Tour van het meer van Annecy per fiets

Deze wandeling, die rond het meer van Annecy loopt, is grotendeels een fietspad dat gedeeld wordt met voetgangers en skeeleraars. Hij is 40 km lang en heeft een hoogteverschil van 300 m. Het is een gemakkelijke tocht die wij aanraden.

Alles over het fietspad

Op een groot deel van de tocht langs het meer van Annecy is het fietspad onafhankelijk van het autoverkeer. Toch moet u voorzichtig zijn, want sommige fietsers rijden vrij hard en het dragen van een helm wordt aanbevolen zoals op de weg. De helft van de route loopt over een oude spoorlijn, die lang geleden is omgebouwd tot groene weg. Dit deel wordt het meest gebruikt.

Het Syndicat intercommunal du Lac d’Annecy (SILA), dat deze voorziening beheert, schat dat er jaarlijks 1.100.000 fietsers gebruik van maken. Tijdens uw vakantie kunt u een fiets huren om deze essentiële fietsroute te voltooien.

Een van de mooiste fietsroutes van Frankrijk

Deze vrij eenvoudige fietstocht duurt tussen 1 uur en 2,5 uur en omvat 36 km rond het meer van Annecy. Het landschap is prachtig, met het kristalheldere water van het meer en de Alpentoppen die het omringen. Van de 36 km van de route is 30 km voorzien van fietspaden die de lus veilig maken, vooral voor kinderen. De dorpen Veyrier-du-Lac en Menthon-Saint-Bernard zijn niet voorzien van fietspaden, maar het verkeer wordt er rustiger door.

Het parcours van de rondgang om het meer

Allereerst raden wij u aan deze route in wijzerzin te rijden, om na het dorp Talloires langs de oevers van het meer van Annecy te rijden. Deze richting zal u ook in staat stellen de heuvel van Talloires in de juiste richting te nemen en een te grote inspanning te vermijden.

Fietsers die de Talloires klim willen doen, moeten Annecy verlaten in de richting van Sévrier. De klim vertegenwoordigt 100 meter hoogteverschil over 1,5 km, met een progressieve helling van gemiddeld 6,5%.

Tijdens het warme seizoen is het beter om ‘s ochtends te vertrekken om te profiteren van het koelere weer. Vanuit Annecy loopt u langs Annecy-le-Vieux om Chavoire te bereiken. Hier kunt u een duik nemen. Daarna volgen enkele korte klimmetjes door Veyrier-du-Lac en Menthon-Saint-Bernard.

Het fietspad

Als u de kust van Talloires afdaalt, ontdekt u een prachtig landschap aan de oevers van het Petit lac d’Annecy. Er zijn talrijke stranden om te zwemmen en tafels en banken om te picknicken.

Bij het oude station van Bredennaz zijn een waterpunt en toiletten beschikbaar. Bij twee nieuwe fonteinen kunt u uw dorst lessen na de tunnel van Duingt en in Saint Jorioz.

De tocht eindigt met uw aankomst in Annecy. Na de haven van Marquisats doorkruist u het park Jardins de l’Europe, de brug van Amours om terug te keren naar het grasveld van Pâquier.

Kaart van de fietstocht langs het meer van Annecy

Voor de sportievelingen: de lus Col de la Forclaz

Wanneer u aan het einde van het meer aankomt, volgt u de richting Faverges. Bij de rotonde van Giez neemt u de richting Montmin en de Col de la Forclaz. Een prachtig uitzicht op het meer van Annecy beloont deze klim van 700 meter over 9 kilometer aan 8%.

De Col de la Forclaz is ook een paradijs voor paragliders die hier opstijgen om over het meer te vliegen. Met de fiets gaat de afdaling via het mooie dorp Menthon-Saint-Bernard en zijn kasteel dat de inspiratie vormde voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Deze variant voegt 22 km toe aan de oorspronkelijke route, waardoor het een lus van 58 km wordt.

Advies voor het gebruik van het fietspad

Bij het oversteken van Talloires is alleen een fietspad beschikbaar in de richting Angon-Talloires. U kunt er ook voor kiezen om deze fietsroute op een elektrische fiets te doen, voor meer gemak.

