Rumilly

Rumilly is een klein stadje in de Haute-Savoie in Frankrijk, ongeveer 20 km ten zuiden van Annecy. Op een hoogte van ongeveer 400 meter. De stad Rumilly wordt bewoond door ongeveer 15.000 Rumillianen en heeft een oppervlakte van 1.689 hectare.

Rumilly en Haute-SavoieRumilly maakt deel uit van het arrondissement Annecy en het kanton Rumilly en iseen van de tien grootste steden van de Haute-Savoie. Het heeft drie rivieren, de Fier, de Néphaz en de Chéran, en een meer, het Plan d’Eau des Pérouses, waar zich het kartcircuitbevindt. Rumilly is een kleine maar actieve stad met meer dan 250 winkels in het centrum en aan de rand met verschillende winkelgebieden. Grote bedrijven zijn in Rumilly gevestigd en hebben er een van hun sterke productiepunten van gemaakt: Téfal, Salomon en Nestlé.

Geschiedenis en erfgoed

Rumilly Museum

Musée de RumillyDeze site schetst de geschiedenis van de stad en haar inwoners. Tijdelijke tentoonstellingen, workshops en activiteiten zoals het “museumontsnappingsspel” zijn erg populair.

Adres: 5 place de la manufacture, 74150 Rumilly.

De kapel van de Bernardijnen

Chapelle des Bernardines à RumillyDit historische monument werd aangekocht door de stad. De kapel herinnert aan de belangrijke rol van deze orde in de geschiedenis van de stad.

Rue des Remparts

Rue des Remparts à RumillyDeze oude straat kijkt uit over de rivier de Néphaz, waar twee rijen muren de stad in de middeleeuwen beschermden tegen aanvallen van buitenaf.

Toeristische bezienswaardigheden in de buurt van Rumilly

Dankzij zijn centrale ligging kunt u in Rumilly vier toeristische bezienswaardigheden bezoeken die de moeite waard zijn:

 • De Gorges du Fier: dit prachtige natuurgebied is voorzien van loopbruggen waarmee u boven de stroom kunt wandelen. Deze grote canyon is nuttig om de geologie te begrijpen via een educatief parcours.
 • Les Jardins secrets de Vaulx: geopend van oktober tot mei, is deze tuin van 7.000 m² een landschapsreis tussen een Andalusische tuin, een priesterstuin en een liertuin. Er is ook een klein restaurant.
 • Het kasteel van Montrottier: dit grote middeleeuwse monument, vlakbij de Gorges du Fier in Lovagny, herbergt het ongelooflijke rariteitenkabinet van Léon Marès. Kinderen kunnen uit de verkleedkist kiezen voor een verkapte rondleiding. Ook de ontdekking van de tuinen is een aanrader.
 • Het Château de Clermont: dit opmerkelijke voorbeeld van de Renaissance ligt tussen Rumilly, Seyssel en Frangy. Het bezoek kan op een speelse manier gebeuren om de kinderen te plezieren. Verhalenwandelingen, rollenspellen en een detectiveonderzoek laten u terugreizen in de tijd.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we twee hotels in Rumilly geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Couett’ Hôtel Rumilly

Dit hotel is gunstig gelegen op 3 minuten van het treinstation en heeft mooie, goed uitgeruste kamers. De kastelen van Clermont en Montrottier zijn leuke uitstapjes om de regio te ontdekken. Het skigebied Savoie-Grand-Revard ligt op 37 km afstand.

De prijzen beginnen bij € 69 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Domicilie Les Deux Lacs

Overdekt zwembad, kwaliteitscatering, fitnessruimte en bibliotheek voor deze seniorenresidentie die voor iedereen toegankelijk is. Rust en netheid zijn een must. Het treinstation ligt op 250 meter, wat zeer praktisch is voor zakenreizen.

Vanaf 99 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

De lama’s en saffraan van Salagine

Les lamas de Salagine RumillyTijdens dit uitstapje kunt u op enkele kilometers van Rumilly lama’s in de natuur en de saffraancultuur ontdekken. De kinderen kunnen de lama’s aaien en borstelen. Er worden hindernisbanen en een wandeling naar de vijvers van Crosagny voorgesteld. Wij raden u aan een verrekijker mee te nemen om de fauna en flora van de vijvers te observeren.

Een presentatie van de saffraanteelt, saffraanproducten en proeverijen zijn mogelijk.Adres: 754 route du Grand Salagine, 74150 Bloye.

De brug van de afgrond

Pont de l'Abîme en Haute-SavoieDeze brug verbindt twee kleine dorpjes, Cusy en Gruffy in de Haute-Savoie. Hij werd in 1887 gebouwd door ingenieur Baudin. Deze metalen hangbrug is 64 m lang. Hij kijkt uit over de Chéran vanaf een hoogte van 96 m. Bezoekers hebben een vogelperspectief op de chaos van de Chéran.

