Waar kun je sleeën in de Haute-Savoie?

In de winter komen we vaak hondenteams tegen op de besneeuwde paden. Verschillende keren hebben we sledehonden willen proberen, zonder de sprong te durven wagen. Wat als deze winter de gelegenheid was om de sprong te wagen? Wij stellen u voor om de plaatsen te ontdekken waar u in de buurt vanAnnecy kunt beginnen.

De oorsprong van de sledehond

Het gebruik van sledehonden gaat meer dan 4000 jaar terug. De eerste sporen werden gevonden aan de oevers van de Beringzee, in het oosten van Siberië. Maar pas aan het begin van de 20e eeuw werden sledehonden als sport beschouwd.

husky à la LGO © M. PitteloudDe jaren 1900 waren een tijd van goudkoorts in Alaska, maar ook in Canada. In deze periode gebruikten goudzoekers sleden om zich door de sneeuw te verplaatsen. Beetje bij beetje ontstonden er groepen enthousiastelingen.

In Nome, Alaska, werd in 1907 zelfs een club opgericht. Het jaar daarop vond de eerste sledehondenrace plaats. Het heette de All Alaska Sweepstakes. Hij werd elk jaar gehouden en legde een afstand van 660 km af. De races verspreidden zich in de loop der jaren over de hele wereld.

In Scandinavië verschenen ze in het midden van de 20e eeuw met de pulka. Bij deze variant trekken één of twee honden een slee. De musher volgt zijn team op langlaufski’s. In Frankrijk werden pas in 1979 de eerste hondensleewedstrijden gehouden.

Musher, een baan waarvoor honden nodig zijn

De musher is de persoon die een hondenteam bestuurt. Ook bekend als hondengeleider, bestaat dit beroep niet alleen uit het reizen over besneeuwde paden vergezeld van zijn dieren. In zijn dagelijks leven zorgt de musher voor zijn honden. Hij voedt ze, onderhoudt ze fysiek en mentaal, en traint ze om te rijden. Tegelijkertijd moet hij alle administratieve aspecten van zijn activiteit beheren.

Honden drijven is een gepassioneerd beroep dat een goede fysieke conditie vereist. De musher kan te maken krijgen met extreme klimatologische omstandigheden, vooral als hij expedities leidt in het hoge noorden.

Saint-Gervais Mont-Blanc – Dienst voor Toerisme

Waar kunt u sleeën in de buurt van Annecy?

Hondensleeën is een activiteit die zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld. Het was vooral populair tijdens de winter van 2020-2021, toen de skiliften gesloten waren. We raden je aan uit te zoeken waar je van deze ervaring kunt genieten in de omgeving van Annecy.

Haute-Savoie

Als je wilt gaan hondensleeën in de Haute-Savoie, zijn hier de resorts die introductiecursussen aanbieden:

In de Savoie

De Haute-Savoie is niet het enige departement dat sledehonden aanbiedt. Hier zijn de resorts in de Savoie waar u de activiteit kunt doen:

In Isère

Ook in Isère is het mogelijk om hondensleeën te beoefenen. Onder de resorts die deze activiteit aanbieden, vinden we :

Onze tips om van deze ervaring te genieten

Om optimaal van een hondenslee-ervaring te genieten, hebben wij een paar aanbevelingen voor u. Kleed u allereerst warm aan. Zelfs als u comfortabel in de slee zit, kan kou de ervaring bederven. Vergeet ook niet een zonnebril mee te nemen. Als u te lang zonder blijft, loopt u het risico uw ogen te verbranden.

husky de sibérie LGO © M. Pitteloud

Als u de mogelijkheid hebt, maak dan een uitstapje op de dag na een sneeuwbui. Het landschap zal des te mooier zijn met besneeuwde dennenbomen. U waant zich in Lapland.

Met Kerstmis raden wij u aan het ‘s nachts te beleven. U zult nog meer genieten van de magie van deze periode.

De belangrijkste commando’s om te weten

Honden in harnas reageren alleen op de commando’s van de musher. Als u een inleiding tot het sleeën doet, moet u enkele basiscommando’s leren:

  • Ga
  • Links
  • Rechts
  • Rechtdoor
  • Stop

Merk op dat de woorden kunnen veranderen afhankelijk van de mushers.

Hondenrassen geschikt voor sleeën

Als u ooit sleeën bent tegengekomen, zult u gemerkt hebben dat niet alle honden hetzelfde zijn. Verschillende rassen worden gebruikt voor sleeën, vanwege hun capaciteiten. Hier zijn de belangrijkste.

De Groenlander

chiens du groenlandGenetisch gezien staat de Groenlander dicht bij de wolf. Gewaardeerd voor lange expedities, biedt hij een goed compromis tussen uithoudingsvermogen en snelheid. Populair bij de Inuit, maar ook geliefd bij de Vikingen. Hoewel de Groenlander een van de oudste hondenrassen is, is hij nog steeds moeilijk te vinden in Frankrijk.

