Menthon-Saint-Bernard

Menthon-Saint-Bernard is een dorp in de Haute-Savoie, in de regio Rhône-Alpes. Het telt ongeveer 1.889 inwoners en ligt ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Annecy. De inwoners zijn de Menthonnais en de Menthonnais. Een bezoek aan het Château de Menthon is essentieel vanwege de schoonheid van het gebouw.

Geografische ligging

Menthon-Saint-Bernard en Haute-SavoieHet dorp Menthon strekt zich uit langs de rechteroever van het meer van Annecy, over een oppervlakte van 4,51 km². Menthon-Saint-Bernard ligt ten oosten van het meer van Annecy, ten zuiden van de Mont Veyrier en ten noorden van de Roc de Chère. Het dorp is strategisch gelegen aan de voet van de uitlopers van het massief van Bornes. Het ligt naast de gemeenten Veyrier-du-Lac, Bluffy en Alex, waarmee het de Communauté de communes de la Tournette vormt. Het dorp heeft een gemeentelijk strand: het strand van Menthon-Saint-Bernard. U kunt langs de rand van de haven naar het paleis van Menthon wandelen.


Geschiedenis van de familie Menthon

  • Rond 1008, in een 2 eeuwen eerder gebouwd kasteel, werd Sint-Bernard-de-Menthon geboren, stichter van het hospitium van Grand-Saint-Bernard, heilig verklaard in 1220. Hij is de beschermheilige van de bergbewoners.
  • De familie de Menthon, die nog steeds eigenaar is van het kasteel, kwam in 1190 uit Bourgondië. De stichter was Jean de Menthon.
  • De bouw van het kasteel zoals wij het nu kennen begon in de 13e eeuw. Het bevat vele schatten: meubels, boeken, wandtapijten.
  • In de 15e eeuw was admiraal Nicod de Menthon gouverneur van Nice. Later was Guillaume de Menthon luitenant-generaal van Savoye.
  • In de 19e eeuw was René de Menthon een groot plantenverzamelaar en kunstenaar.
  • In de 20e eeuw was Henri de Menthon afgevaardigde in de Haute-Saône. François de Menthon was een van de oprichters van het Franse verzet, oprichter van de “Liberté-beweging” in Annecy en Lyon, redacteur van een ondergrondse krant, minister van Justitie van de voorlopige regering bij de bevrijding, officier van justitie bij het tribunaal van Neurenberg en oprichter van de katholieke jeugdwerkersbeweging.

Best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels bij Menthon-Saint-Bernard geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. Ze hebben zeer goede beoordelingen van klanten:

Les Grillions

Gelegen naast Menthon-Saint-Bernard, in Talloires, biedt dit mooie familiehotel 32 kamers. De faciliteiten zijn compleet: zwembad met jacuzzi, terras met uitzicht op een grote schaduwrijke boog met prachtige palmbomen die profiteren van het milde klimaat van Talloires.

Vanaf 104 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Camping Talloires

Dit hotel ligt aan de rand van het meer van Annecy en heeft 32 kamers waarvan 2 PMR. Gezinnen kunnen gebruik maken van de communicerende kamers. Kwaliteitsvoorzieningen: privéstrand, spa en zwembad. De chef biedt een smakelijke keuken geïnspireerd door seizoensproducten.

Vanaf €187 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Huisje Bise

Hôtel Cottage Bise Talloires

Dit hotel ligt in de baai van Talloires. Het beschikt over 35 kamers, een verwarmd buitenzwembad en een spa. De nabijheid van het natuurreservaat Roc de Chère zorgt voor een mooie wandeling.

Vanaf 194 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Villa Riva

In Veyrier-du-Lac ligt dit hotel tegenover het meer. Het biedt kamers met een eigentijdse inrichting. De keuken is Italiaans geïnspireerd. Er is openbare ondergrondse parkeergelegenheid in de buurt.

De prijzen beginnen bij €99 per nacht.

Zie beschikbaarheid

L’Abbaye de Talloires

Dit hotel is gevestigd in een voormalige abdij die meer dan 1000 jaar geleden werd gesticht. U zult het prachtige uitzicht op de baai van Talloires, het gastronomische sterrenrestaurant, het privéponton en de twee terrassen op prijs stellen. Het heeft een spa van 200 m².

