Sallanches

Sallanches is een gemeente van de Haute-Savoie met een oppervlakte van 65,87 km² en een bevolking van 16.000 inwoners, de Sallanchards en de Sallanchardes genaamd. Het hoogste punt is 2.749 meter en het laagste punt 515 meter. De gemeente maakt deel uit van het kanton Sallanches.

Geschiedenis van de gemeente

De menselijke aanwezigheid blijkt uit de 6e eeuw. Het stadje ontwikkelde zich als religieus en economisch centrum. Een grote wekelijkse markt stelde de inwoners van de omgeving in staat hun landbouw- en ambachtelijke producten te verkopen. Vanaf de 19e eeuw kende het stadje een belangrijke economische bloei, ondanks een grote brand in 1840. De ontwikkeling van de horloge-industrie en vervolgens de schroefindustrie vond plaats in de 20e eeuw. De stad is ook een doorgangsplaats voor toeristen op weg naar de skigebieden.

Sport en cultuur in Sallanches

Er zijn veel openbare voorzieningen voor de bevolking en de toeristen.

 • Het FJEP organiseert het culturele leven van de stad door vele evenementen aan te bieden, en elk jaar, rond mei-juni, wordt er een amateurfestival“Oh! les Beaux Jours” gehouden.
 • Het culturele seizoen “Cultur(r)al”: dit is het centrum van live entertainment in Sallanches met bijeenkomsten rond theater, dans, komedie en circus.
 • De mediatheek Ange Abrate is een plaats van leven, vrije tijd, cultuur en creatie met het hele jaar door activiteiten en ontmoetingen met auteurs. De jongsten kunnen genieten van de animatie: “L’heure du conte”. Deze bevindt zich op de Place du Commissaire Chesney 81.
 • De muziek- en dansschool: hier kunnen kinderen vanaf de kleuterschool deze disciplines leren.
 • De Salle Léon Curral biedt plaats aan 1.100 toeschouwers voor voorstellingen en concerten.
 • Sallanches heeft een basis, het recreatiecentrum Ilettes, dat bestaat uit 3 meren.

Het watersportcentrum van Sallanches Mont-Blanc

Le Centre aquatique de Sallanches Mont-BlancIn 2021 wordt een aquacentrum geopend met twee zwembaden en een peuterbad. Het biedt een overdekte wellnessruimte met sauna, hammam en massagedouches en 4 binnenbaden. De aanwezigheid van tribunes maakt de organisatie van regionale wedstrijden mogelijk. Voor kinderen is er een grote waterglijbaan aangelegd. Buiten is er een speeltuin evenals een solarium en beplante stranden om van de zomer te genieten.

Op milieugebied wordt het project aangedreven door warmtepompen voor de productie van warm water en verwarming. De parkeerplaatsen zijn vergroend en het regenwater van het dak wordt hergebruikt voor besproeiing en toiletten.

Topklasse hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij vier hotels in Sallanches geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Auberge de l’Orangerie

Dit hotel ligt tussen Cluses en de Mont Blanc en biedt grote, eigentijds ingerichte kamers met een balkon en suites. U kunt genieten van het bubbelbad en het overdekte buitenzwembad. Er zijn 4 kamers voor gasten met een handicap,vanaf €99 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Hotel Sallanches

Het treinstation ligt op slechts 2 km afstand van dit Accor hotel, dat geweldige diensten biedt, waaronder een ontbijt geserveerd in de ontbijtzaal met een lichte versie vanaf 4 uur. Het skioord Chamonix Mont-Blanc ligt op 25 km afstand. Het restaurant Campanile ligt naast het hotel.Vanaf €58 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Styles Sallanches Pays du Mont-Blanc

Het Ibis Styles Sallanches Pays du Mont-Blanc ligt in Sallanches en biedt grote, moderne kamers met airconditioning en uitzicht op de Alpen, een sauna op het dak en een grote jacuzzi om te ontspannen. De receptie is 24 uur per dag geopend. Privéparkeergelegenheid is gratis enkost vanaf €82 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Budget Sallanches

Het Ibis Budget Sallanches is een uitstekende uitvalsbasis om de regio en de vele wintersportplaatsen te verkennen. De receptie is 24 uur per dag geopend en de kamers hebben allemaal airconditioning en een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Er is gratis privéparkeergelegenheid beschikbaarvanaf € 52 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Faciliteiten voor scholen en gezinnen

De gemeente beschikt over drie gemeentelijke sportzalen (Cayenne, Rosay, Vouilloux), twee voetbalstadions en een rugbystadion. Sallanches heeft 4 openbare scholen en één privéschool, met in totaal 1300 leerlingen. Buitenschoolse activiteiten worden aangeboden op woensdag en tijdens de schoolvakanties.

