Argonay

Argonay, een klein dorp in de Haute-Savoie, ontstaan rond de XIᵉ eeuw, heette oorspronkelijk Argonnex. De gemeente werd rond 1970 hernoemd.

Geografische ligging

Argonay en Haute-SavoieDit kleine dorp ligt aan de oevers van de Fier (de grootste rivier in de omgeving van Annecy), net naast de gemeenten Pringy en Saint-Martin-Bellevue. Het ligt 5 km ten noorden van Annecy, vlakbij de nationale weg naar La Roche-sur-Foron, Annemasse en Genève. Argonay, waarvan de huidige burgemeester de heer Gilles FRANÇOIS is, telt nu meer dan 3.800 inwoners. Deze laatsten worden de Argonauten genoemd. De gemeente heeft een oppervlakte van 560 hectare. Ze is gejumeleerd met Château-l’Évêque, dat in het departement Dordogne ligt, in de regio Aquitaine.

Geschiedenis en erfgoed

Geschiedenis

Dassault Aviation à Argonay en Haute-SavoieIn de Middeleeuwen was Argonay eigendom van de heren van Monthoux, daarna van de graven en hertogen van Savoye. De parochie werd gesticht in de 11e eeuw, waardoor het sociale en religieuze leven tot uiting kwam. Tijdens de Revolutie werd de gemeente opgericht. Haar activiteit is voornamelijk agrarisch, met 35 boerderijen in 1960.

Maar in 1963 zorgde het bedrijf Dassault Aviation voor 500 industriële arbeidsplaatsen. SNR, Figel en Maped vestigden zich op hun beurt en creëerden honderden banen in de secundaire en tertiaire sector. Dit was een bron van grote welvaart voor het dorp, dat zijn bevolking zag groeien.

Erfgoed

Het huis van Barioz

La maison du Barioz à ArgonayDeze historische site, gelegen buiten het dorp, getuigt van de versterkte huizen uit de 13de eeuw. Ze werden gebouwd door de heren van Monthoux in de regio.

De kerk Saint-Christophe

L'église Saint-Christophe à ArgonayDe kerk Saint-Christophe ligt in het centrum van het dorp. De bouw ervan dateert uit de 11de eeuw. Het is een van de weinige overgebleven kerken uit de late middeleeuwen. Het gebouw is rijkelijk versierd met een zonnewijzer en interessante religieuze muurschilderingen die een bezoek waard zijn.

Best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij vijf hotels bij Argonay geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Logis hotel Annecy nord – Argonay

Dit hotel werd in 2014 gerenoveerd en bekroond voor zijn ecologische aanpak. Het ligt op 6 km van Annecy en op 30 minuten van de skigebieden Grand Bornand en La Clusaz. Het grote terras op het zuiden biedt uitzicht op de berg Parmelan. Het restaurant serveert uitstekende Savoyaardse specialiteiten.Vanaf € 70 per nacht.

Zie beschikbaarheid

B&B Hotel Annecy

Dit budgethotel biedt comfortabele kamers met airconditioning en een eigen badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd als een all-you-can-eat-buffet met vruchtensappen, warme dranken, brood, gebak en jam. U kunt gemakkelijk een bezoek brengen aan Annecy, dat op 7 km afstand ligt.Vanaf € 60 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel F1 Annecy Argonay

Een budgethotel voor een overnachting in de buurt van Annecy. Het ontbijt wordt geserveerd in de ontbijtzaal, in de vorm van een buffet. Het hotel ligt in een industriegebied. Een auto is noodzakelijk om de omgeving van Annecy en de naburige badplaatsen te bezoeken.Vanaf 35 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

La Grange des Pères

Dit mooie Appart’hotel ligt in Pringy, vlakbij Argonay. U kunt genieten van een nette eigentijdse inrichting en een onberispelijke netheid. De nabijheid van het meer van Annecy en de badplaatsen is een positief punt. Gasten bevelen dit etablissement ten zeerste aan,vanaf 104 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel de Novel

