Saint-Julien-en-Genevois

Saint Julien-en-Genevois is een gemeente van 10,59 km² met 14.000 inwoners genaamd de Saint Juliennois en Saint Juliennoises. Het maakt deel uit van het kanton “St Julien-en-Genevois chef-lieu” en de gemeenschap van gemeenten van de Genevois. Gelegen aan de grens met Zwitserland, tussen Bonneville en Genève, is St Julien-en-Genevois één van de drie prefecturen van de Haute-Savoie. Veel grenspendelaars die in Zwitserland werken, wonen in St Julien en Genevois. Daarom is de vraag naar woningen groot en zijn de prijzen voor koop en huur hoog.

Geschiedenis en erfgoed

Mairie de Saint-Julien-en-Genevois en Haute-SavoieDe naam van het dorp duikt voor het eerst op in 1253. Tijdens de Middeleeuwen behoorde het dorp tot het Huis van Savoye en kreeg het in 1537 het recht om een kermis te houden. Het Verdrag van Saint-Julien, ondertekend op 21 juli 1603 tussen Karel-Emmanuel I van Savoye en Genève, garandeerde de onafhankelijkheid van Genève, maar ook het vrije verkeer tussen Savoye en Genève. Daarna stond de stad vaak in het middelpunt van de gewapende conflicten die Europa tot 1838 overspoelden. Het was een roerige periode die geen harmonieuze ontwikkeling mogelijk maakte.

Tramway de Saint-Julien-en-GenevoisIn 1860 maakte een grote vrijhandelszone het vrije verkeer van goederen met Genève mogelijk. Daarna werd de zone verkleind, maar de goede betrekkingen met Zwitserland zorgden voor een constante ontwikkeling van Saint Julien. De in 2020 geopende tramlijn heeft de banden met Genève versterkt.

Onderwijs in Saint Julien

Vier kleuter- en basisscholen

 • François Buloz
 • Les Prés de la Fontaine
 • Le Puy-Saint Martin
 • De Thairy schoolgroep

Twee middelbare scholen

 • Middelbare school Arthur Rimbaud (ongeveer 700 leerlingen)
 • De middelbare school Jean-Jacques Rousseau (ongeveer 650 leerlingen)

Een middelbare school

 • De algemene en technologische middelbare school Madame De Staël, met ongeveer 950 leerlingen,

Bedrijven en activiteiten in de stad

Parc aquatique Vitam ParcVlakbij bevindt zich VitamParc, een groot aquacentrum dat het hele jaar door geopend is. Er is ook een speelcasino, de Fabre laboratoria, het logistieke bedrijf Pellet Moine en Bio Mt Blanc verpakking.

De scouts en gidsen van Frankrijk hebben ook een gemengde groep “Saint-Pierre & Paul en Genevois” in deze stad.

Tenslotte is het intercommunale ziekenhuis Sud-Léman-Valserine gevestigd in het centrum van St Julien en Genevois.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij twee hotels in Saint-Julien-en-Genevois geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Savoie Hotel – Aux Portes de Genève

Dit prachtige hotel ligt op slechts 15 minuten van het centrum van Genève, ideaal gelegen om de stad te ontdekken. Het ontbijt wordt geserveerd op uw kamer en in de eetzaal. Er is gratis privéparkeergelegenheid en het treinstation ligt tegenover het hotel.

Vanaf 72 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Le Soli

Dit 2-sterrenhotel ligt op 2 minuten van een bushalte naar het centrum van Genève. Er is gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar. De kamers zijn comfortabel en het ontbijt wordt geserveerd met verse producten (brood en croissants).

Vanaf € 58 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Het mooiste uitzicht vanaf de Salève

Vue du Mont-Blanc depuis le SalèveOm de landschappen te waarderen, raden wij u aan naar de Salève te gaan, om naargelang de seizoenen unieke panorama’s te ontdekken tussen het Mont-Blanc-massief en het bekken van het Meer van Genève.

 • De Bastiaanse toren biedt een uitzicht in vogelvlucht op het meer van Genève en het bekken van Annemasse.
 • Vanaf het station Croisette of vanaf de Crêts is het panorama op de Mont Blanc fabelachtig. Een unieke manier om het dak van Europa te aanschouwen.
 • Op de esplanade van de kabelbaan ontdekt u een adembenemend uitzicht op het meer van Genève, Genève en de waterstraal.

Culturele en sportieve diensten in Saint Julien

De bevolking profiteert van diverse openbare voorzieningen van hoge kwaliteit:

 • Culturele voorzieningen en evenementen: l’Arande, le Rouge et Noir arthouse bioscoop, de gemeentelijke muziek- en dansschool, de spelotheek en de gemeentelijke bibliotheek.
 • Sportvoorzieningen: sporthal, natuurgebied in Ternier, sportcentrum Paguette, gymnasium Léman, sporthal, bowlingbaan.
 • Jeugddiensten: schoolrestaurants, jeugddienst DivR’City, Maison des habitants, vrijetijdscentrum.

Door de nabijheid van Genève kunt u profiteren van de vele musea, tentoonstellingen en culturele evenementen aan de andere kant van de grens met Zwitserland.

Het festival Guitare En Scène

Sinds 2006 is dit festival de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van grote klanken en elektrische gitaar. 5.000 festivalgangers worden elke dag verwelkomd om het festival op menselijke maat te houden en dicht bij het publiek te spelen. Lokale bands kunnen zo een groot publiek ontmoeten en internationale artiesten die in Frankrijk zeldzaam zijn, kunnen in de Haute-Savoie optreden. Guitare En Scène staat dus bekend als het kleinste van de grote festivals. Er worden springplanken georganiseerd voor minder bekende bands, de finalisten mogen bij de opening van elke avond spelen.

Het terrein ligt aan de Avenue de Genève in Saint-Julien-en Genevois en wordt bediend door het nabijgelegen station, door talrijke parkeerplaatsen en door pendelbussen van Vitam Parc. Het festival vindt elk jaar midden juli gedurende 4 dagen plaats. Er hebben al bekende artiesten opgetreden zoals Scorpions, Dumpstaphunk, Sting, Mark Knopler, Midnight Oil en Zucchero.

Affiche van de editie 2018 van het Saint-Julien-en-Genevois Guitare en Scène Festival

Markten van Saint-Julien-en-Genvois

Marché à Saint-Julien-en-GenevoisDeze grensstad biedt elke week twee markten met kwaliteitsproducten.

 • De vrijdagochtendmarkt wordt dagelijks van 8 tot 13 uur gehouden op de Place du Crêt in het centrum. Een vijftigtal kraampjes bieden verse producten aan.
 • De boerenmarkt completeert het aanbod elke dinsdagavond van 15.30 tot 17.45 uur op het Place du Général de Gaulle. Op het programma: biologische groenten, biologisch brood, honing, ontbijtkoek, kazen, Bretonse producten, donuts, diots en gebraden kippen.

Stadhuis en VVV-kantoor

Het gemeentehuis van Saint Julien-en-Genevois bevindt zich op 1 place du Général de Gaulle. Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag: 8.30 – 12 uur en 14 – 17 uur dinsdag: 8.30 – 12 uur en 14 – 18 uur vrijdag: 8.30 – 17 uur Gemeentehuis Saint Julien-en-GenevoiswebsiteToeristenbureau: officiële website

Om te skiën in de omgeving