Zwaneneiland

Het Zwaneneiland is een klein eiland in het meer van Annecy. Om het te ontdekken moet je langs de oevers van het meer lopen. Het ligt dicht bij vele zeer toeristische plaatsen.

Bewonder het Zwaneneiland

Bij het vallen van de avond wordt dit kleine eiland verlicht door twee grote fonteinen die ernaast in het meer van Annecy staan. Het ligt aan het einde van de Jardins de l’Europe, een groot bebost natuurpark dat in de zomer in de schaduw ligt. U moet naar het standbeeld van Berthollet gaan, aan de rand van het meer, naast de zonnewijzer om zo dicht mogelijk bij het eiland te komen.

Op de vele bankjes met uitzicht op het meer kunt u de rust van de plek waarderen. Het Zwaneneiland is niet toegankelijk voor het publiek, de oppervlakte bestaat uit bomen en struiken.

In de zomer wordt dit eiland gebruikt als steunpunt voor het Annecy Paysages Festival, om hedendaagse kunstwerken te tonen.

Veel vogels gebruiken het om te nestelen en te broeden. Als u een wandeling maakt op de Pâquier, een groot grasveld aan de oevers van het meer, ziet u het Ile des Cygnes. Om het van dichtbij te zien, kunt u in de buurt een waterfiets of een motorboot huren en zwemmen.

Het Zwaneneiland van Annecy

De geschiedenis van het Ile des Cygnes

Om de rivier de Thiou beter bevaarbaar te maken, werd deze in het verleden regelmatig drooggelegd. Het product van deze drooglegging werd in 1854 gebruikt om kunstmatig het Île des Cygnes te creëren. Zodra het was aangelegd, werd het beplant met grote bomen en tegen het water beschermd door een lage muur die eromheen loopt. Het is het enige eiland in het meer van Annecy.

De oorsprong van zijn naam: de stad Genève in 1857 en het Huis van Savoye in 1858 boden de stad Annecy de eerste twee paar zwanen aan. De vogels nestelden aanvankelijk op het eiland en de inwoners van Annecy hebben het sindsdien zo genoemd.