De Kwartelbrug

De plaats van de bruggen van Caille is een oversteekplaats voor reizigers op weg van Annecy naar Cruseilles. Maar waarom zijn er twee bruggen?

Een uniek architecturaal erfgoed

Pont de la Caille en Haute-SavoieDe Pont de la Caille is de laatste grote hangbrug in Europa. Hij verrast zijn bezoekers met zijn ongewone architectuur. Dit bouwwerk, dat eigendom is van het departement Haute-Savoie, staat sinds 1966 op de monumentenlijst. Hij kijkt uit over de rivier de Usses op een hoogte van meer dan 145 meter. Het uitzicht op de kloven is dus prachtig, ook al kan hoogtevrees een probleem zijn.

Het is een van de 25 emblematische toeristische plaatsen in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De plaatselijke overheid maakt dan ook een budget van 25 miljoen euro over 5 jaar vrij om het toeristische aanbod op deze opmerkelijke sites te vernieuwen.

De geschiedenis van de twee bruggen

De eerste brug wordt de Charles-Albert Bridge genoemd omdat hij werd gebouwd in opdracht van de hertog van Savoye Charles-Albert, koning van Sardinië. Voor de bouw ervan werd de kloof overbrugd door een oude Romeinse brug, de Vieux Pont. De brug is 192 m lang en werd ingehuldigd op 11 juli 1839. Hij is opgehangen aan twee groepen van 12 grote kabels. Het dek bestaat uit houten planken. Hij wordt regelmatig onderhouden om zijn stabiliteit te garanderen.

Pont Neuf en Haute-SavoieDe tweede brug ligt ernaast en staat bekend als de Pont Neuf. Hij werd in 1929 voor het verkeer geopend om de steden Annecy en Cruseilles met elkaar te verbinden. De brug werd gebouwd om de toename van het verkeer op deze drukke weg op te vangen. Het brugdek wordt ondersteund door een ongewapend betonnen boog die lange tijd een van de grootste gewelven ter wereld was. Vóór de opening van de snelwegverbinding tussen Annecy en Saint-Julien-en-Genevois reden er dagelijks meer dan 25.000 auto’s overheen. Sinds 2006 is het eigendom van de departementale raad van de Haute-Savoie.

De Crêt de la Dame wandeling

Boucle du Crêt de la Dame à Allonizier-la-CailleOm de toeristische aantrekkingskracht van de brug te vergroten, naast zijn regionale bekendheid, zijn er verbeteringen aangebracht: verlichting, een snackbar en een winkel met streekproducten, en de aanleg van wandelpaden. Om het panorama van deze bruggen te waarderen en te genieten van een mooie wandeling in de natuur, stellen wij u voor de Crêt de la Dame wandeling te maken.

Het vertrekpunt van deze lus kan zowel op het terrein van de Ponts de la Caille zijn, als op het niveau van de parkeerplaats van het voetbalveld van Allonzier-la-Caille (door de beklimming via het pad te beginnen). Deze lus van 6,4 km duurt twee uur. U kunt genieten van het prachtige uitzicht op het Aravis-gebergte en het meer van Annecy.

Video van het bezoek aan de twee bruggen van de Caille