De Ultra Trail du Mont-Blanc

De Ultra-Trail du Mont-Blanc, beter bekend als UTMB, is een trailrace die elk jaar plaatsvindt in Chamonix Mont-Blanc. Het wordt beschouwd als een van de moeilijkste wedstrijden in zijn soort en is een must voor trailrunners uit de hele wereld.

De UTMB, de ontmoetingsplaats voor de trail elite

In de wereld van het trailrunnen is de UTMB de ultieme wedstrijd, waar alle trailrunners van dromen om ooit deel te nemen. Hij werd in 2003 in het leven geroepen en biedt de deelnemers de kans om zo snel mogelijk de tocht op de Mont Blanc te voltooien. Dit wereldberoemde evenement doorkruist drie landen: Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Elk jaar zijn er solidariteitsnummers beschikbaar. Ze zijn bedoeld voor lopers die een van de partnerverenigingen willen steunen met een minimale donatie van 2.000 euro. Lopers die voor deze optie kiezen, hoeven niet door de loting om aan de UTMB te beginnen.

Ultra-Trail du Mont-Blanc – UTMB

1 evenement, 8 races

De UTMB is een niet te missen evenement en omvat 8 wedstrijden:

 • De UTMB – categorie 100M is de meest mythische race van het evenement en van de wereld. 171 km voor 9.963 meter positief hoogteverschil, de start is in Chamonix.

 • De CCC – Categorie 100K, dit is het kleine zusje van de UTMB. 100 km voor 6.156 meter positief hoogteverschil en de start is in Courmayeur.

 • De OCC – Categorie 50K, dit is een aangepast parcours. 55 km voor 3.425 meter positief hoogteverschil. De start is in Orsières, Zwitserland.

 • De PTL – De PTL, ook bekend als de Petite Trotte à Léon, is een teamwedstrijd rond de Mont-Blanc. 300 km en 25.000 meter klimmen, start in Chamonix.

 • De TDS – De TDS laat u genieten van unieke landschappen in een gezellige sfeer. 145 km voor 9.176 meter positief hoogteverschil, met vertrek in Courmayeur.

 • De MCC – Dit is de wedstrijd voor vrijwilligers, lokale bevolking en partners. 40 km, 2.300 meter positieve hoogteverschillen en een start in Martigny-Combe, Zwitserland.

 • De ETC – De ETC is de laatste toevoeging aan de UTMB. 15 km en 1.300 hoogtemeters. De start is in Courmayeur.

 • De YCC – De Youth Chamonix Courmayeur is gereserveerd voor jongeren geboren tussen 2001 en 2009. 15 km, 1.300 hoogtemeters en de start is in Courmayeur.

Accommodatie voor de UTMB

Als u van plan bent deel te nemen aan de UTMB, als vrijwilliger of gewoon om de race bij te wonen, raden wij u aan een aantal toeristische accommodaties te ontdekken.

Hier zijn ook enkele voorbeelden van hotels in Chamonix. Ze bevinden zich in het centrum van het dorp.

Refuge des Aiglons

le refuge des aiglons chamonix

Le Refuge des Aiglons is een 4-sterrenhotel gelegen aan 270 Avenue Courmayeur, op 10 minuten lopen van het centrum van Chamonix. Een verwarmd buitenzwembad is beschikbaar voor de gasten. U kunt de start van de UTMB snel bereiken.

Vanaf €88 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Le Faucigny

le faucigny chamonix

Op 118 place de l’Église vindt u hotel Le Faucigny. Met dit charmante etablissement bent u snel bij de wandelpaden. De kamers zijn alleen bereikbaar via een trap.

Vanaf 76€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

L’Heliopic Hotel & Spa

heliopic chamonix

Het Heliopic Hotel & Spa is een 4-sterrenhotel gelegen aan 610 Route Blanche, Chamonix. Een spa van 500 m² staat ter beschikking van de gasten. U bevindt zich in het centrum van het dorp.

Vanaf 115€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

La Folie Douce Hotels Chamonix

folie douce hotel chamonix

La Folie Douce Hotel ligt in het hart van Chamonix. De kamers en slaapzalen bieden een volledig uitzicht op de omliggende bergen, van de Mont Blanc tot de Aiguilles Rouges. U kunt zelfs in de winter genieten van het verwarmde zwembad.

Vanaf 92€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Praktische informatie over het evenement

Voordat u aan de UTMB begint of u ervoor inschrijft, moet u een aantal praktische zaken weten. Deze wedstrijden moeten namelijk niet lichtvaardig worden opgevat en vereisen een zeer goede fysieke conditie.

De noodzakelijke uitrusting

Zoals bekend kan het weer in de bergen grillig zijn. Dat geldt des te meer in het Mont Blanc-massief, waar het meer dan 30°C kan zijn, maar ook -10°C op een hoogte van meer dan 2000 meter. Om de veiligheid van de lopers te garanderen is een specifieke uitrusting verplicht. U vindt met name in de basisuitrusting :

 • Een tas om de uitrusting te dragen tijdens de wedstrijd
 • Een mobiele telefoon met de Liverun applicatie
 • Een ecocup van minstens 15 cl
 • Minstens 1L water in reserve
 • 2 werkende lampen, met batterijen of reservebatterij
 • Een overlevingsdeken
 • Een fluitje
 • Een zelfklevend elastiek
 • Een voedselreserve
 • Een jas met capuchon
 • Een klevende broek
 • Bandana, buff of pet
 • Een tweede laag kleding
 • Een hoed
 • Handschoenen
 • Waterdichte overbroek
 • Een identiteitskaart

Vaseline, een GPS-horloge, een naaisetje en wat contant geld zijn ook aan te bevelen voor eventuele onvoorziene omstandigheden. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de deelnemers worden gevraagd een hittegolfkit of een slechtweerkit mee te nemen.

Veiligheid op de wedstrijd

Voor de start van de wedstrijd en om zijn inschrijving te valideren, moet een loper een medisch attest voorleggen. Tijdens de wedstrijden zijn de deelnemers verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Het is aan hen om zichzelf te beoordelen en voor hun gezondheid te zorgen. Solidariteit heeft natuurlijk ook zijn plaats in de wedstrijd.

Merk ook op dat de organisatie er alles aan doet om de veiligheid en de medische verzorging van de lopers te garanderen. Sinds 2007 komt aan het einde van de UTMB een medische commissie bijeen om de medische activiteit tijdens de race te evalueren.

De editie van 2023

lac blanc chamonixDe 20e editie van de Ultra-Trail du Mont-Blanc vindt plaats van 28 augustus tot en met 3 september. Dit internationaal vermaarde evenement wordt groots gevierd. De finales van de UTMB World Series worden dit jaar voor het eerst gehouden in Chamonix, ter gelegenheid van de UTMB, de OCC en de CCC, de vlaggenschip-evenementen.

Maar om te kunnen starten, zullen lopers moeten deelnemen aan ten minste één UTMB World Series of UTMB World Series Majors. Ze zullen ook Running Stones kunnen verzamelen voor de loterij. Sommigen zullen direct hun startnummer krijgen als beloning voor hun prestaties.