De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Liesse

Deze kerk, gelegen in het centrum van de oude binnenstadvan Annecy, valt op door haar koepel en het gouden Mariabeeld. Ontdek haar geschiedenis en hoe u haar kunt bezoeken.

Een beetje geschiedenis

De kerk Notre-Dame de Liesse zou in de 14e eeuw zijn gesticht in opdracht van Amédée III, graaf van Genève. Ze zou gebouwd zijn op de plaats van een kapel om een graftombe te creëren die de dynastie van Amédée III waardig was. Tegenwoordig herbergt Notre-Dame de Liesse hun graven. Het huwelijk van Philippe de Savoie-Nemours en Charlotte d’Orléans in 1530 maakte het mogelijk de bouw van de grote klokkentoren te financieren. De Heilige Lijkwade werd tentoongesteld in juli 1566.

De kerk had een koor voor het gebouw. Het werd verwoest tijdens de Franse Revolutie, voordat het tussen 1846 en 1851 werd herbouwd. Het is nu de Place Notre-Dame met een mooie en imposante fontein met obelisk, leeuwen en schildpadden. Op dit plein was vroeger de markt, die werd verplaatst naar de Rue Sainte Claire.

Bij de reconstructie van de kerk Notre-Dame de Liesse door François Justin is de oriëntatie omgedraaid. De invloed van het Koninkrijk Sardinië komt tot uiting in de aanwezigheid van de neoklassieke stijl, die geïnspireerd is op de Romeinse oudheid. Dit geldt voor de buitenarchitectuur, maar ook voor de binnenhuisdecoraties. Deze stijl wordt Sardijns genoemd omdat hij is ontstaan in het koninkrijk Sardinië, waarvan de regio Annecy deel uitmaakte voordat Savoye in 1860 bij Frankrijk werd gevoegd.

Notre-Dame-de-Liesse kerk in Annecy

Ontdek de kerk Notre-Dame de Liesse

Ze bevindt zich in de buurt van de put Saint Jean, loodrecht op de rue Royale in de richting van de oude stad. Als u de rue Filaterie vervolgt, kunt u de oude gevangenissen van Annecy bezoeken, geïnstalleerd op een rotsachtig eilandje in de rivier Thiou. De centrale koepel, gerenoveerd in 2007, kan worden bewonderd door een wandeling rond de kerk in de Jardins de l’évêché.

De gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van de kerk. De grootste klok is een drone van 5 ton genaamd “La salésienne”.

Bezoeken kunnen vrij plaatsvinden of via rondleidingen. Er worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in de vorm van rondleidingen aangeboden, zoals de tentoonstelling “Pietà” gewijd aan de ontdekking van de verschillende figuren van de Madonna in de stad Annecy.