De Kaasroute op de fiets bij Annecy

Wij stellen u een ongewone fietstocht voor. Vanuit de mooie stad Annecy fietst u rond de Semnoz om de rijkdom en diversiteit van de kazen van de Haute-Savoie te ontdekken en te proeven.

Een prachtige fietstocht tussen de bergen en het meer van Annecy

Vélo & Fromages, la France sur un plateau Haute-SavoieU fietst 55 km rond de Semnoz. Deze tocht heeft het label “Vélo & Fromages, la France sur un plateau ” naar aanleiding van een nationaal project in 2019 om mensen het kaaserfgoed in Frankrijk te laten ontdekken en proeven. Met de fiets kunt u de tijd nemen om het Bauges-massief en zijn kaasmakerijen te ontdekken.

De moeilijkheidsgraad van de route is gemiddeld, met 650 meter positief hoogteverschil. De meeste hoogteverschillen doen zich voor tijdens de beklimming van de Col de Leschaux met een gemiddeld stijgingspercentage van 4% gedurende 12 km. Deze pas is een goede training om te beginnen met het beklimmen van de berg. Als u een beginner bent, raden wij u aan een elektrische fiets te gebruiken.

De beste tijd voor deze rit is van mei tot september, want in de winter valt er sneeuw. Een groot deel van de route is bebost, zodat de temperatuur in de zomer tussen de 20 en 25° C ligt. Als u begin augustus komt, kunt u het grote vuurwerk van het Festival van het Meer van Annecy zien.

Details van de route van de Kaasroute in Semnoz

De route begint in Annecy. Daarvoor kunt u de kleurrijke oude stad en de kanalen bezoeken. U rijdt langs de oever van het meer naar Sévrier en vervolgens naar Saint Jorioz, bij de stoplichten gaat u rechtsaf, richting het Bauges-massief.

Piste cyclable à AnnecyDe eerste tien kilometer van de route rijdt u over het prachtige fietspad van het meer van Annecy. De rest van de route gaat over kleine bergweggetjes waar weinig auto’s komen. De route is niet bewegwijzerd, dus het is handig om een kaart of GPS te hebben om de lus te doen.

Col de LeschauxHier begint de klim naar de Col de Leschaux op 900 meter hoogte. Als u een fervent fietser bent, kunt u een extra moeilijkheidsgraad toevoegen door de klim voort te zetten naar de top van de Semnoz op 1660 meter over 17 km aan 7%. De beloning is het prachtige panoramische uitzicht op de bergen, waaronder de Mont Blanc.

tome des BaugesHet is tijd om af te dalen naar de vallei van Chéran. Aangekomen in Lescheraines, midden in het Bauges-massief, bezoekt u de zuivelcoöperatie die haar productie aanbiedt van: reblochon, chevrotin, raclette de Savoie, tome des Bauges AOP en tomme de Savoie. Het is tijd om uw tassen te vullen en deze heerlijke kaasspecialiteiten mee terug te nemen.

Fromage d'AbondanceVervolgens neemt u de weg naar Allèves die de Chéran volgt. U kunt de grote Pont de l’Abîme bewonderen door er nog een kilometer aan toe te voegen. Als u in Gruffy aankomt, kunt u in de zuivelfabriek van Semnoz een uitstekende Abondance-kaas meenemen die op conté lijkt. Richting Viuz-la-Chiésaz (uitgesproken als Viu-la-Chaise om het u duidelijk te maken als u naar de route vraagt), dan Vieugy onder het Semnoz-massief. De lus van de Kaasroute eindigt met uw terugkeer naar Annecy.

Om het fietsplezier af te wisselen, raden wij u ook de niet te missen tocht langs het meer van Annecy aan.