Avondklok en afsluiting aan de gang in Annecy

De gezondheidscrisis in verband met het coronavirus heeft sinds begin 2020 ernstige gevolgen voor de stad Annecy. Verschillende beslissingen zoals de opsluiting en de avondklok maken het mogelijk de gevolgen te beperken.

In uitvoering

Sinds 3 mei 2021 is de door de regering geplande decontainment aan de gang volgens een nauwkeurig schema dat loopt tot 30 juni 2021. Het zal afhangen van de evolutie van de gezondheidssituatie. In geval van verslechtering zullen territoriale aanpassingen worden doorgevoerd.

De gezondheidscrisis door het coronavirus

Het Covid-19 virus werd begin 2020 in ons land gesignaleerd. Het is afkomstig uit de Chinese provincie Wuhan. Deze ziekte is zeer besmettelijk en veroorzaakt de volgende symptomen: hoest, koorts, reuk- en smaakverlies in de minder ernstige vormen. Sommige patiënten ontwikkelen echter een ernstige vorm van de ziekte die ertoe kan leiden dat zij voor reanimatie in het ziekenhuis worden opgenomen. In sommige gevallen kan dan de dood intreden. Deze patiënten hebben vaak co-morbiditeiten zoals hartfalen, diabetes en hypertensie. Leeftijd is ook een risicofactor, waarbij patiënten ouder dan 75 jaar een groter risico lopen op een ernstige vorm van Covid-19.

Insluiting van 3 april 2021 tot 2 mei 2021

In zijn televisietoespraak van 31 maart 2021 kondigde de president van de Republiek aan dat Frankrijk van 3 april 2021 tot 2 mei 2021 een derde inperkingsperiode zou ingaan. De Haute-Savoie en dus ook de stad Annecy stonden al onder verscherpt toezicht. Deze maatregel houdt een verbod in op non-foodmarkten, rommelmarkten en garageverkoop. Bovendien is het nuttigen van alcohol in openbare ruimten verboden. De prefect van de Haute-Savoie heeft onlangs ook het uitzenden van versterkte muziek in de openbare ruimte verboden. Ook samenscholingen van meer dan 6 personen zijn verboden.

Deze nieuwe inperking is gebaseerd op de volgende maatregelen:

 • Op schoolniveau: Op 5 april een week thuis les voor scholen, hogescholen en middelbare scholen. Op 12 april, 2 weken vakantie voor de 3 schoolzones. Op 26 april, terug naar school voor kleuterscholen en lagere scholen. Lessen thuis voor middelbare scholen en middelbare scholen. Op 3 mei, hervatting face-to-face lessen voor collèges en lycées.
 • Wat betreftverplaatsingen: Avondklok van 19.00 tot 6.00 uur. Interregionale reizen en reizen verder dan 10 km van huis zijn verboden, behalve om dwingende redenen. Maak op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken uw verplichte uitreiscertificaat aan door uw identiteit, uw adres, het tijdstip en de dwingende reden te vermelden. Het certificaat is niet vereist voor reizen binnen 10 km van uw woning. Deze beperkingen gelden niet voor het paasweekend. Naar verwachting zal de premier het einde van het verbod om meer dan 10 km van huis te reizen aankondigen vanaf 3 mei 2021.
 • Winkels: Vanaf middernacht op zaterdag 3 april zijn 150.000 winkels gesloten.
  Alleen de volgende winkels mogen opengaan bakkerijen en banketbakkerijen, verkopers en reparateurs van computer- en telecommunicatieapparatuur, tabakswinkels en verkopers van elektronische sigaretten, banken en verzekeringsmaatschappijen, begrafenisondernemingen, wasserijen, stoffenwinkels, boek- en platenwinkels, kranten- en kantoorboekhandels, kappers, opticiens, apotheken, verkopers van medische en orthopedische artikelen, bloemisten en tuincentra, schoenmakerijen chocolaterieën, autodealers op afspraak, vastgoedkeuringen, autogarages, rijwielhandelaars en -herstellers, autoverhuurbedrijven, benzinestations, doe-het-zelf- en ijzerwarenwinkels, minimarkten, supermarkten en hypermarkten, diepvrieswinkels, groenten- en fruitwinkels, dierenwinkels, winkels voor landbouwbenodigdheden, slagers en delicatessenwinkels, kinderopvangwinkels van meer dan 400 m² en viswinkels. Winkelcentra van meer dan 10.000 m² blijven gesloten, met uitzondering van levensmiddelenwinkels, openbare diensten en apotheken. Click and collect is niet toegestaan in winkelcentra.
 • Op het niveau van de ondernemingen: Alle maatregelen ter ondersteuning van de economische actoren en hun werknemers blijven van kracht. Telewerken moet worden gesystematiseerd.

Avondklok verschoven naar 19 uur vanaf 20 maart 2021

Op 18 maart 2021 kondigde premier Jean Castex de avondklok aan voor verschillende Franse regio’s, waaronder Île-de-France en de Alpes-Maritimes. In totaal gaat het om 16 departementen. De Haute-Savoie wordt niet getroffen. Maar door de overgang naar de zomertijd heeft de regering de aanvangstijd van de avondklok gewijzigd. Vanaf zaterdag 20 maart 2021 begint de avondklok om 19 uur en eindigt hij om 6 uur.

