Thonon-les-Bains

Thonon-les-Bains is een stad aan de zuidelijke oever van het meer van Genève in het noorden van de Franse regio Chablais, en is de onderprefectuur van het departement Haute-Savoie.

Geografische ligging

Thonon-les-Bains en Haute-SavoieDe stad telt meer dan 35.000 inwoners, bekend als de “thononais” en “thononaises”, en beslaat meer dan 1.600 hectare op een hoogte tussen 370 en 570 meter. Thonon-les-Bains grenst aan Anthy sur Léman, Allinges, Armoy, Champanges, Féternes en Publier. Het ligt op 9 km vanEvian, 31 km van Annemasse en 74 km van Annecy.

In de gemeente Thonon vindt u de rivier de Dranse, die vanuit de Haut Chablais naar beneden stroomt, evenals een vijver genaamd “L’étang de la dame”. U kunt er wandelen op de haven, aan de rand van het meer Léman, dat zorgt voor meerverbindingen met Lausanne in Zwitserland.

Geschiedenis en erfgoed

Het kasteel van Ripaille

Le Château de Ripaille à Thonon-les-BainsDit prachtige historische monument werd gebouwd in de 14e eeuw. Het is een hoge plaats van wijn en cultuur in de Haute-Savoie. Het was het toevluchtsoord van de eerste hertog van Savoye, Amédée VIII.

Meer van Genève

Le lac Léman en Haute-SavoieHet grootste zoetwatermeer van Frankrijk heeft 53 km oever in de regio Chablais. Het meer is 180 km lang. Aan de Zwitserse oevers liggen de steden Genève, Lausanne en Montreux. Aan de Franse oevers liggen Evian-les-Bains en Yvoire.

Het culturele centrum van de Visitatie

Pôle culturel de la Visitation à Thonon-les-BainsDit voormalige gebouw uit de 17e eeuw is omgetoverd tot een ruimte voor hedendaagse kunst, een muziekschool en een mediatheek. U kunt het imposante glazen dak bij de ingang waarderen.

De basiliek van Saint François de Sales

La basilique Saint-François-de-Sales à Thonon-les-BainsDit opmerkelijke religieuze gebouw werd in de 20e eeuw voltooid en de gewelven en gebrandschilderde ramen zijn een bezoek waard. De bouwstijl is neoklassiek. De kerk is gewijd aan Saint-François-de-Salle.

Culturele en sportieve voorzieningen

Culturele evenementen

In Thonon worden het hele jaar door vele voorstellingen gehouden:

 • Het Festival des p’tits malins in oktober: theater, dans, zang, boekenfestival en bioscoop staan op het programma.
 • Les nocturnes chablaisiennes: elke vrijdagavond komen de terrassen tot leven en ontmoeten de muzikanten het publiek. Het is ook een gelegenheid om de lokale producten en specialiteiten te ontdekken en kennis te maken met de associatieve wereld.
 • Argentijnse tangolessen in het cultureel centrum Visitation.
 • Concert in de haven van Rives: op de terrassen van de haven in augustus.
 • Fiesta des petits Loups: elke woensdagavond in de zomer in de haven van Rives: humor en acrobatiek voor kinderen.
 • Vuurwerk op 14 juli in Thonon en op 15 augustus in Evian.

Het feest van Montjoux

Dit festival van poprock en Franse liedjes werd in 1997 opgericht. Het is een groeiend succes met meer dan 14.000 toeschouwers die elk jaar tijdens de eerste week van juli 3 concertavonden bijwonen in het prachtige decor van het Domaine de Montjoux. Elk jaar worden 12 concerten aan het publiek aangeboden. De volgende artiesten hebben al opgetreden: Mika, M, Tryo, Renaud, Yannick Noah, Garou, ShakaPonk, Soprano, Selah Sue, Bernard Lavilliers, BB Brunes en Bénabar. De shows worden gespeeld op twee podia. Een deel van het festival is gewijd aan nieuwe opkomende talenten.

Affiche van de editie 2020 van het Monjoux Festival in Thonon-les-Bains

Vanwege de gezondheidscrisis in verband met de pandemie van het coronavirus zijn de edities van 2020 en 2021 geannuleerd. Om het groeiende succes van dit festival op te vangen en een groter publiek te kunnen ontvangen, zijn de organisatoren van plan het te verplaatsen naar de naburige stad Publier. De grote Place du Miroir moet de gekozen locatie worden met een capaciteit van 10.000 toeschouwers per avond.

