Dierenbeschermingsorganisaties in Annecy

Wanneer we een dier in nood aantreffen, weten we niet altijd wat we moeten doen. Als het eerste idee is om het op te vangen, kan het ook interessant zijn om contact op te nemen met plaatselijke verenigingen. We hebben er een paar in en rond Annecy.

De rol van dierenbeschermingsverenigingen

Of ze nu in Annecy of elders werken, dierenbeschermingsverenigingen hebben verschillende taken. Ze variëren van bewustmaking van het grote publiek tot sterilisatie van zwerfkattenkolonies en bestrijding van mishandeling tot verzorging. Ze werken zowel met huisdieren als met wilde dieren. Sommige bieden opvang, zoals de SPA in Marlioz, terwijl andere vertrouwen op pleeggezinnen, zoals Des Cœurs à Sauver.

Hoe verenigingen voor dierenbescherming steunen?

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om lokale dierenbeschermingsorganisaties te steunen, zoals

  • Adopteer rechtstreeks van een vereniging.
  • Een dier sponsoren.
  • Een financiële of materiële donatie doen.
  • Betrokken raken als vrijwilliger.

Waarom adopteren bij een vereniging?

Door een dier te adopteren via een vereniging kunt u een goede daad verrichten. Wij kunnen u dat dan ook alleen maar aanraden. Zo redt u twee levens. Dat van uw toekomstige viervoeter, maar ook dat van het dier dat het overneemt in het opvanggezin of het asiel.

Tussen alle honden en katten die in de verenigingen aanwezig zijn, zult u ongetwijfeld de zeldzame parel vinden, ook al kost dat wat tijd. U kunt rekenen op de vrijwilligers om u de weg te wijzen naar een dier dat beter beantwoordt aan uw profiel en levensstijl.

Wat moet ik doen als ik een dier in nood aantref?

We zijn allemaal wel eens een dier tegengekomen dat verzorging nodig had. Als het eerste instinct is om het mee naar huis te nemen, moet u ook aan andere dingen denken. Wikkel het dier bijvoorbeeld in een deken en geef het iets te drinken. Als je een kat of een hond hebt, breng ze dan niet in contact. Als u de achtergrond van het door u geredde dier niet kent, kunt u de overdracht van ziekten vergemakkelijken. Denk er dus aan om het in een aparte ruimte te isoleren.

Neem vervolgens contact op met de plaatselijke verenigingen om na te gaan of zij voor het dier kunnen zorgen. Zo niet, kunt u zich wenden tot de SPA of bellen met de dierenartsen van Annecy, Épagny Metz-Tessy of Poisy. Aarzel niet om een Pet Alert te lanceren, want het dier dat u hebt opgevangen kan eigenaars hebben.

Overeenkomsten tussen gemeenten en verenigingen

Sinds 1 januari 2015 moeten zwerfkatten worden geïdentificeerd en gesteriliseerd om hun verspreiding te voorkomen. Daartoe worden afspraken gemaakt tussen gemeentehuizen en lokale verenigingen.

Dit geldt met name voor de stad Annecy, Étercy en de nieuwe gemeente Fillières, waar Saint-Martin-Bellevue onder valt. Als een zwerfkat u in uw tuin komt opzoeken, kunt u contact opnemen met een vereniging zodat deze de kat kan komen vangen en steriliseren.

Dierenbeschermingsverenigingen in Annecy

Er zijn verschillende dierenbeschermingsorganisaties in Annecy of aan de rand van de stad. De SPA Marlioz, die gevestigd is in Le Penet, in de gemeente Marlioz. Honden, katten en nieuwe huisdieren (NAC) zijn beschikbaar voor adoptie tegen prijzen van 90 tot 300 euro. Het is mogelijk een gratis donatie te doen wanneer een dier ouder is dan 10 jaar.

Contact: 04.50.77.82.40

Harten om te redden

De vereniging Des Cœurs à Sauver, die in 2022 haar 10-jarig bestaan viert, is gevestigd in Lathuile, aan het eind van het meer van Annecy. Zij bestaat uit een twintigtal vrijwilligers en helpt eigenaars die afstand moeten doen van hun dieren en verlaten katten en honden. De vereniging houdt zich ook bezig met de sterilisatie van zwerfkatten, met name in de gemeenten Talloires, Sévrier en Saint-Jorioz. De adoptiekosten variëren van 30 tot 500 euro.

Contact: descoeursasauver@gmail.com

Animatou 74

Animatou 74 is een vereniging die in 2020 is opgericht. Alleen al in 2021 werden 228 katten in pleegzorg geplaatst met als doel een familie te vinden. Vrijwilligers werken voornamelijk in een gebied tussen het noorden van Annecy en Cruseilles. Om een kat van Animatou 74 te adopteren, moet je tussen de 100 en 200 euro betalen.

Contact: www.animatou74.com

Met wie kunt u elders in de Haute-Savoie contact opnemen?