Een wandeling maakt een bezoek mogelijk door te parkeren aan de kant van Cusy. Men begint aan de voet van het bord, steekt de brug over en loopt 500 m omhoog in de richting van Gruffy. U daalt af naar de rivierbedding om de chaos te bewonderen. De terugweg gaat door het bos en langs de weilanden. In dit gebied groeien orchideeën in het gras. Er zijn picknicktafels beschikbaar. Dan brengt de laatste klim u terug naar het beginpunt.

Culturele en sportieve voorzieningen

Talrijke culturele voorzieningen van hoge kwaliteit

De stad Rumilly biedt verschillende culturele voorzieningen van hoge kwaliteit:

 • Het auditorium Quai des Arts: Dit auditorium heeft elk jaar een zeer gevarieerd en kwalitatief hoogstaand programma, gericht op alle leeftijden en alle doelgroepen: muziek, jong publiek, theater, dans, circus. Adres: Place d’armes, 74150 Rumilly.
 • De gemeentelijke school voor muziek, dans en theater van Rumilly: Deze school biedt haar leerlingen een volledige artistieke opleiding, van muzikaal ontwaken tot bevestigde amateurpraktijk. De volgende dansen staan op het programma: klassiek, moderne muziek, hedendaags, jazz. Adres: Maison de l’Albanais, Rue de l’annexion, 74150 Rumilly.
 • Mediatheek van de Quai des Arts: op dezelfde plaats als de zaal van de Quai des Arts kunt u een groot aantal boeken lezen en lenen.
 • Bioscoop : Les lumières de la ville. Dit bioscoopcomplex heeft 3 zalen met 516 plaatsen. Een interessante aanpak: de stad is eigenaar van de bioscoop en laat deze exploiteren door een particulier bedrijf. Er worden kunst- en experimentele films vertoond, voor kinderen, maar ook voor het grote publiek. Adres: 18 avenue Roosevelt, 74150 Rumilly.

Schoolonderwijs: 4 kleuterscholen, 4 basisscholen (waarvan één privé), 2 middelbare scholen en 4 middelbare scholen (waarvan twee beroepsscholen).

Waar sporten in Rumilly?

 • Het gemeentelijk zwembad: is een sport-, recreatie- en gezinscentrum dat in de zomer geopend is van 1ᵉʳ juli tot 30 september. De uitrusting omvat: twee zwembaden, een kikkerbad, solariums, spelletjes voor kinderen, pingpong, voleybal, een bar restaurant en picknickplaatsen, er worden zwem- en aquagymlessen gegeven. Adres: 23 rue de Michelstadt 74150 Rumilly.
 • La base de loisirs du Plan d’Eau: dit is een emblematische plek van het leven in Rumilly met: een fietspad, een bewaakt zandstrand, speelterreinen voor kinderen, een vitaliteitszone en visgebieden.
 • Twee vrijetijdscentra ontvangen kinderen van 3 tot 10 jaar: La Mosaïque (Rue Pierre Salteur) en de Do’minos (Avenue Roosevelt).

Onderwijs

Het schoolsysteem omvat: 4 kleuterscholen, 4 basisscholen waaronder een particuliere school, 2 middelbare scholen en 4 middelbare scholen waaronder twee vakscholen.

Markten in Rumilly

Marché de RumillyElke week zijn er in Rumilly twee markten met kwaliteitsproducten. De kazen staan in de schijnwerpers, met vele lokale specialiteiten, zoals de romige Reblochon.

 • Op donderdag van 8 tot 12.30 uur wordt op het Place de l’Hôtel de Ville en onder de Grenette een levensmiddelen- en kledingmarkt gehouden met 40 handelaren.
 • Op zaterdag van 8.00 tot 12.30 uur wordt onder de Grenette een boerenmarkt gehouden.

De lokale parkeerplaatsen zijn gratis met schijfparking.

Openbaar vervoer

De agglomeratie Rumilly biedt een compleet aanbod van openbaar vervoer met 40 bushaltes:

 • Drie buslijnen verbinden de belangrijkste plaatsen van de stad, het station is de plaats van verschillende verbindingen.
 • Vijf minibussen met 28 plaatsen bedienen twee lijnen van maandag tot zaterdag van 6.30 tot 20.00 uur. Een derde lijn kan op verzoek worden gebruikt.

Tarief: 10 tickets voor volwassenen voor 7,5 € en 10 tickets voor jongeren en senioren voor 5 €. U kunt de routes en dienstregelingen in real time raadplegen.

Een autodeeldienst genaamd “Cityz” is beschikbaar met twee huurauto’s op de Place de la Manufacture.

Stadhuis

 • Het gemeentehuis van Rumilly is geopend van maandag tot donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur en op vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Adres: Place de l’Hôtel de Ville, BP 100, 74152 Rumilly cedex. Officiële website: Mairie de Rumilly.
 • Toeristische dienst: www.rumilly-tourisme.com
 • Communauté de communes de Rumilly: www.cc-canton-rumilly.fr

Om te skiën in de omgeving