De kerstmarkt

marché de Noël de Thonon-les-BainsDit paradepaardje van de eindejaarsfeesten is de grootste aan de Franse oevers van het meer van Genève. 51 houten chalets die op de Belvedere staan opgesteld, bieden feestelijke producten aan die een leuk cadeau vormen. Naast de chalets omvat de kerstmarkt van Thonon-les-Bains het huis van de kerstman, een ijsbaan, acht eetgelegenheden, bars en een grote boog. In het stadscentrum worden op de grote pleinen animaties opgesteld: draaimolens, ijssculpturen en schminken. Op de gevel van het stadhuis wordt een kaart geprojecteerd. Een kleine kersttrein rijdt door de stad.

Het Rock’n Poche Festival

Le Festival Rock'n Poche à Habère-PocheIn het kleine dorpje Habère-Poche, gelegen op 30 minuten van de stad Thonon-les-Bains, wordt sinds 1992 elk jaar in het laatste weekend van juli een alternatief rock- en songfestival gehouden. Het muzikale evenement vindt plaats aan de voet van de stoeltjeslift en op een camping kunnen de festivalgangers zich installeren in de bergweiden. Gedurende twee dagen treden talrijke groepen op voor meer dan 10.000 toeschouwers. Het programma is nationaal, maar ook regionaal en lokaal om de opkomst van nieuw talent te bevorderen.

Vanwege de gezondheidscrisis wordt, net als in 2020, de editie 2021 van het Rock’n Poche Festival geannuleerd. Het wordt vervangen door“La Guinguette des Alpages” dat eind juli gedurende twee dagen vier concerten biedt.

De gemeentelijke sportschool

Dit is een innovatief programma waarmee kinderen van CE1 tot CM2 gedurende een jaar 4 disciplines kunnen beoefenen plus langlaufen. Om de ongeveer 7 weken beginnen de kinderen met een nieuwe discipline. De structuur biedt de mogelijkheid om in totaal negen sportdisciplines te ontdekken met sportprofessionals: rugby, zwemmen, atletiek, judo, handbal, American football, schermen, basketbal en langlaufen.

Beste hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in Thonon-les-Bains geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

The Originals City, Hôtel L’Arc-En-Ciel

Een gunstig gelegen hotel op 5 minuten van het stadscentrum en met een buitenzwembad. Het restaurant van het hotel “Les Maronniers” produceert inventieve gerechten geïnspireerd op traditionele gerechten uit de Haute-Savoie. Ook tot uw beschikking: tafelvoetbal, tafeltennis en biljart.Vanaf 76 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Les Maronniers

Dit mooie hotel ligt op slechts 1,1 km van de thermale baden van de stad. Het biedt familiekamers. Het ontbijtbuffet wordt geserveerd in de ontbijtzaal. Het hotel heeft 2 parkeerplaatsen. In de zomer kunt u genieten van de tuin en het buitenzwembad.

Vanaf € 69 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel À la tasse à moustache

Rémi en Mathieu, de eigenaars, ontvangen hun gasten als vrienden in het oudste hotel van de stad. De geserveerde gerechten zijn lekker en goed gekookt, het ontbijt is uitzonderlijk met goede verse producten. Een heel mooi adres.
Vanaf €73 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Thonon Centre

Dit hotel ligt in het stadscentrum en biedt het comfort van Ibis Hotels met kamers met airconditioning en een ontbijtbuffet met ter plaatse gebakken madeleines en gebak. Het Château de Ripaille ligt op slechts 3 km afstand voor een bezoek.

Vanaf € 66 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Le Comte Rouge

Een prachtig hotel gelegen aan de oevers van het meer van Genève en op 5 minuten lopen van de thermale baden. De kabelbaan van Thonon-les-Bains en een bioscoop liggen op loopafstand. De kamers zijn ruim en hebben een eigentijdse inrichting. De eetzaal is uitgerust met een open haard.Vanaf € 54 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ideeën voor activiteiten om Thonon-les-Bains te bezoeken

Dit kuuroord biedt vele ideeën voor uitstapjes:

Thermaal centrum van Thonon-les-Bains

Centre thermal de Thonon-les-BainsDe deugden van het water van Thonon zijn al sinds de Gallo-Romeinse tijd bekend. Tegenwoordig komen mensen uit de hele wereld profiteren van de vochtafdrijvende, reumatologische en diëtische werking van het kuuroord Valvital. Dankzij de fonteinen van de stad kunt u tijdens uw bezoek het mineraalwater van Thonon innemen. Het centrum biedt 600 m² ontspanningsruimte, een tot 32° C verwarmd thermaalbad, maar ook een hammam, een muzikale grot, een sauna, een ijsfontein en een koudwaterbron.

