Seynod

Seynod in de Haute-Savoie in de regio Rhône-Alpes is een gedelegeerde gemeente van de stad Annecy. De bevolking van deze gedelegeerde gemeente telt meer dan 20.000 inwoners, bekend als Seynodianen.

Geografische en economische situatie

Mairie de SeynodSeynod beslaat meer dan 1900 hectare op een hoogte van 450 tot 1020 meter, met het centrum van Seynod op 530 meter. In de jaren 1950 was Seynod hoofdzakelijk een plattelandsgemeente met meer dan 80 boerderijen. De komst van industrieën als Metrix en vervolgens SNR maakte de uitbreiding van economische zones als Césardres, Val Vert en Cap Périaz mogelijk. Meer dan 800 bedrijven boden werk aan 7.000 mensen. In 1965 werd de groei van Seynod bevorderd door de fusie van Vieugy en de fusie met Balmont in 1973. Balmont fuseerde volledig in 1999.

De bouw van grote woonwijken in de jaren 1970, 1980 en 1990 deed de bevolking toenemen van 500 in 1947 tot meer dan 20.000 in 2016. Door de aanleg van de handelszone Périaz kunnen in deze nieuwe wijk van Seynod meer dan 900 woningen worden gebouwd.

Culturele en educatieve voorzieningen

Auditorium

Auditorium de SeynodHet auditorium Seynod is een theater- en bioscoopzaal met 400 plaatsen. Het heeft ook een groot podium waardoor het zich kan aanpassen aan alle mogelijke vormen van optreden. De dansscholen van Annecy, zoals Artys, presenteren er in juni hun eindejaarsvoorstelling. Maar in deze zaal kunnen ook toneelstukken en debatten worden opgevoerd. Meer info op: Auditorium de Seynod

Huis van Malaz

Jardin de la maison de Mallaz à SeynodHet Maison de Malaz is vooral gereserveerd voor groepen (verenigingen, groeperingen en organisaties van de gemeente) en voor de activiteiten van het Centre de Loisirs sans Hébergement in de zomer. Het ontvangt ook kunstenaars in residentie. In het park staan hedendaagse beeldhouwwerken. Verder op het plateau kunt u een mooie wandeling maken over de landbouwpaden.

Gemeentelijke muziekschool EMMA

Culturele dienst voor gespecialiseerd muziekonderwijs in Seynod: 84, avenue des Neigeos, Butte St Martin, Tel: 04 50 69 13 90

De Polyèdre

Vrijetijds- en cultuurvereniging voor iedereen die meer dan 40 activiteiten aanbiedt. Adres: Le Polyèdre – 4, impasse Saint-Jean – 74600 SeynodTel. 04 50 69 14 57. Culturele ruimte: www.lepolyedre.fr

Onderwijs in Seynod

De stad heeft een zeer compleet niveau van onderwijsvoorzieningen.

Openbare en publieke scholen en hogescholen

 • Vieugy openbare basisscholen.
 • Vieugy openbare kleuterschool.
 • Balmont openbare lagere school.
 • Barral openbare lagere school.
 • Openbare basisschool Du Cep
 • Openbare basisschool La Jonchère.
 • Openbare basisschool Les Muraillons.
 • Openbare basisschool Les Neigeos.
 • Les Cordeliers Openbare Basisschool.
 • Le Semnoz College.

Openbare en particuliere middelbare scholen

 • Middelbare beroepsschool Amédée Gordini.
 • Les Bressis privé middelbare beroepsschool.
 • Technische privé-school Les Bressis.

Sport- en commerciële voorzieningen

Zwembad Ile Bleue

Piscine L'Ile Bleue à SeynodHet zwembad van Ile Bleue beschikt over twee zwembaden en een peuterbaden over talrijke faciliteiten zoals een fitnessruimte, een jacuzzi, een reuzenglijbaan en zwem- en aquagymlessen. Er is ook een snackbar/restaurant dat voor iedereen toegankelijk is. Meer informatie : Seynod zwembad

Cap Periaz: ruimte Jacques Besson

Cap Périaz à SeynodAan de voet van de bergen en aan de oevers van het meer van Annecy verwelkomt Cap Periaz u met een reeks kant-en-klare diensten in een volledig moduleerbare ruimte. Stel u open voor nieuwe perspectieven om bijvoorbeeld een bruiloft te vieren of debatavonden te organiseren.

Het winkelcentrum Arcal’oz in Seynod

centre commercial de l'Arcal'oz à Seynod

Opgevat als een grote winkelstraat biedt het winkelcentrum Arcal’oz vele winkels zoals FoireFouille, Boulanger, Stockomani, ElectroDepot en Bébé 9. Iets verderop bevelen wij MaxiZoo aan, een gespecialiseerde dierenwinkel met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Beste hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in de buurt van Seynod geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Ibis Budget Poisy

Dit budgethotel ligt vlakbij Seynod en biedt kwaliteitsvoorzieningen: airconditioning, gratis parkeergelegenheid, gratis WiFi, kamers toegankelijk voor PBM. De receptie is 24 uur per dag geopend. Het centrum van Annecy ligt op 15 minuten rijden.Vanaf €59 per kamer.