Als u niet in Annecy woont, moet u weten dat andere verenigingen uw vragen kunnen beantwoorden en kunnen ingrijpen om bijvoorbeeld katten te vangen en te steriliseren. U kunt ook contact met hen opnemen als u een dier wilt adopteren.

Savoinimaux

Als u in de buurt van Rumilly of elders in de Albanais woont, raden wij u aan een beroep te doen op Savoinimaux. Het is opgericht in 2013 en werkt via pleeggezinnen. Sindsdien is er een solidariteitswinkel geopend, gevestigd in 47 rue du Pont Neuf in Rumilly. Het adoptiegeld is een bijdrage in de dierenartskosten van het dier.

Contact: savoinimaux@gmail.com

Les Félins des Cimes

Voor wie in de buurt van Fillinges woont, kan de vereniging Les Félins des Cimes nuttig zijn als u een kat in nood vindt of als u een katachtige zoekt om te adopteren.

Hoewel de vrijwilligers werkzaam zijn in de Genevois en de Arvevallei, bevinden sommige pleeggezinnen zich in Annecy. En de vereniging is ook al actief geweest in de regio Fier et Usses, zoals in de gemeente Nonglard, ook al is dat niet meer haar belangrijkste werkterrein. Het adoptiegeld bedraagt 190 euro.

Contact: lesfelinsdescimes@gmail.com

M’geve Miaou

Aan de kant van de Mont Blanc kunt u contact opnemen met M’geve Miaou als u op zoek bent naar een haarbal om te adopteren. De vereniging, gevestigd in Megève, zet zich in voor katten die geen thuis hebben in de gemeente. Dit omvat sterilisatie, maar ook adoptie als ze sociaal genoeg zijn.

Sinds de oprichting van M’geve Miaou hebben 220 katten een nieuwe familie gevonden en worden 122 katten vrij verzorgd. Het adoptiegeld bedraagt 165 euro en komt overeen met een bijdrage voor de identificatie, sterilisatie en eerste vaccinatie.

Contact: contact@megeve-miaou.com

Wilde dieren in nood, tot wie kan men zich wenden in de Haute-Savoie?

In ons departement komt men vaak wilde dieren tegen. Of we nu rijden of wandelen, het is altijd een leuke verrassing. Soms komen we echter een dier tegen dat verzorging nodig heeft. Maar met wie moeten we in zo’n geval contact opnemen?

De Tétras Libre

Le Tétras Libre is een reddingscentrum dat tot doel heeft wilde dieren in nood te verzorgen, te rehabiliteren en vrij te laten. Hoewel het centrum is gevestigd in de Savoie, is het ook actief in de Haute-Savoie en een deel van de regio Ain.

Aangezien de verzorging van wilde dieren anders is dan die van onze honden en katten, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met het centrum. Vooral omdat een particulier geen wild dier thuis mag houden.

Contact SOS Faune Sauvage: 07.83.80.05.46Contact Le Tétras Libre: csfs.pays.de.savoie@gmail.com

Ermus

Ermus is een opvangcentrum in Groisy. Het ligt in de buurt van Annecy en is erkend om kleine wilde zoogdieren in moeilijkheden te behandelen en te rehabiliteren. Na behandeling en herstel worden ze weer in hun natuurlijke omgeving vrijgelaten.

Contact: asso.ermus@gmail.com of 04.50.68.42.10

Voorbeelden van verenigingen buiten de Haute-Savoie

Verenigingen die zich inzetten voor het welzijn van huisdieren zijn er ook in de Savoie en in de Ain. Wij geven u twee voorbeelden waardoor u sneller kunt reageren als u een kat of een hond in nood aantreft.

Les Chats libres de Chambéry

De vereniging Les Chats Libres de Chambéry heeft tot doel zwerfkatten in de agglomeratie te steriliseren en te beschermen. Dit helpt het aantal geboortes te beperken. Pleeggezinnen nemen tijdelijk katten op die verzorgd of gesteriliseerd moeten worden.

Afhankelijk van hun socialisatie worden ze ter adoptie aangeboden of als “vrije katten” vrijgelaten. Voor degenen die een nieuw leven beginnen en die vertroeteld zullen worden, wordt een bijdrage in de veterinaire kosten gevraagd. Deze bedraagt 170 euro per dier, exclusief administratiekosten. Een supplement kan worden toegevoegd voor uitgevoerde testen en vaccinaties.

Contact: contact@chatslibreschambery – 09.72.47.45.84

Ain Coup de Patte

Ain Coup de Patte is een vereniging die alle dieren in nood redt. Zij is gevestigd in Chaneins en beschikt over een opvangcentrum. Mensen die op reis gaan kunnen hun hond maximaal 10 dagen in het asiel achterlaten. Het doel van de vrijwilligers is om verlating te voorkomen.

Wat de adoptie betreft, variëren de kosten afhankelijk van de leeftijd van het dier. Als het om een hond gaat, wordt rekening gehouden met het ras. Voor katten hangt de prijs van een adoptie af van het vaccinatieschema en de sterilisatie.

Contact: 06.14.88.25.50