Roc de Chère Reservaat in Talloires

De Roc de Chère is een berg die uitsteekt in het meer van Annecy bij de dorpen Talloires en Menthon Saint-Bernard aan de oostelijke oever van het meer. Het is een van de belangrijkste natuurgebieden van het departement. Het heeft een oppervlakte van 69 hectare en bereikt een hoogtepunt van 601 meter, duikt steil in het meer en onthult grote kliffen van 50 tot 70 meter hoog.

Hoe bereikt u de Roc de Chère?

Dit natuurgebied bevindt zich op de rechteroever van het meer van Annecy in de richting van Veyrier-du-Lac, u passeert dan Menthon-Saint-Bernard en ter hoogte van Talloires slaat u rechtsaf wanneer een bord de golf van Talloires aangeeft. U moet dan parkeren op de openbare parkeerplaats voor het golfterrein.

Als u van het einde van het meer van Faverges komt, moet u de richting Doussard volgen en vervolgens de weg naarAngon tot Talloires. Als u de heuvel opgaat, slaat u bij het golfterrein linksaf.

De wandeling van de Roc de Chère

U komt vanuit Annecy en passeert Menthon-Saint-Bernard. Eenmaal voorbij het dorp, neemt u de kleine bewegwijzerde weg “Golf du lac d’Annecy” en parkeert u op de eerste parkeerplaats, de tweede parkeerplaats is gereserveerd voor golfers.

De wandeling begint met een paneel met uitleg over het belang van het reservaat: fauna, flora, geologie en geschiedenis. De verschillende circuits worden uitgelegd, wij bevelen het circuit van de groene belvedère aan, dat het meest compleet is. Als u het pad volgt, gaat u het bos in door de bordjes te volgen. Op de top wordt u een prachtig uitzichtpunt geboden, met uitzicht op de Tournette, de baai van Talloires-Montmin en het Château de Duingt.

De terugweg gaat via een pad dat afdaalt. Als u op het eerste kruispunt rechtdoor gaat, komt u bij een ander uitkijkpunt waar u, afhankelijk van het seizoen, talrijke hagedissen kunt bewonderen. Om terug te keren naar de parkeerplaats volgt u de groene routeborden langs het golfterrein. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Educatieve video over het reservaat Roc de Chère

In 1978 werd de site van de Roc de Chère een natuurreservaat om de grote rijkdom aan kalkhellingen, moerassen, centraal zandsteenplateau, kalk- en zanddepressies en zure ruggen te beschermen.

Er zijn niet minder dan 560 soorten planten en bloemen uit de ijstijd, het subalpiene niveau of de submediterrane flora. Ook tal van dieren hebben zich hier gevestigd, waaronder de prachtige salamander, die François I zo dierbaar was.

Dit reservaat wordt beheerd in samenwerking met het golfterrein van Talloires. De droge weiden herbergen orchideeën, talrijke insecten en een grote verscheidenheid aan fossiele schelpen.

Foto’s van de Roc de Chère

Informatiepaneel aan het begin van de verschillende wandelingen van de Roc de Chère dat de bezoekers naar de drie voorgestelde paden leidt en verschillende tips geeft:Panneau informations au Roc de ChèreBelvedere pad dat naar een prachtig panorama van het meer leidt (hieronder zichtbaar):Chemin Roc de ChèreZicht op het meer dat toegankelijk is via het Belvedere pad, dit deel van het meer wordt “Het kleine meer” genoemd:Vue bout du lacDe beroemde salamander van de Roc de ChèreSalamandre du Roc de Chère lac d'Annecy

U kunt ook het natuurreservaat Bout du Lac ontdekken, dat in de gemeente Doussard ligt.