rue des Clairs,
 • De middelbare school Varens, 361 avenue Paul Eluard,
 • René Dayve Mont Blanc middelbare school, 71 rue du Lycée.

Markt in Passy

Marché à Passy en Haute-SavoieDe markt wordt elke dinsdag van 8 tot 13 uur gehouden in Chedde. U kunt er vele plaatselijke specialiteiten kopen, vleeswaren, groenten en fruit en een breed scala aan Alpenkazen.

Openbaar vervoer

Transport en commun Montenbus à PassyDe gemeente Passy wordt bediend door de Montenbus, een vervoersdienst op aanvraag waarmee u naar de volgende gemeenten kunt reizen: Combloux, Cordon, Demi-Quartier, Domancy, les Contamines-Montjoie, Megève, Passy, Praz-sur-Arly, Saint-Gervais en Sallanches.

Het is noodzakelijk zich online in te schrijven, naar het gemeentehuis of het toeristenbureau te gaan om zich in te schrijven en een weekabonnement van 15 € of 40 € voor het jaar te betalen. Reizen kunnen worden geboekt door te bellen naar 0 800 20 13 74. Montenbus haalt mensen met beperkte mobiliteit thuis op. Deze openbare vervoersdienst rijdt elke dag behalve op zon- en feestdagen van 8.30 tot 12.15 uur en van 13.45 tot 18.30 uur.

Stadhuis

Stadhuis van Passy

Het bevindt zich op 1, place de la Mairie 74190 Passy. Het gemeentehuis is geopend: maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur (vrijdag om 16 uur gesloten). Website van het gemeentehuis van Passy

De toeristische dienst

Deze bevindt zich in de ontvangsthal van de Mountain Store, avenue Léman Mont Blanc. Website van het toeristenbureau van Passy

Om te skiën in de omgeving