Vanaf € 330 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Toeristische monumenten en evenementen

Village de Menthon-Saint-Bernard en Haute-SavoieHet dorp mist zijn charme niet, met zijn kleine winkeltjes en smalle straatjes die naar het kasteel leiden. Het heeft een neoklassieke Sardijnse kerk uit 1847 en een Gallo-Romeinse badplaats. Elke zomer, vanaf half juni, worden er elke vrijdag en zaterdag een vijftiental concerten aan het publiek aangeboden.

Kasteel van Menthon-Saint-Bernard

Château de Menthon-Saint-Bernard Lac d'AnecyHet kasteel domineert de gemeente op de weg naar de Col de Bluffy en dateert uit de Middeleeuwen (12e eeuw). Het werd verbouwd in de 15e en 16e eeuw en onderging vanaf 1740 verbeteringen op het gebied van comfort. Het huidige uiterlijk van het kasteel dateert van 1880, waardoor het lijkt op de kastelen van Lodewijk II van Beieren.

Als een sprookjeskasteel is het een onmisbaar bezoek dat uw gids u aanbeveelt. Er wordt gezegd dat het Walt Disney heeft geïnspireerd tot het kasteel van Doornroosje. Vind alle informatie om het kasteel van Menthon-Saint-Bernard te bezoeken.

U kunt ook andere kastelen rond Annecy bewonderen die een bezoek waard zijn:

Muziek aan de waterkant

Muzik au bord de l'eau Menthon-Saint-BernardElk jaar biedt het dorp “Muzik au bord de l’eau” aan op het centrale plein. Dit zijn gratis concerten die in juli en augustus elke vrijdagavond en sommige zaterdagavonden van 18.45 tot 20.00 uur plaatsvinden. Vanuit Annecy kunt u gebruik maken van de gratis L2 pendelbus die elke 30 minuten vertrekt.

Sportfaciliteiten en clubs

Cercle nautique du Lanfonnet

Promenade Philibert d’Orlye, Catmaran-, rubberboot- en kajakcursussen in juli en augustus ‘s middags.Tel: 04.50.60.13.63 of 06.14.33.06.57

Tennis Club

4 snelle banen en 2 gravelbanen, klein restaurant van april tot oktober, open toernooi eind augustus. Route de la plage Tel: 04.50.60.12.51

Petanque banen

De banen van Menthon Saint Bernard liggen onder de honderd jaar oude bomen van de haven en staan open voor alle spelers. Tijdens de zomermaanden worden wedstrijden georganiseerd.

Duiken in het meer van Annecy

De gemeente heeft de club Delphis Plongée, met een vijftigtal leden, een boot en staatsgediplomeerde instructeurs. Er worden regelmatig duikinitiaties en schoonmaakbeurten van de bodem van het meer georganiseerd.

De aardewerkmarkt van Menthon-Saint-Bernard

Le marché potier de Menthon-Saint-BernardAl meer dan dertig jaar wordt in dit dorp aan de oevers van het meer van Annecy elk jaar de traditionele aardewerkmarkt gehouden. Deze vindt plaats aan de oever van de haven op de laatste zondag van augustus. Kinderen kunnen een workshop boetseren volgen. Pottenbakkers geven werpdemonstraties. Verschillende soorten aardewerk worden te koop aangeboden.

Parkeerplaatsen in Menthon-Saint-Bernard

Dit typische dorp aan de oevers van het meer van Annecy heeft veel parkeerplaatsen:

  • De grote gratis parkeerplaats bij het gemeentestrand.
  • De parkeerplaats op de route du Port bij het meer.
  • De parkeerplaats op de allée du Bouverat boven het paleis van Menthon.
  • Veel kleine parkeerplaatsen in het stadscentrum langs de route des Moulins en de route de Talloires. Zij bieden een gemakkelijke toegang tot de winkels.

Diensten en administraties

Gemeentehuis

Rue St Bernard 74290 Menthon-Saint-Bernard Gemeentehuis : www.menthon-saint-bernard.fr

Postkantoor

Rue de la Poste 74290 Menthon-Saint-Bernard

De scholen

De openbare school Clos Chevalier bevindt zich op 170 route des Côtes. De particuliere kleuter- en lagere school Les Moulins bevindt zich op 10, chemin des Écoliers. De schoolcatering wordt verzorgd door een vereniging: Les Petits Gourmets de Menthon, gevestigd in de openbare school.

Luchtfoto van het kasteel van Menthon-Saint-Bernard

8 Mont-Blanc