Het museum van Chablais

Le musée du Chablais à Thonon-les-BainsGelegen in het kasteel van Sonnaz, herbergt permanente en tijdelijke tentoonstellingen om het geheugen van de regio te begrijpen. Deze historische residentie heeft een prachtig uitzicht op het meer van Genève.Adres: 2 rue Michaud, 74200 Thonon-les-Bains.

Ecomuseum van het meer en de visserij

L'écomusée de la pêche et du lac à Thonon-les-BainsDit museum is gevestigd in drie traditionele hutten. Het staat garant voor de herinnering aan de beroepsvissers. U kunt er de unieke sfeer van een vissersdorp ontdekken.Adres: 2 quai de Rives, 74200 Thonon-les-Bains.

Het natuurreservaat van de Dranse Delta

La réserve naturelle du Delta de la DranseDit natuurgebied ligt tussen Thonon-les-Bains en Publier. Deze groene omgeving herbergt een van de laatste natuurgebieden aan de oevers van het meer van Genève. Om deze delta te bereiken, gaat u naar het einde van de avenue de Saint-Disdille, neemt u de weg naar rechts en parkeert u op de parkeerplaats. Vervolgens volgt u een natuurlijk pad door een bosgebied dat bevolkt wordt door kleine zangvogels zoals mezen en grasmussen.

Als u verder gaat naar de monding van de Dranse, kunt u reigers en grote zaagbekken tegenkomen. Sommige bomen zijn aangevreten door bevers. Daarna moet u het pad terug nemen naar de parkeerplaats. In de zomer kan een natuurgids u begeleiden (informatie bij het toeristenbureau van Thonon-les-Bains).Adres: Avenue de Saint-Disdille, Delta de la Dranse, 74200 Thonon-les-Bains.

Onderwijs

De hoofdstad van de Chablais heeft veel onderwijsinstellingen:

 • Zestien kleuter- en basisscholen,
 • Zeven middelbare scholen,
 • Zes middelbare scholen, waarvan drie professionele en twee particuliere.

De markten van Thonon-les-Bains

Les marchés de Thonon-les-BainsDe hoofdstad van de Chablais biedt twee wekelijkse markten van goede kwaliteit met verse streekproducten.

 • De grote donderdagmarkt die elke donderdag van 9 tot 13 uur plaatsvindt in de renovatiewijk. Op 15 augustus en op Hemelvaartsdag blijft de markt gehandhaafd. In het levensmiddelengedeelte worden levensmiddelen uit de regio aangeboden. U vindt er ook kleding, lokale ambachten en decoratie.
 • De kleine maandagmarktvindt plaats op de Place du Marché en de Avenue François de Salle en is uitsluitend gewijd aan lokale tuinders en producenten. Elke maandag geopend van 7 tot 13 uur, behalve Tweede Pinksterdag.

Openbaar vervoer

Om de stad en haar omgeving te ontdekken, beschikt de agglomeratie Thonon-les-Bains over een ruim aanbod aan openbaar vervoer:

 • Het BUT-netwerk (Bus Urbains Thononais) dat negen gemeenten (Allinges, Anthy sur Léman, Evian-les-Bains, Margencel, Marin, Maxilly-sur-Léman, Neuvecelle, Publier en Thonon-les-Bains) verbindt met 10 regelmatige buslijnen. U kunt alle verkeersinformatie live krijgen.
 • De Léman Express is een treindienst die de stedelijke gebieden van de stad met heel Genève verbindt. Met de Léman Pass kunt u Genève ontdekken met een grensoverschrijdende reis in één enkel ticket. Met dit intermodale aanbod kunt u alle openbaar vervoer combineren: trein, bus en kabelbaan.

In de rue Jean Blanchard bij het SNCF-station is een“Cityz“-station voor autodelen met twee zelfbedieningsvoertuigen.

Stadhuis

Het stadhuis van Thonon-les-Bains: gelegen aan de Place de l’Hôtel de Ville, is geopend van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Officiële website van het stadhuis van Thonon-les-BainsHet toeristenbureau van Thonon-les-Bains

Om te skiën in de omgeving