De Siberische Husky

husky de sibérieDe Siberische Husky is zeker het hondenras dat het grootste aantal mensen zal aanspreken. Deze werkhond waardeert vooral de grote kou. Resistent en snel, trekt de Husky graag. Tegenwoordig zie je ze vaak in koetsen. In 1925 werd het ras beroemd omdat het de stad Nome redde van difterie.

De Samojeed

samoyede dans la neigeDeze teddybeerachtige Scandinavische hond kan worden gebruikt voor het besturen van koetsen. Je zult ze echter niet zien deelnemen aan races, want snelheid is niet hun sterkste kant.

Zeer zelfverzekerd tegenover mensen, maar ook zeer speels en niet erg agressief, is de Samojeed perfect voor slee-initiaties.

De Jakoetische Laika

chiots laika de yakoutie

De Jakoetische Laika is een ras dat in Frankrijk weinig voorkomt. Het is echter zeer populair bij mushers. Deze zogenaamde primitieve honden passen zich perfect aan de winterse weersomstandigheden aan en zijn altijd in voor een sportieve sessie. Niettemin hebben ze een sterk jachtinstinct en moet hun opvoeding goed gebeuren.

De Europese sledehond

european sled dog © M. Pitteloud

De Europese Sledehond staat ook bekend als de Eurohound. Deze hond is een kruising tussen Braques, Pointers en Alaskanen. Hoewel ze niet zo goed behaard zijn als Huskies, zijn Eurohounds vanwege hun capaciteiten bijzonder populair bij mushers. Ze presteren goed in sprintraces.

De samenstelling van het team

In deze discipline moet een team uit minstens twee honden bestaan. Er is geen vast maximum. In sommige wedstrijden kunnen bijvoorbeeld tien honden starten. Dit hangt af van de regels, maar ook van de keuzes van de rijder. In het algemeen is een slee als volgt samengesteld:

  • De leidershonden. Zij zijn degenen die reageren op de bevelen van de musher. Zij bepalen het tempo voor de rest van het team, alsook de richting. Zij moeten ook weten hoe ze de centrale lijn strak moeten houden om knopen zoveel mogelijk te vermijden.

  • Zwaaihonden. Deze honden bevinden zich achter de leiders. Hun rol is hen bij te staan wanneer de leiders moe zijn of twijfelen.

  • De team honden. Deze vormen het grootste deel van het team. Hun aantal kan variëren van 2 tot 6 of meer.

  • De stuurhonden. Vanwege hun kracht en morfologie worden zij zo dicht mogelijk bij de slee geplaatst. Zij zijn degenen die de slee moeten starten en de lading moeten ondersteunen.

LGO bonneval sur arc © M. Pitteloud

De samenstelling van de paren, een cruciaal punt

De samenstelling van de paren in een team is een cruciaal punt. Het heeft een directe invloed op hoe goed het werkt. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om twee honden te koppelen die niet met elkaar kunnen opschieten. Daarentegen kan het koppelen van een ervaren hond aan een jonge hond voordelig zijn. De eerste hond leert de tweede hond het werk en speelt een vormende rol.

Sledehondenraces

Tegenwoordig zijn er drie soorten wedstrijden in de discipline:

  • De sprintwedstrijd. Deze sprintwedstrijden vinden meestal plaats in een weekend in twee of drie rondes. De door een team bereikte snelheid kan gemakkelijk de 40 km/u overschrijden.

  • De lange afstandsrace. Bij de belangrijkste moet meer dan 1000 kilometer worden afgelegd. Er worden etappes opgelegd, de honden mogen niet langer dan 24 uur achter elkaar lopen. De bekendste is de Yukon Quest, die 1.648 km lang is.

  • Etappewedstrijden. Deze kunnen meerdere weken duren. Elke dag wordt een andere etappe gelopen dan de dag ervoor. De eerste ontstond aan het eind van de 20e eeuw in de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen. Het was de Alpirod, die later werd omgevormd tot de Alpentrail.

La Grande Odyssée, een niet te missen wedstrijd

De Grande Odyssée is in de loop der jaren een niet te missen evenement geworden in de Haute-Savoie en de Savoie. Het is ontstaan uit de ontmoeting tussen Nicolas Vanier en Henry Kam. Hun doel was de sledehondenrennen in Europa nieuw leven in te blazen. Dit is gelukt want La Grande Odyssée wordt nu beschouwd als de meest complexe wedstrijd van Europa. Het vindt plaats in drie departementen: Haute-Savoie, Savoie en Isère. De etappes beginnen altijd in een skioord.

In enkele cijfers is La Grande Odyssée :

  • 66 mushers
  • Meer dan 100 geleiders
  • 10 skigebieden
  • 600 honden
  • 80 leden van de organisatie, plus vele vrijwilligers
  • 350 km pistes
  • 12.000 meter hoogteverschil

La Grande Odyssée