Het weer in Annecy

Annecy is een bergstad gelegen op ongeveer 400 meter hoogte. Er gelden niet dezelfde weersregels als voor andere bergsteden.

Een klimaat getemperd door het meer van Annecy

Canal du Vassé à Annecy

Annecy ligt in het hart van de Alpen, met de bergen van Bornes en Bauges. Hierdoor is het een stad met een bergklimaat.

Dit wordt echter getemperd door de aanwezigheid van het meer, wat het aangenamer maakt.

Een bergmicroklimaat

La canal du Vassé à Annecy en hiver

Het meer van Annecy speelt een rol bij het reguleren van de temperatuur van het hele bekken van Annecy. Het creëert een microklimaat waar de temperaturen in de winter koeler en in de zomer koeler zijn dan in andere steden in de Alpen.

De winter is zelden echt streng in Annecy en rond het meer. Evenzo zijn de zomers zelden verzengend en zelfs dan zorgt het meer ervoor dat je er snel overheen bent en kunt afkoelen.

Het weer in Annecy is afhankelijk van twee factoren: het Bauges- en het Bornes-massief. Het gematigde klimaat van de Franse Alpen garandeert temperaturen die typisch zijn voor grote Europese meren, met een uitgesproken vochtigheid.

Welke temperatuur voor het meer van Annecy?

Annecy sous la pluie

De temperatuur van het meer varieert aanzienlijk tussen winter en zomer. In de winter is het tussen 2° en 8°, terwijl het in de zomer tussen 18° en 26° is.

De temperatuur van het meer is natuurlijk afhankelijk van de neerslag en de buitentemperatuur. Zo lijkt een zomer zelden op de vorige. In de winter valt er jaarlijks gemiddeld 25 dagen sneeuw. Dit gemiddelde is de laatste jaren gedaald, deels als gevolg van de opwarming van de aarde. Ook moet worden opgemerkt dat het meer nu slechts gedeeltelijk bevroren is, terwijl het vroeger volledig bevroren was.

De oostelijke oever van het meer van Annecy heeft de beste zonneschijn

Rive Est du Lac d'AnnecyDe westelijke oever (Saint-Jorioz, Sévrier, Duingt) heeft gemiddeld minder zon dan de oostelijke oever (Menthon Saint-Bernard, Talloires, Veyrier-du-lac). De stad Annecy krijgt jaarlijks 2.000 uren zon, 90 cm regen, 30 dagen onweer (vooral aan het eind van het zomerseizoen) en 25 dagen mist.

De gevolgen van de opwarming van de aarde voor Annecy

Zoals blijkt uit het door Météo France opgestelde diagram, geeft de ontwikkeling van de gemiddelde temperaturen over 144 jaar duidelijk aan dat de opwarming van de aarde sinds 1990 is versneld. De warmste jaren zijn 2018, 2019 en 2022. De meteorologische evolutie is dus onverbiddelijk in de Alpen en het meer van Annecy volstaat niet meer om de temperatuurstijging op te vangen. Tegelijkertijd neemt de regenval sterk af.

Gemiddelde temperatuur in Annecy over 144 jaar

Ernstigere droogte

De opwarming van de temperaturen in Annecy gaat gepaard met terugkerende droogtes. In 2018 bereikte het meer het laagste niveau sinds 1947. Voor de Pâquier was het mogelijk om bijna 200 meter te lopen zonder dat het waterpeil boven de knieën kwam.

Datzelfde jaar bleven de herfstregens uit. Het peil van het meer kwam niet hoger dan 16 centimeter, tegen een gemiddelde van 80 centimeter in november. De staatsdiensten classificeerden de Haute-Savoie toen als rood alarm, het hoogste niveau wat betreft het watertekort. Deze droogte had ook gevolgen voor de rivieren van Annecy, en vissen konden zich niet meer verplaatsen. Dit gold met name voor de meer- en rivierforel.

Meer van Annecy getroffen door droogte in 2018

+3,3°C in 2050 in Annecy

Klimatologen en meteorologen schatten dat de temperaturen de afgelopen twintig jaar met 2°C zijn gestegen. In 2050 zullen ze naar verwachting met 3,3°C zijn gestegen en zou de gemiddelde temperatuur aan de oever van het meer in het zomerseizoen 21,8°C kunnen bedragen.

Ook de neerslagpatronen zijn veranderd. In de winter valt er veel regen, terwijl er in de zomer bijna geen regen valt. Deze weersverandering staat bekend als de“anticyclonale aardappel“. Deze trekt over Europa en duwt de laagtes die de Haute-Savoie niet kunnen bereiken naar achteren. Weersvoorspellingen voor Annecy zijn dus gemakkelijker in de zomer, omdat het weer vaak lang warm en droog blijft, zonder neerslag door de anticycloon. De 15-daagse weersvoorspelling is ook gemakkelijker. De weersvoorspellingen van uur tot uur worden gebruikt door de organisatoren van het Festival van het meer van Annecy om te weten of het vuurwerk kan worden afgeschoten.

Skigebieden en klimaatverandering

Wat de wintersportplaatsen betreft, neemt het sneeuwtekort toe. De skioorden maken steeds meer gebruik van kunstsneeuw. Hiervoor zijn echter grote hoeveelheden water nodig, die aan de rivieren worden onttrokken, waardoor het waterpeil in de rivieren verder daalt.

De seizoenen verschuiven, net als bij het bergbeklimmen. Ook zijn er meer aardverschuivingen, waardoor het bergbeklimmen in het hooggebergte gevaarlijk wordt, zoals in Chamonix.

Wanneer naar Annecy komen volgens het weer?

Le Pâquier à AnnecyIn juli en augustus kunnen de temperaturen overdag gemakkelijk de 30°C overschrijden.

Als gevolg van de opwarming van de aarde komen hittegolven steeds vaker voor en de daaruit voortvloeiende regenval kan zeer hevig zijn. De positieve kant van deze temperatuurstijging is de stijging van de temperatuur van het meer van Annecy, dat in de zomer vaak boven de 22°C aan de oppervlakte komt.

Annecy bezoeken tussen mei en september

De beste tijd om Annecy te bezoeken is van half mei tot half september, de warmste en zonnigste tijd van het jaar. In juli en augustus kan het soms erg warm zijn. De nachten zijn echter meestal relatief koel. Wij raden u daarom aan een sweater of trui en een lichte jas voor ‘s avonds mee te nemen.

Weersverwachting voor Annecy

Ontdek nu de weersverwachting voor de komende dagen in Annecy, evenals voor vandaag, in de ochtend, middag, avond of nacht. Hiervoor hebben we verschillende sites geselecteerd die het weer geven.

Waarom meerdere? Gewoon zodat u zeker bent van het weer in de komende dagen. Het is beter om meerdere bronnen te hebben, want de studie van atmosferische verschijnselen zoals wolken, neerslag of wind is geen exacte wetenschap. En vergeet voor het weekend niet het weerbericht voor zondag voor Annecy te bekijken.

7 daagse weersverwachting voor Annecy

5 daagse weersverwachting van Météo City

De 5-daagse weersverwachting van Météo

Vele webcams zijn beschikbaar om de prachtige landschappen van Annecy, het meer en de omliggende bergen te ontdekken. Het is ook de gelegenheid om de weersvoorspelling live te kennen om wandelingen en uitstapjes in de natuur voor te bereiden. Hier zijn de 14 mooiste webcams in Annecy.