De abdij van Tamié

In de beroemde abdij van Tamié, gesticht in de 12e eeuw, wonen nog steeds een dertigtal monniken die een uitstekende kaas maken: Tamié. Hoe kunt u deze plaats bezoeken en ontdekken?

Een cisterciënzer klooster gewijd aan gastvrijheid

Het klooster van Tamié werd gesticht in 1132. In die tijd legden verschillende religieuze gemeenschappen zich toe op de ontginning van het Bauges-massief: de cisterciënzers, de kartuizers en de benedictijnen. Het gebouw werd aan het eind van de 17e eeuw herbouwd en wordt sinds 1860 bewoond door trappistenmonniken.

De abdij van Tamié

Vanaf haar oprichting tot op heden heeft deze abdij de roeping om bezoekers te ontvangen en hen enkele uren of dagen stilte, meditatie en luisteren aan te bieden. Het is niet mogelijk het klooster te bezoeken, dat de woonplaats is van de gemeenschap van monniken die studeren, bidden en werken. Het publiek kan naar de kerk gaan om te bidden en deel te nemen aan een van de religieuze diensten van de dag. Het klooster heeft een gastenverblijf met 27 kamers voor mensen die een spirituele retraite willen maken.

Vanaf de parkeerplaats, 300 meter voor het klooster, biedt het Centre d’Accueil Saint-Pierre de Tarentaise een audiovisuele presentatie van 20 minuten over het leven van de monniken. De toegang is gratis.Openingstijden: 9.30 tot 12.30 uur en 13.30 tot 18.30 uur (18.00 uur in de winter) op weekdagen en 11.45 tot 13.00 uur en 14.00 tot 18.00 uur op zondag. Er is een winkel waar u boeken, religieuze voorwerpen en Tamié-kaas kunt kopen.

Bereikbaarheid: komende van Annecy, de weg naar Albertville volgen, de stad Faverges doorkruisen, de weg naar de abdij nemen die aan de rechterkant staat aangegeven, dan op 9,7 km ligt de abdij aan de rechterkant, het duurt ongeveer 15 minuten vanaf Faverges.Adres: 1 242 Chemin du Monastère, 73200 Plancherine.

Om dit bezoek af te ronden, kunt u naar het Fort de Tamié gaan dat boven de pas ligt om een uniek panorama van de Mont Blanc en de Combe de Savoie te bewonderen. Het fort is in de zomer geopend. Via een botanisch pad kunt u vele plantensoorten ontdekken.

Tamié: een kaas om te proeven

De abdij van Tamié heeft een kaasmakerij die ongeveer 400 kg kaas per dag produceert. Dit is de belangrijkste bron van inkomsten voor de religieuze gemeenschap. Bijna de helft van de monniken is betrokken bij deze activiteit, die het ophalen van de melk, het maken en leveren van de kazen en het beheer ervan omvat. Tamié is een rauwe kaas van volle koemelk, ongekookt, geperst en saffraankleurig. Tijdens het rijpingsproces krijgt hij een lichte witte donslaag.

Tamié kaas

Tamié-kaas is verkrijgbaar per plak (1,6 kg kaas) of per stuk van 600 g in zuivelfabrieken en supermarkten en in de abdijwinkel. De kaas kan worden gegeten met lekker brood of gekookt in recepten zoals crozetgratin met venkel.