De stad heeft een gezinsruimte opgericht met drie doelstellingen:

 • Ouders voorzien van boeken en documentatie over opvoeding.
 • Feestelijke evenementen aanbieden: beurzen, spelletjesfestival.
 • Conferenties en debatten organiseren tussen ouders en maatschappelijk werkers.

Adres: Espace Animations, 625 rue Cancellieri, 74700 Sallanches.

Bedrijven

Het hoofdkantoor van Dynastar (skibouw) is gevestigd in Sallanches, dat ook de opslagplaats is van het commerciële bedrijf Descours & Cabaud.

Toeristische attracties en evenementen

De stad Sallanches is rijk aan historische monumenten:

De oude Saint-Martin brug

Le vieux Pont de Saint-Martin à SallanchesDeze in 1783 gebouwde brug overspant de rivier de Arve en verbindt de voormalige gemeente Saint-Martin met de rest van de stad. Alleen voetgangers kunnen er gebruik van maken.

De collegiale kerk Saint-Jacques

La Collégiale Saint-Jacques à SallanchesDeze kerk werd in de 17e eeuw gebouwd met houten kozijnen in barokstijl. De zonnewijzer en het orgel zijn opmerkelijk.

De oorspronkelijke kerk

L'orgue Callinet à SallanchesEen opmerkelijk historisch monument met het Callinet-orgel uit 1850 en de toren met dertien klokken.

Het stadhuis

Hôtel de Ville de SallanchesIn neoklassieke stijl uit de Sardijnse periode, vertoont het overeenkomsten met hetstadhuis van Annecy dat uit dezelfde periode stamt.

Het washuis van de Tuilerieën

Le Lavoir des Tuileries à SallanchesGebouwd in 1889 in graniet, met een drinkbak voor het vee en een fontein ervoor.

La Grenette

La Grenette à SallanchesGebouwd in 1868, het is een hal met granieten zuilen en vloer. Het was vroeger de graanmarkt van de regio.

Kasteel van Rubins

Château de Rubins à SallanchesGebouwd in de 14e eeuw en gelegen aan de ingang van de kloof van Sallanches. Het is de thuisbasis van het Centre de la Nature Montagnarde, dat de flora en fauna van de Alpen aan het publiek presenteert.

De koude kermis

La Foire Froide de SallanchesElk jaar organiseert de stad eind oktober de traditionele Foire Froide met een veewedstrijd van het Abondance-ras en een evenement rond het thema gastronomie, streekproducten en knowhow met een veertigtal stands van exposanten. Voor de beurs wordt een speciaal menu geserveerd. Het Fête Foraine wordt gehouden op het strand van Grenette.

Bezoek aan de bergweide van Sommier d’Aval

L'alpage de Sommier d'Aval SallanchesTijdens dit begeleide en becommentarieerde bezoek kunt u een geitenboerderij op de bergweide van Sommier d’Aval ontdekken. De kudde bestaat uit bijna 100 alpengeiten, 45 geitenlammeren en 6 bokken. Het bezoek is gratis. Er zijn kazen te koop: Chevrotin AOP, tommes van geiten en serac zijn dagelijks verkrijgbaar in het chalet. Adres: Sommier d’Aval, 74 950 Le Reposoir.

Andere monumenten en pleinen zijn een bezoek waard: het Château de Bourbonge, de Place Charles Albert en de Pré de Foire.

Praktische informatie: In juli en augustus rijdt een gratis elektrische shuttle tussen het informatiepunt in de winkelzone, de meren van Ilettes en Luzier en het stadscentrum om de verplaatsingen van inwoners en vakantiegangers te vergemakkelijken.

Festival “Les Enfants d’Abord

Affiche du Festival Les Enfants d'Abord de SallanchesAl 23 jaar organiseert de stad Sallanches een vierdaags kinderfestival. Dit evenement is een groot succes bij zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen. Les Enfants d’Abord organiseert creatieve, recreatieve en sportieve workshops. Jonge kinderen gaan samen met hun ouders en grootouders van stand naar stand. Aan het eind van de middag wordt de dag afgesloten met een show onder een grote tent voor het jonge publiek: concerten, straatkunsten. Dit festival vindt elk jaar plaats in de tweede week van augustus.

Markt van Sallanches

Marché de SallanchesDe markt in deze stad in de Haute-Savoie wordt elke zaterdag van 8 tot 13 uur gehouden op de Quai de la Sallanches. De markt biedt levensmiddelen, tuinartikelen en kleding.

Stadhuis en VVV-kantoor

Het gemeentehuis van Sallanches bevindt zich op 30, quai de l’hôtel de ville, 74700 Sallanches. Website gemeentehuis Sallanches. Openingstijden :

 • Maandag: griffie van 13.30 tot 17.30 uur
 • Dinsdag tot vrijdag van 8u30 tot 12u en van 13u30 tot 17u30
 • Zaterdag van 9 tot 12 uur

Sallanches toeristischedienst website

Om te skiën in de omgeving