Een kaart van de route en veiligheidsinstructies vindt u in het document Tour of Lake Annecy by bike. Op de oostelijke oever van het meer van Annecy, ter hoogte van Veyrier-du-Lac, is het raadzaam bijzonder voorzichtig te zijn, omdat de fiets- en voetpaden elkaar kruisen en u moet anticiperen op de aanwezigheid van obstakels zoals bushokjes.

U kunt in Doussard stoppen om het Nationaal Natuurreservaat Bout du Lac te bezoeken. Trek een goed uur uit voor dit uitzonderlijke, volledig bewaard gebleven gebied.

Wij stellen u ook onze gids voor: 5 fietsroutes in Annecy

Fietsclubs in Annecy

De stad heeft vele fietsclubs in een gezellige en sportieve sfeer:

  • Annecy Vélo Club: Salle Sonnerat, 12 rue Louis Boch, 74000 Annecy – Tel : 04 50 67 79 14
  • Annecy Cyclisme Compétition: 58 bis Avenue des Marquisats, 74000 Annecy – Tel : 06 80 87 00 78
  • VTT Annecy: 22 faubourg Sainte-Claire, 74000 Annecy – Tel : 04 50 45 60 61
  • CCAV 74: 6 rue de la Frasse, 74940 Annecy-le-Vieux – Tel : 04 50 51 07 72
  • Étoile Sportive de Seynod: Tel : 06.71.92.37.19
  • Les Cyclos du Semnoz: 54 avenue de Neigeos – 74600 Seynod – Tel : 04 50 09 82 09
  • Club Alpin Français d’Annecy: 17 Rue du Mont Blanc, 74000 Annecy – Tel : 04 50 09 82 09
  • Cyclo Club de Pringy: Hôtel de Ville, Place Boileau, Pringy, 74370 ANNECY – 40 96 90 62
  • Cyclo Club du Pays de Filière: 1787 route des Vignes, 74370 Villaz – Tel :06 87 23 83 58

Variant: de tour van het meer van Annecy te voet

Als u niet van fietsen houdt of als u het sportieve plezier wilt afwisselen, kunt u het meer van Annecy te voet verkennen. Sinds 2010 hebben de SILA en de VVV van het meer van Annecy een wandelroute van 43 km uitgezet. Het zal u drie dagen wandelen kosten, afwisselend door de vlakte, de bergen en het bos, zonder de prachtige stranden te vergeten om af te koelen.

Op de vele kwaliteitscampings kunt u tegen een redelijke prijs overnachten. Deze tocht langs het meer kan ook in één dag worden gedaan, maar het is beter de tijd te nemen om het landschap van een van de grote gletsjermeren van Europa te waarderen.

Van Annecy-le-Vieux

VanuitAnnecy-le-Vieux wandelt u langs de oever van het meer met grote houten pontons. Van Veyrier-du-Lac tot Menthon-Saint-Bernard loopt het voetgangerscircuit langs de havens en stranden, soms afwijkend van het meer afhankelijk van de urbanisatie. Om het charmante dorpje Talloires-Montmin te bereiken, moet u het natuurreservaat Roc-de-Chère doorkruisen. Dit bosrijke gebied is een voorbeeld van opmerkelijke biodiversiteit.

U kunt overnachten op een van de campings in Talloires. Op de tweede dag neemt u de meerpendel naar Doussard en bezoekt u het prachtige nationale park Bout du Lac. Misschien heeft u het geluk een bever te zien.

Op de terugweg gebruikt u de Voie Verte naar Duingt (wandelen op de flanken van het fietspad), om het kasteel op het schiereiland te bewonderen. U kunt dan overnachten op een van de vele campings tussen Saint-Jorioz en Sévrier.

Het pad van Roslières in Saint-Jorioz

Op de derde dag, in plaats van de Voie Verte te blijven volgen, stellen wij u voor het pad van Roselières te nemen. Deze loopt langs het meer en brengt u naar Sévrier. Het strand van dit stadje is bijzonder aangenaam en goed uitgerust om te zwemmen. De terugkeer naar Annecy gebeurt langs de oevers van het meer. Als beloning kunt u genieten van een ijsje op de schaduwrijke terrassen of nog een fietstochtje maken.