Château de Menthon Saint Bernard

Dit prachtige kasteel domineert al meer dan 1000 jaar het meer van Annecy. Zijn unieke architectuur maakt het vergelijkbaar met de kastelen uit sprookjes. Hoe kunt u het bezoeken?

Een beetje geschiedenis

Château de Menthon Saint Bernard en Haute-SavoieHet gebouw werd in de 12e eeuw gebouwd met slechts drie hoge vierkante torens die door een loopbrug met elkaar verbonden waren. Tijdens conflicten kwamen de boeren hun toevlucht zoeken op de binnenplaats. Tijdens de Renaissance werd het kasteel aangepast om gastvrijer te worden, en werd een voorgevel gebouwd met uitzicht op het meer.

Maar het was aan het einde van de 19e eeuw dat het kasteel een metamorfose onderging. Onder impuls van René de Menthon werd de architectuur romantischer en geïnspireerd door de kastelen van Lodewijk II van Beieren. Er wordt zelfs gezegd dat Walt Disney, die Annecy bezocht, zich hierdoor liet inspireren voor het kasteel van Doornroosje.

Het is een van de zeldzame kastelen die al 1000 jaar tot dezelfde familie behoren, de familie Saint Bernard de Menthon.

Château de Menthon Saint Bernard

Bezoek het kasteel van Menthon

Als u de oever van het meer vanaf Annecy 10 km volgt, komt u door Veyrier-du-Lac om te parkeren in Allée du Château in Menthon-Saint-Bernard. Bezoeken zijn mogelijk van 5 april tot 15 november voor individuen of groepen.

Openingstijden

  • April tot juni en september tot november: vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen van 14 tot 18 uur.
  • Juli en augustus: dagelijks van 12 tot 19 uur.

Prijzen

  • Volwassenen (vanaf 16 jaar): 9,50 €.
  • Kinderen (van 6 tot 16 jaar): 5 €.
  • Onder 6 jaar: gratis
  • Tuinbezoek: 2 €.
Bibliothèque du Château de MenthonHet bezoek duurt ongeveer 45 minuten. De rondleiding wordt gegeven in het Frans met een papieren gids voor Engelstaligen. Goed om te weten: elk weekend en op feestdagen worden rondleidingen gegeven door amateur-acteurs die het verhaal van het kasteel op theatrale wijze vertellen (behalve in oktober en november).

Opmerkelijke elementen van het bezoek

Carré médicinal Chateau de MenthonHet fraaie meubilair is al eeuwenlang bijzonder goed bewaard gebleven. De vakwerkgalerij is een voorbeeld van dit type architectuur. Een bezoek aan de keuken onthult een 15 meter lange doorgang. De bibliotheek met 12.000 boeken dateert van voor de Franse Revolutie. De kamer van de gravin is versierd met Aubusson tapijten. En tenslotte is de pelgrimszaal een echte bezienswaardigheid.

De prachtige tuinen van het kasteel zijn een bezoek waard. Tijdens de rondleiding door de moestuin ontdekt u de boomgaard en de medicinale patch die in permacultuur werken.

In 2017 wil de familie de Menthon de eeuwenoude wijngaarden weer tot leven brengen. Dit is een associatief project waarbij ook schoolklassen betrokken zijn.

Een klein restaurant wordt voorgesteld. Het terrein is niet geschikt voor PBM vanwege de oude trappen.

Stilstaand festival

Sinds 2019 organiseert het Château de Menthon een hedendaags theaterfestival. Op deze prachtige locatie worden drie toneelstukken in de open lucht opgevoerd. De voorstellingen worden gevolgd door een banket in de tuinen. Elk jaar wordt een keuken uit de hele wereld geëerd. Elke avond worden rond het kasteel hedendaagse muziekconcerten gehouden. Tot slot kan in de Orangerie een tentoonstelling van hedendaagse kunst worden bezocht. Het festival vindt plaats in de laatste week van augustus.Prijzen: 15 euro voor de voorstelling, 12 euro voor het diner en 25 euro voor beide.

De affiche van het Toujours Festival in Château Menthon Saint Bernard

Les Heures Classiques

Sinds 2021 is dit nieuwe festival gewijd aan klassieke muziek. Het wordt geleid door Irène Jolys. Het vindt plaats gedurende drie dagen midden september en elke avond voert een trio werken uit van Schumann, Ravel, Debussy, Brahms, Mendelssohn en Piazzola. Een gezondheidspas is vereist en reserveringen kunnen worden gemaakt door te bellen naar 07 81 74 39 72. Prijs: 35 € en 20 € voor studenten.

Luchtvideo van het kasteel van Menthon