Luchthaven Annecy-Meythet

Annecy heeft een luchthaven voor zaken- en plezierluchtvaart, genaamd Annecy Mont-Blanc. Het ligt in de buurt vanÉpagny Metz-Tessy. Laten we eens kijken naar zijn geschiedenis, zijn evolutie en zijn milieubeleid.

De geschiedenis van de luchthaven

Aéroport Annecy-MeythetDe Haute-Savoie Aero Club werd opgericht in 1930. In 1945 bouwde het Amerikaanse leger er een landingsbaan en kazernes om er oorlogsvliegtuigen te laten rouleren.

Tot 2007 bood deze infrastructuur onderdak aan een hoofdlijn die vervolgens de luchthaven Orly in Parijs bediende. De meeste passagiers waren kaderleden van bedrijven uit Annecy.

In januari 2007 kocht de departementale raad van de Haute-Savoie de luchthaven, die de naam Annecy Mont-Blanc kreeg. Sinds 1 januari 2022 wordt de luchthaven geëxploiteerd door Vinci in het kader van een overeenkomst voor de uitbesteding van een openbare dienst. De luchthavenexploitant is zich bewust van de milieuproblematiek en heeft sindsdien een investeringsplan opgesteld dat rekening houdt met het ecologische aspect.

Het milieubeleid van de luchthaven

Geconfronteerd met de nieuwe uitdagingen van duurzame ontwikkeling zijn de luchthavenexploitanten verplicht oplossingen voor te stellen. Sinds Vinci het beheer heeft overgenomen, werd een investeringsplan van 10 miljoen euro gelanceerd om te werken aan duurzame ontwikkeling en de CO2-uitstoot te verminderen.

De milieuovergang van de structuur versnellen

Het plan wordt medegefinancierd door het departement en heeft tot doel de milieuovergang van de structuur te versnellen.

Concreet moet deze aanpak resulteren in

  • Een thermische renovatie van het terminalgebouw

  • Investeringen in uitrusting voor elektrische start- en landingsbanen

  • De bouw van een fotovoltaïsche installatie

  • De vervanging van de verlichting door LED’s op het hele platform

De doelstelling blijft om uiterlijk in 2030 netto-uitstootvrij te zijn. Tegelijkertijd worden biobrandstoffen gestimuleerd en worden laadstations voor elektrische voertuigen geïnstalleerd.

Bescherming van fauna en flora

abeilles ruche

Om de biodiversiteit te ontwikkelen en de fauna en flora van het terrein te helpen beschermen, zijn op de luchthaven 3 bijenkorven geïnstalleerd. De honingproductie, geschat op 20 kg per jaar, wordt niet in de handel gebracht.

De luchthaven werkt ook nauw samen met plaatselijke landbouwers die de 70 hectare grond binnen de structuur onderhouden.

Activiteiten op de luchthaven van Annecy Mont Blanc

De luchthaven Annecy Mont-Blanc heeft twee hoofdactiviteiten: zakentoerisme en vliegopleidingen gekoppeld aan eerste vluchten.

Zakelijk toerisme

Aéroport de Meythet Avialpes avion électriqueDe luchthaven Annecy Mont Blanc wordt voornamelijk gebruikt voor zakelijk toerisme. Deze sector vertegenwoordigt momenteel 10% van het verkeer in Frankrijk en 2,6% van het wereldverkeer.

Naar verluidt bespaart de zakenluchtvaart gemiddeld 2 uur werk en gemiddeld 2.840 euro aan extra productiviteitswinst per reis.

De luchthaven van Annecy ligt in een aantrekkelijke omgeving en dankzij haar strategische positie biedt ze een snelle toegang tot de grote bedrijven in de regio Groot-Anncy. Ze ligt ook in de nabijheid van Zwitserland.

Eerste vluchten en vliegopleiding

Leren vliegen met een vliegtuig of een andere vliegmachine is mogelijk. Vele clubs en bedrijven bevinden zich in de buurt van de luchthaven van Annecy. Hier zijn de belangrijkste.

  • Avialpes: u kunt genieten van een toeristische vlucht boven de Alpen, maar ook kiezen voor een vliegopleiding. Dit bedrijf, dat zich bewust is van het belang om rekening te houden met het milieu, heeft als eerste in maart 2021 een volledig elektrisch vliegtuig aangeschaft. Een manier om

  • Aéroclub d’Annecy Haute-Savoie: bij deze lokale club kunt u uw vaardigheden in het vliegen met een vliegtuig of microlight ontdekken, leren of verbeteren. Tijdens de eerste vluchten kunt u Annecy en zijn meer bewonderen.
  • Alpes Hélicoptères: dit opleidingscentrum voor helikopters biedt ook toeristische vluchten en privévluchten aan.
  • Héli-club des Alpes: Helikopter vlieglessen.
  • Réseau de sports aériens: in deze nationale structuur kunt u leren hoe u een vliegtuig maakt en onderhoudt.
  • Wilco Fight Club: dit bedrijf organiseert eerste vluchten, maar ook vliegopleidingen. Als u eenmaal bent opgeleid en uw diploma hebt behaald, kunt u een ultralight huren.

Praktische informatie

De luchthaven Annecy Mont Blanc bevindt zich op 8 route de Côte Merle – 74370 Épagny Metz-Tessy. Het is elke dag van de week geopend, van 8 tot 19 uur. Tel: 04.50.32.23.32 Officiële website: www.annecy.aeroport.fr