De Koningsstraat in Annecy

De Rue Royale in Annecy is een rechte straat die begint bij de put Saint Jean en doorloopt tot de Avenue de Chambéry. In deze straat zijn tegenwoordig een aantal vrij luxueuze winkels gevestigd. Wat is haar geschiedenis? Hoe te bezoeken?

Geschiedenis van de Koningsstraat in Annecy

Vanuit de oude binnenstad van Annecy moet men de voetgangerszone volgen vanaf de Rue Filaterie tot aan de put Saint Jean, waar de Rue Royale begint. Oorspronkelijk maakte deze put deel uit van een klooster dat het hele gebied in beslag nam. De straat gaat verder in de Rue du Pâquier, die u naar deze uitgestrekte grasvlakte brengt.

Deze straat van Annecy, die sinds de jaren 1970 gedeeltelijk autovrij is, is sinds zijn ontstaan in 1823 rechtlijnig. De oriëntatie van de gebouwen komt overeen met een principe dat dateert van het einde van de 18e eeuw, namelijk de openstelling van de steden naar buiten toe. Deze straat, die aanvankelijk “Rue Neuve” heette, kwam voor het eerst voor in een plan uit 1794. U kunt er het voormalige Hôtel d’Angleterre bewonderen, het eerste chique hotel van Annecy. Het ontving de hertog van Nemours en de Russische keizerlijke familie. In 1969 was het dit hotel dat de opening van de Fier Gorges tour financierde.

Ingang van het voormalige Hôtel d’Angleterre aan de Rue Royale in Annecy

Wandeling langs de Rue Royale

Je kunt door de tijd reizen, het begin van de straat lijkt op de Oude Stad, dan zijn het de uitgelijnde gevels van de 19e eeuw die leiden naar de moderne stad van de 20e eeuw. U ontdekt een prachtige etalage van een beroemde Annéciaanse chocolatier, de Fidèle Berger. U kunt proeven van het riet van het meer, een plaatselijke chocoladespecialiteit.

U kunt ook vlakbij de mooie Jardins de l’Évêché bezoeken met spelletjes voor kinderen. Aan het einde van de tuinen slaat u linksaf en ziet u de Sint-Pieterskathedraal. Voorbij deze straat bereikt u de promenade langs de oevers van de Thiou. Dit natuurgebied volgt de rivier tot aan de gemeente Cran-Gevrier.

U kunt gaan winkelen in de rue royale: mooie boetieks bieden vooral kleding en schoenen aan.