Zie beschikbaarheid

Hotel Annecy

Dit 3-sterrenhotel ligt op 5 minuten van Seynod in de rivierstad Cran-Gevrier en beschikt over grote kamers met airconditioning. Het terras en de bar zijn populair bij de gasten en de receptie is 24 uur per dag geopend.Vanaf €87 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Styles Annecy Gare Centre

Dit hotel ligt in het stationsgebied van Annecy, wat erg handig is om de stad te voet te bezoeken. De kamers zijn voorzien van airconditioning en toegankelijk voor gasten met een handicap. Parkeren is mogelijk op de nabijgelegen openbare parkeerplaatsen enkost vanaf €110 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Icone Hotel Annecy

Het hotel is gevestigd in een 16e eeuws huis. Het beschikt over 25 twee-, drie- en vierpersoonskamers. Wij raden de kamers met uitzicht op de binnenplaats aan, die in de zomer rustiger zijn. De stad Annecy kan te voet worden bezocht vanuit het hotel.Vanaf 69 € per kamer.

Zie beschikbaarheid

Kyriad Annecy Cran-Gevrier

Vlakbij Seynod ligt dit budgethotel aan de route des Creuses. De kamers zijn ruim en u kunt genieten van het mooie terras tijdens de mooie dagen. Gasten bevelen het hotel aan vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding,vanaf 62 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Erfgoed en volksfeesten

Kasteel van Châteauvieux

Château de Châteauvieux à SeynodDit kasteel is vrij goed bewaard gebleven met een ronde toren en een mooie koetspoort met daaropeen wapenschild uit 1593 met hetwapen van Pelard, en ligt op een natuurlijke heuvel op 600 meter hoogte.

De kerk van Vieugy

L'église de VieugyZe is gebouwd op de top van de heuvel Saint-Martin. Ze kan worden gedateerd op het einde van de 8e eeuw, de huidige kerk dateert uit de 15e eeuw. Ze is typisch voor plattelandskerken die hun architectuur bewaard hebben.

De kerk van Saint-Martin de Vieugy

Eglise Saint-Martin à VieugyDit neogotische gebouw symboliseert de vroegere onafhankelijkheid van het dorp Vieugy, dat in de 20e eeuw bij Seynod werd gevoegd. Het werd in de 19e eeuw gebouwd rond de nieuwe hoofdplaats van de gemeente.

Kasteel van Periaz

Dit kasteel ligt 500 m stroomafwaarts van Châteauvieux, aan de weg naar Aix. Deze versterkte residentie dateert uit de 16e eeuw, toen het werd verworven door de familie Regard. Het plan bestaat uit een rechthoekig gebouw met twee driehoekige torens met schietgaten en een duiventil op elke toren die uitkomt op een volle hoeknok.

De kerk Notre-Dame de l’Assomption

Eveneens in neogotische stijl, werd dit gebouw in 1867 herbouwd. Het schip was klaar in 1869 en de klokkentoren in 1900.

Het kasteel van Méclaz

Het ligt op een hoog plateau boven de huizen van Méclaz, vlakbij Quintal. Het had een vijver, waarvan de dijken nog te zien zijn. De ruïnes zijn niet erg zichtbaar. Het werd in 1824 gekocht door een vastgoedhandelaar, die het terrein verdeelde.

Maar ook :

 • Kasteel van Orlie
 • Huis van de edelen van Orlier
 • Kerk van de Bressis
 • Het oude Seynod

Volksfeesten

Elk jaar worden op het grondgebied van Seynod verschillende volksfeesten georganiseerd:

 • Op 13 en 14 juli organiseert het feestcomité“La Seynodienne” in het stadscentrum. Dit evenement begint op 13 juli met vuurwerk. Daarna vindt een grote rommelmarkt plaats met een demonstratie van oude voertuigen.
 • In het eerste weekend van september wordt het“Fête du Vieux Seynod” voorgesteld door de Vrienden van Vieux Seynod. Het is een gelegenheid om de ambachtelijke tradities van het platteland te ontdekken. Het festival wordt georganiseerd door de vereniging Les Amis du Vieux Seynod en wordt zaterdagavond voortgezet met een traditionele maaltijd en vuurwerk. Het evenement vindt plaats op de heuvel Saint Martin, die door zijn architectuur herinnert aan het plattelandsleven van de boerderijen.
 • Op de tweede zaterdag van september stelt het forum van de sportclubs de clubs van Seynod in staat zich te presenteren met stands en demonstraties van de verschillende sportactiviteiten.
 • Tijdens de maand oktober stelt de vereniging Seynod en Fêtes het Herfstfeest voor. Talrijke proeverijen laten u de culinaire specialiteiten van de Haute-Savoie proeven.
 • Tot slot kunt u in november het Reizigersforum bezoeken dat duizenden reizigers samenbrengt. Zij presenteren hun ervaringen en nieuwe toeristische bestemmingen.

Markten in Seynod

Marché de SeynodDe gemeente Seynod heeft twee markten op haar grondgebied:

 • De markt van Seynod die elke woensdag van 8 H tot 12 H wordt gehouden, avenue de Champ Fleuri en place du Marché.
 • De markt van Vieugy vindt plaats in het centrum van het dorp, elke zaterdag van 8 tot 12 uur.

Deze twee markten zijn voedselmarkten maar verkopen ook bloemen, planten en kleding.

Stadhuis van Seynod

Het stadhuis van Seynod werd in 2006 volledig gerenoveerd met de bouw van een mediatheek en de renovatie van het auditorium. Bij warm weer bieden de waterfonteinen op het Place de l’Hôtel de Ville verkoeling en kunnen kinderen er spelen.

Adres: 27 Avenue de Champ Fleuri, 74600 Seynod. Telefoon: 04 50 33 45 00.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Zaterdag van 9 tot 12 uur (alleen burgerlijke stand).

Websitevan het gemeentehuis van Seynod: www.lepolyedre.fr

Voor de goede orde: de zanger Antoine woonde in 1958 in de wijk Barral en de actrice Véronique Jeannot ging tot haar negende naar de Neigeos-school.