Avondklok vervroegd naar 18 uur vanaf 16 januari 2021

Na de eindejaarsfeesten begonnen de indicatoren die het niveau van de coronavirus pandemie in Frankrijk meten te verslechteren, vooral in de Grand Est van Frankrijk. In 15 departementen is de avondklok vervroegd tot 18 uur. Sinds het begin van het jaar vordert het aantal positieve tests snel en vooral de incidentie overschrijdt plaatselijk de 200 gevallen per 100 000 inwoners. Dit is het criterium dat de regering hanteert om het tijdstip van opsluiting te vervroegen. Op 10 januari was het 225 in de Haute-Savoie.

Na de verklaringen van Jean Castex van 7 januari 2021 werden 10 nieuwe departementen betrokken bij de verlenging van de avondklok tot 18.00 uur vanaf zondag 10 januari. De Haute-Savoie zou daar één van zijn. De regering heeft de prefectuur van de Haute-Savoie gevraagd een overlegvergadering met de verkozenen te organiseren om deze mogelijkheid te evalueren. Maar ook al wilde de regering de avondklok vervroegen naar 18.00 uur, de volksvertegenwoordigers wilden dat niet horen. Na een dag wachten van de kant van de bevolking werd uiteindelijk geen maatregel genomen en bleef de avondklok ongewijzigd, maar tot wanneer?

De premier sprak op 14 januari vanwege de verslechterende gezondheidstoestand. Vanaf zaterdag 16 januari 2021 wordt in Annecy, net als in heel Frankrijk, een verlengde avondklok van 18.00 tot 6.00 uur ingevoerd.

Geschiedenis van de opsluitingen en avondklokken in Annecy

Sinds het begin van de pandemie zijn in Frankrijk strenge maatregelen genomen om het verkeer van personen te beperken, om de interacties en dus de verspreiding van het coronavirus te beperken. Opsluiting is de strengste maatregel. Het is verboden zich buiten een beperkt gebied te begeven en niet-essentiële bedrijven zijn gesloten. De avondklok verbiedt het verkeer van mensen tussen bepaalde uren, de bedrijven zijn op deze uren gesloten.

Opsluiting

 • Eerste afsluiting van 17 maart tot 10 mei 2020,
 • Tweede afsluiting van 30 oktober tot 14 december 2020,
 • derde opsluiting van 3 april 2021 tot en met 2 mei 2021.

Avondklok

 • Eerste avondklok van 17 oktober tot en met 29 oktober 2020 van 21.00 tot 5.00 uur.
 • Tweede avondklok van 15 december 2020 tot en met 15 januari 2020 van 20.00 uur tot 6.00 uur. Het begin van de avondklok wordt vervroegd naar 18:00 uur vanaf zaterdag 16 januari 2021. De avondklok wordt verschoven naar 19.00 uur vanaf zaterdag 20 maart in verband met de overgang naar de zomertijd. De tweede avondklok wordt tijdens de derde lockdown verlengd. De avondklok wordt op 9 juni verschoven naar 23.00 uur en vervolgens op 20 juni 2021 opgeheven.

Het tijdschema voor de ontruiming

Dit tijdschema is verdeeld in vier fasen:

Maandag 3 mei 2021:

 • Handhaving van de avondklok en telewerken,
 • Status quo voor bedrijven
 • Heropening van middelbare scholen met halve colleges voor de 4e en 3e klas in de 15 afdelingen waar het virus heviger circuleert
 • Heropening van middelbare scholen met halve klassen
 • Einde van het attest voor reizen overdag

Woensdag 19 mei 2021:

 • Heropening van buiten- en binnensportaccommodaties voor toeschouwers (800 binnen, 1000 buiten),
 • Hervatting van sportactiviteiten in binnen- en buitensportzalen met aangepaste protocollen,
 • bijeenkomsten van meer dan 10 personen verboden,
 • Avondklok verschoven naar 21.00 uur,
 • Handhaving van telewerk,
 • Heropening van alle winkels,
 • Heropening van restaurant en bar terrassen, tafel voor maximaal 6 personen,
 • Heropening van musea, monumenten, bioscopen, theaters, schouwburgen met zittend publiek (800 personen binnen, 1000 personen buiten).

Woensdag 9 juni 2021:

 • Heropening van de sporthallen met uitbreiding van de sportbeoefening naar contact- en contactloze binnensporten buiten,
 • Heropening van de beurzen en tentoonstellingen, met een capaciteit tot 5000 personen (met gezondheidspas),
 • Ontvangst van toeristen uit het buitenland (met gezondheidspas),
 • De avondklok wordt verschoven naar 23 uur,
 • Versoepeling van telewerken,
 • Heropening van cafés en restaurants met tafels tot zes personen,
 • Mogelijkheid om tot 5.000 mensen te ontvangen in culturele en sportgelegenheden (met gezondheidspas).

Donderdag 17 juni 2021:

 • Maskers zijn niet meer verplicht om buiten te dragen, maar nog wel als er meer dan 10 mensen bij elkaar zijn, op markten en op de tribune van een stadion en op “drukke” plaatsen.

Zondag 20 juni 2021:

 • Afschaffing van de avondklok.

Woensdag 30 juni 2021:

 • Toegang tot evenementen met meer dan 1.000 personen buiten en binnen (met gezondheidspas),
 • Discotheken blijven gesloten,
 • Einde van de grenzen van het peil volgens de lokale gezondheidssituatie in etablissementen die het publiek ontvangen met behoud van barrièregebaren en sociale distantie.