Een prachtig hotel gelegen in Annecy, met een restaurant dat lokale en Italiaanse specialiteiten serveert. Ideaal gelegen op enkele kilometers van het stadscentrum en de afrit van de snelweg. Er is gratis ondergrondse parkeergelegenheid. De 68 kamers zijn ruim enbeginnen bij €95 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Faciliteiten

 • Het kinderdagverblijf Pitchounes heeft een capaciteit van 48 kinderen. Het bevindt zich op 10 route de Sous Convers. Tel: 04 50 27 23 79.
 • Een school en een kleuterschool gelegen op 90, route de l’avenir.
 • De middelbare school Louis Lachenal: 335 Route de Champ Farcon.
 • Een bibliotheek in het gemeentehuis.
 • Twee discotheken: Le Maracaïbo 335 Route de Champ Farcon en Le Blitz Z.A de Dessus Le Fier Impasse Des Prés D’en Bas.
 • Twee klinieken: La clinique d’Argonay 685 Route des Menthonnex en de Korian kliniek Le mont Veyrier 475 Route des Menthonnex.
 • Een culturele ruimte “La ferme” met een zaal van 120 plaatsen die maandelijks een spektakel voorstelt. De ruimte kan gehuurd worden om uw eigen voorstellingen te organiseren. U kunt ook muziek-, dans-, schilder- en koorlessen volgen.
 • Twee voetbalvelden en vijf tennisbanen.
 • Een medisch centrum gelegen op 50 route du Barioz herbergt drie huisartsen.

De pumptrack van Argonay

Deze voorziening is gewijd aan het glijden voor alle voertuigen op wielen: fietsen, skates, scooters. Voltooid in 2019, biedt het skaters de mogelijkheid om een kwaliteitsparcours uit te proberen. Toch zijn beginners en jonge kinderen welkom op de twee grote ringen. Dankzij het kleine platform in het midden kunnen beide kanten worden bediend.Adres: route de l’Avenir, 74 370 Argonay (naast de tennisbanen).

De pumptrack van Argonay

Het hertenkamp van Argonay

Parc aux daims en Haute-SavoieIn dit natuurgebied van 7000 m² aan de uitgang van Argonay in het gemeentebos leven Europese damherten. In dit omheinde gebied leven 3 gemelde mannetjes en 3 vrouwtjes. Het terrein is eigendom van de gemeente. Het wordt beheerd door een erfgoedambtenaar van het Office National des Forêts.Adres: 490 route de la Vouettaz, 74 370 Argonay.

Bedrijven

In de gemeente zijn industrieën van wereldfaam gevestigd die honderden mensen in het bekken van Annecy tewerkstellen:

 • Dassault aviation : beroemde Franse fabrikant van gevechts- en zakenvliegtuigen.
 • Maped : wereldleider in school- en kantoorbenodigdheden.
 • SNR : Industrieel bedrijf gespecialiseerd in de productie van kogellagers.
 • Brake France : diepvriesvoeding voor professionals.

Als u op zoek bent naar een baan, geeft ons vacaturebestand van Annecy u nauwkeurig advies.

Place Arthur Lavy à ArgonayWij stellen u een prachtige wandeling voor in de gemeente Argonay, bijna 10 km lang met een hoogteverschil van 262 m. Hiermee kunt u de mooiste paden van de gemeente ontdekken. Zonder grote moeilijkheden, startend vanaf het Arthur Lavy plein, wandelt u rond het dorp langs de top van het dorp Saint-Martin-Bellevue.

Verschillende ontdekkingen wachten op u: de kerk, het hertenpark, de Fillière. Het duurt ongeveer drie uur om deze lus te voltooien, waarvan het grootste deel over paden en wegen gaat.

Markt in Argonay

Marché à ArgonayHet hele jaar door is er in dit charmante dorpje in de buurt van Annecy een wekelijkse markt. Deze vindt elke vrijdag plaats van 15.30 tot 19.00 uur op de parkeerplaats van de Salle Polyvalente. De levensmiddelenmarkt heeft een voorkeur voor lokale producten en producten uit de biologische landbouw.

Het gemeentehuis

Het gemeentehuis van Argonay bevindt zich op 1 place Arthur Lavy, 74 370 Argonay.Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. De officiële website van het gemeentehuis.