De Thiou: rivier van de Haute Savoie

De Thiou is een 3,5 km lange rivier die ontspringt in het meer van Annecy en vervolgens samenvloeit met de Fier.

Een emblematische rivier van Annecy

De Thiou, een van de kleinste rivieren van Frankrijk, ontspringt op twee plaatsen in het meer: het kanaal Vassé (tussen de Pâquier en de Jardins de l’Europe) waar zich de Pont des Amours bevindt en de haven (tussen de Jardins de l’Europe en de Marquisats) waar zich de boten bevinden die rond het meer varen (de Libellule, de Cygne, de Savoyard en de Amiral).

De Thiou doorkruist vervolgens de oude gevangenissen, gaat verder door de oude stad, de Quai de l’Évêché en een bebost gebied van anderhalve kilometer, voordat hij de gemeente Cran-Gevrier doorkruist en uitmondt in de Fier. De Thiou is ideaal voor wandelingen vanwege de verbeteringen die aan de oevers zijn aangebracht. Vanaf de oevers van het meer tot aan het centrum van Cran-Gevrier, via het stadscentrum en rustige gebieden in het halfbos, staat de Thiou garant voor een gevarieerde en aangename wandeling.

Op het gedeelte van de promenade tussen de blauwe regenboogbrug en de Rocadebrug zijn talrijke fruitbomen geplant om het nestelen van vogels te respecteren en het gebied bij de spoorlijn te vergroenen.

le thiou

Straatkunst in Annecy

Deze wandeling gaat onder de grote pylonen door die de expresweg van Annecy dragen. Op hun sokkels staan prachtige graffiti, die naar goeddunken van de graffitikunstenaars regelmatig door nieuwe worden vervangen. Verder stroomopwaarts loopt de wandeling langs een kinderspeelplaats, de muur in de buurt is bedekt met efemere werken die wij u uitnodigen om te ontdekken. Het 10/10 urban culture festival van de vereniging Art By Friends gebruikt deze plek voor een van zijn artistieke evenementen.

Straatkunst in Annecy – Thiou wandeling

Geschiedenis van de Thiou

Dit riviertje heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Annecy. Tijdens de Gallo-Romeinse periode zag Boutae, de oude naam van Annecy, de ontwikkeling van Allobroge ambachtslieden langs de Thiou.

In de Middeleeuwen konden molens dankzij de kracht van de rivier meel winnen. Dankzij schoepenraderen konden smeden zwaarden, vijlen en messen maken. In de 19e eeuw maakte de rivier de oprichting van nieuwe industrieën mogelijk: de katoenproductie, de papierfabriek van Aussedat, de smederijen van Cran, zagerijen, leerlooierijen en drukkerijen. Voor die tijd was er geen kade, de huizen gaven direct uit op het water, zoals nog steeds te zien is met deuren die uitkomen op de Thiou.

In 1874 werden de Thiou-sluizen gebouwd, waarmee het niveau van het meer van Annecy kon worden geregeld om een voldoende hoog niveau voor de fabrieken te garanderen. U ziet bij de Pont de la Halle, naast het stadhuis, een meter die het peil van het meer meet. In januari 2018 daalde het niveau ervan van 112 centimeter naar 13 centimeter, een record sinds 1947.

Surfen op de Thiou

Een oude dam is ingericht om een kunstmatige golf te creëren. Het is de vereniging“Les Surfeurs d’eau douce” die de toegang tot dit unieke materiaal beheert. Het terrein bevindt zich bij de stuw van Mercier. Liefhebbers kunnen in de Alpen surfen met alleen de kracht van de stroming van de rivier in het centrum van Annecy.

Surfen op de Thiou in Annecy

Brunchen op de Thiou

Elke zondag in juli, van 10 tot 14 uur, organiseert Cran-Gevrier evenementen rond het thema “Natuur in de stad”. De bijeenkomsten vinden plaats in de Cercle de l’eau met op het programma :

  • Initiaties tot pilates, yoga en fitness,
  • De projectie van een film, een bezoek aan de Thiou met een gids,
  • Een muzikale sfeer met enkele concerten van lokale artiesten,
  • Een brunch met deelname van lokale handelaars,
  • Activiteiten met de aanwezigheid van natuurverenigingen in de stad.

Meer informatie : Annecy: we surften op de Thiou