Luchtverontreiniging: wat te doen?

Het Arve-dal in de Haute-Savoie wordt vaak genoemd vanwege de slechte luchtkwaliteit. Maar ook het bekken van Annecy blijkt regelmatig door luchtverontreiniging te worden getroffen.

De regio Auvergne-Rhône-Alpes sterk getroffen

In een op 14 oktober 2021 gepubliceerd rapport van Santé Publique France staat dat blootstelling aan fijne deeltjes de oorzaak is van veel sterfgevallen in de regio. De beschuldigde deeltjes zijn PM2.5, NO2 en ozon.

De meest getroffen steden zijn Lyon, Grenoble, Chambéry en Annecy. 4.300 sterfgevallen per jaar zijn toe te schrijven aan herhaalde blootstelling aan fijne deeltjes. Nog eens 1.960 sterfgevallen houden verband met stikstofdioxide (NO2). In deze vier dichtbevolkte agglomeraties zou 10% van de sterfgevallen worden veroorzaakt door deze fijne deeltjes.

Parts annuelles de décès attribuables aux particules fines et au dioxyde d'azote sur la région - credit Santé Publique France
Jaarlijkse aandelen van sterfgevallen toe te schrijven aan fijne deeltjes en stikstofdioxide in de regio Рcredit Sant̩ Publique France

De studie geeft aan dat deze vervuiling wordt veroorzaakt door menselijke activiteit. Individuele verwarming, met name houtverwarming, is verantwoordelijk voor 67% van deze deeltjesuitstoot. Het wegverkeer is verantwoordelijk voor 63% van de CO2-uitstoot, tegenover 19% voor de industrie. Op nationaal niveau worden 40.000 doden toegeschreven aan deze vervuiling, wat neerkomt op 7% van de sterfgevallen, tegenover 10% in onze regio. In het document wordt er echter op gewezen dat de luchtkwaliteit de afgelopen 15 jaar is verbeterd, ook al blijven de gevolgen voor de volksgezondheid aanzienlijk.

Een nieuwe nationale luchtkwaliteitsindex

Sinds 1 januari 2021 is de luchtkwaliteitsindex die het vervuilingsniveau meet, geëvolueerd en in overeenstemming gebracht met de Europese criteria. Hij biedt verschillende voordelen: zijn dagelijkse verspreiding is betrouwbaar en onbetwistbaar. Zo kan de overheid maatregelen nemen om de luchtverontreiniging te verminderen, zoals het instellen van een gedifferentieerde verkeerszone. Aan de bevolking worden adviezen gegeven om hun gedrag aan te passen: snelheidsbeperkingen in Annecy, vaste prijs van het Sibra-buskaartje om overal in de stad te reizen.

In de regio berekent Atmo Auvergne-Rhône-Alpes (Association Agréée pour la Surveillance de la Qualité de l’Air en Auvergne-Rhône-Alpes) het niveau van de luchtkwaliteit. U kunt deze index elke dag hieronder bekijken.

}.

Deze nieuwe Atmo-index profiteert van technologische innovatie op het gebied van luchtsensoren. De nieuwe apparatuur maakt het mogelijk fijne deeltjes te meten die 4 keer kleiner zijn dan voorheen.

De apparatuur die is ingevoerd om de vervuiling te bestrijden

De gedifferentieerde verkeerszone

De stad Annecy heeft een snelheidsbeperkende zone van 30 km/u ingesteld in het stadscentrum, binnen de omtrek van de ringweg. Deze zone, die de Gedifferentieerde Verkeerszone (ZCD) wordt genoemd, wordt geactiveerd bij een verontreinigingspiek. Om een parkeerplaats binnen deze zone te bereiken en er rond te rijden, moet men beschikken over een voertuig met een Crit’Air-sticker.

Bij een alarm van niveau 1 kunnen alleen voertuigen met de sticker rondrijden. Bij een signalering van niveau 2 kunnen alleen voertuigen met een Crit’Air 0, 1, 2 of 3 sticker circuleren. Het is de prefectuur Haute-Savoie die de ZCD in werking stelt. Momenteel wordt geschat dat 3 dagen per jaar moeten worden geactiveerd. Wanneer rekening wordt gehouden met de Atmo-index zal dit stijgen tot 7 à 10 dagen per jaar.

Hoe kan ik een Crit’Air-sticker krijgen?

De aanvraag gebeurt op de website van de overheid: certificat-air.gouv.fr met de gegevens van uw kentekenbewijs. U betaalt online en ontvangt de sticker enkele dagen later per post. De aanvraag kan ook per post worden gedaan door te betalen met een cheque.

Snelheidsbeperking in de Arvevallei

Elk jaar, tussen 1 november en 31 maart, wordt de maximumsnelheid in de Arvevallei verlaagd. De maximumsnelheid op de snelweg wordt verlaagd van 130 naar 110 km/u. Ook de RD19 wordt getroffen: de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 90 km/u in plaats van de gebruikelijke 110 km/u. De aanpassing van de maximumsnelheid is een manier om de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen en te zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Wat te doen bij een verontreinigingsalarm?

Bij een door de prefectuur afgekondigde verontreinigingspiek is het noodzakelijk om de juiste reflexen te hebben. Voor volwassenen worden de volgende acties aanbevolen.

  • U kunt normaal naar buiten gaan en sportactiviteiten van lage of matige intensiteit handhaven.
  • Intense fysieke activiteiten (langlaufen, wedstrijden, competities) moeten worden uitgesteld in de buurt van de belangrijkste verkeerswegen in de omgeving van Annecy.
  • Mensen die gevoelig zijn, moeten rekening houden met de volgende symptomen: vermoeidheid, kortademigheid, hoesten of een verstopte neus.
  • Het is noodzakelijk de lokalen te blijven luchten met een snelheid van 10 mn, twee keer per dag, aan het eind van de ochtend in de winter en aan het begin van de ochtend in de zomer.
  • In geval van ongemakken aan de luchtwegen moet dit aan het verzorgend personeel worden gemeld.

Voor zuigelingen en kinderen:

  • De uitstapjes en gebruikelijke activiteiten van kinderen moeten gehandhaafd blijven.
  • Zuigelingen mogen van 7 tot 10 uur en van 17 tot 20 uur niet naar buiten in de buurt van grote wegen in Annecy.
  • Vermoeidheid, piepende ademhaling of keelpijn moeten in de gaten worden gehouden.
  • De kinderkamer moet twee keer per dag 10 minuten worden geventileerd.