Waar speleologie in de buurt van Annecy?

Een van de activiteiten in de omgeving vanAnnecy is speleologie. Sommige sites zijn bijzonder interessant in de Haute-Savoie en wij stellen u voor deze te ontdekken.

De oorsprong van speleologie

Speleologie is de studie en exploratie van grotten. Grotten zijn altijd omgeven geweest door overtuigingen, maar ook door mysteries die ze een geheimzinnige kant hebben gegeven. Historisch gezien vonden de eerste grotbezoeken plaats in de 18e eeuw.

1888, ontstaan van de moderne speleologie

Het was in 1888, onder impuls van Edouard-Alfred Martel, dat de speleologie zoals wij die kennen het licht zag. Het werd toen gepresenteerd als een wetenschappelijke discipline en omvatte verschillende subdisciplines:

 • Geologie
 • Hydrologie
 • Speleogenese
 • Topografie
 • Biospeologie

Pas veel later werd speleologie een vrijetijdsbesteding. In sommige landen is deze discipline echter voorbehouden aan professionals.

De beste speleologiegebieden in Frankrijk

spéléologues dans une grotteSpeleologie wordt over het algemeen beoefend in massieven met kalksteen of karstgrond. In Frankrijk zijn bepaalde geografische gebieden bijzonder geschikt voor deze activiteit, zoals de Haute-Savoie, de Savoie en de Chartreuse.

Verder weg van Annecy kunt u ook talrijke grotten ontdekken, zoals in de Pyreneeën, de Ardèche, de Lot of zelfs op het eiland Réunion.

Waar kunt u in de omgeving van Annecy speleologie beoefenen?

Er is geen gebrek aan grotten in de omgeving van Annecy. De grot van Balme, bijvoorbeeld, bevindt zich in de gemeente Magland, aan de oevers van de Arve en in de buurt van Sallanches. Ideaal voor een ontdekkingstocht, reken op 2 uur en 30 minuten ondergrondse verkenning. De grot van Balme is toegankelijk vanaf 6 jaar, het hele jaar door.

De grot van Prérouge, een must in de Bauges

Als er één grot in de Haute-Savoie is die u niet mag missen, dan is het zeker Prérouge, in het Bauges-massief. Zijn ingang biedt u de mogelijkheid een van de grootste ondergrondse netwerken van de Savoie te ontdekken, 55 km lang. Het strekt zich uit tot aan de voet van de Revard en heeft een hoogteverschil van 860 meter.

8 Mont-Blanc

Om de grot te bereiken volgt u de 911. 500 meter na het kruispunt van Charniaz, in Lescheraines, slaat u linksaf richtingAix-les-Bains en Cusy. De grot ligt in de gemeente Arith. Trek een halve dag uit om de grot te verkennen.

Wie graag in het bos wandelt, kan het centrum van Lescheraines te voet verlaten om de grot van Prérouges te bereiken. U kunt een lus maken door de GR van de Tour de Pays des Bauges te nemen. U bereikt dan de Chocolaterie des Bauges en vervolgens de weg.

De Diau grot, in het hart van de Parmelan

De grot van Diau ligt in het hart van de Parmelan, in het massief van Bornes. Ze is het resultaat van een ongeveer 30 km lang hydraulisch netwerk dat de Parmelan en zijn plateau draineert. De Diau-grot fungeert als overlaat wanneer de ondergrondse rivier overstroomt.

Reken op 4 uur ondergrondse verkenning op een totaal van 6 uur activiteit. De grot is toegankelijk voor personen vanaf 12 jaar. Om haar te bereiken, moet u enkele bekabelde doorgangen nemen.

8 Mont-Blanc

Om de Diau-grot te bereiken vanuit Annecy, neemt u de richting van de Glières-pas vanuit Thorens-Glières. Wanneer u Usillon bent gepasseerd, gaat u naar La Verrerie en rijdt u door tot het einde van de weg. De ingang van de parkeerplaats wordt gemarkeerd door een gedenksteen van het maquis van Glières.

Praktische informatie over speleologie

Speleologie is een sportieve activiteit die een minimale fysieke conditie vereist. Sommige grotten zijn complexer dan andere. Het is niet ongebruikelijk dat professionals vóór de tocht de vereiste minimumleeftijd en het vereiste niveau aangeven.

De juiste uitrusting

Speleologie vereist een speciale uitrusting, waarvan een deel wordt verstrekt wanneer je op reis gaat met professionals. Deze uitrusting omvat

 • Een helm met verlichting
 • Een beschermend pak
 • Twee harnassen
 • Handschoenen
 • Een dubbel koord
 • Afdaler
 • Uitrusting voor touwklimmen
 • Kniebeschermers

Zorg er ook voor dat je geschikt schoeisel bij je hebt. Dit betekent bergschoenen, die grip hebben op de natte rots en voorkomen dat u uitglijdt.

Waarom laat u zich begeleiden door een professional?

Speleologie is niet zonder risico. Daarom is het belangrijk om je bij een dergelijke activiteit te laten begeleiden door een professional. Die zorgt niet alleen voor uw veiligheid, maar leert u ook meer over het ontstaan van de grotten en alles wat daar omheen hangt.

Tot slot mag u niet vergeten dat het water in de grotten snel kan stijgen, vooral bij hevige stormen of zware regenval. Het is dus essentieel om informatie in te winnen over het weer voordat u gaat speleologieën.

Professionals die speleologie-excursies aanbieden in Annecy

In Annecy vind je verschillende dienstverleners die speleologie-excursies aanbieden:

 • Spéléo Club d’Annecy – Boulevard du Fier, 74000 Annecy
 • Monté Médio – 1 rue Jean Jaurès, 74000 Annecy
 • Canyoning Terréo – 7 rue Jean Mermoz, 74940 Annecy