Saint-Jorioz

Saint Jorioz is een gemeente gelegen op enkele kilometers ten zuiden van Annecy aan de westelijke oever van het meer van Annecy in de richting van de steden Faverges, Ugine, Albertville en de grote valleien van de Savoie. De gemeente beslaat 2112 hectare op een hoogte tussen 440 en 1650 meter en wordt bevolkt door ongeveer 5700 inwoners die bekend staan als Saint-Joriens en Saint-Joriennes.

Geschiedenis en erfgoed

De eerste nederzettingen in Saint Jorioz dateren uit het neolithicum. Stapels meerwoningen getuigen hiervan. De Romeinse periode werd gekenmerkt door de aanleg van een keizerlijke weg die Genève verbond met de Petit-Saint-Bernard pas, via Macellum (het vroegere Saint Jorioz). In de middeleeuwen stichtte de zalige Jore een priorij bij het meer. Het is zijn naam “Jore” die zal leiden tot “Saint-Jore” en vervolgens tot Saint-Jorioz.

Het plattelandsmuseum, waarvan de toegang gratis is, toont taferelen en voorwerpen uit het dagelijkse leven in het verleden: landbouwwerktuigen, uitrusting voor brandweerlieden, reconstructie van een klaslokaal en een slaapkamer.

Adres: 47 route de Tavan. Alleen geopend van 4 juli tot 17 september.

De gemeenschappelijke oven van Épagny werd op 9 februari 1879 door de inwoners gebouwd. Hij werd om de twee weken verwarmd en iedereen kon er zijn brood komen bakken. Tegenwoordig wordt meerdere keren per jaar het broodfeest georganiseerd, waar u gratis de producten kunt proeven: flamiches, broden en wat kunt kopen.

Wandelingen

Een aanrader is het “sentier des Roselières” (rietveldpad) dat begint bij de Esplanade de l’Espérance, deze wandeling brengt u naar de haven. In deze natuurlijke habitat nestelen veel vogels: zwanen, groenlingen, meerkoeten, makrelen.

De Marais de l’Enfer is een gebied van communautair belang met de classificatie Natura 2000. Door zijn oppervlakte van 23 hectare speelt het een belangrijke ecologische rol voor de fauna en flora van het meer van Annecy. Het vormt een natuurlijke grens met de gemeente Sévrier die niet bebouwd mag worden.

De lus van de Laudon volgt deze rivier tot Saint-Eustache met prachtige panorama’s op het meer.

Viahet pad Crêt d’Appêt kunt u een aangename wandeling maken naar Les Charmettes.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels bij Saint-Jorioz geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Apparthôtel Annecy Concept Côte Ouest

Een hotel met een ecologisch concept dat 7 hoogwaardige appartementen biedt in de rivierstad Sevrier. Het fietspad rond het meer is vlakbij. Diensten: huiskok, babysitting, fietsverhuur, activiteiten op maat voor een kwaliteitsvakantie.

Vanaf 95 € per flat.

Zie beschikbaarheid

Hotel Clos Marcel

Dit hotel, gelegen in het dorp Duingt aan het meer, biedt 14 kamers van hoge kwaliteit, waarvan sommige met een eilandbad. De voordelen: bar en restaurant met uitzicht op het meer en privéstrand, een zeer goed restaurant om de vis van het meer te proeven.

Vanaf 275 euro per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Beauregard, het originele relais

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor dit hotel dat uitzicht biedt op het Bauges-massief of op het meer van Annecy met 44 kamers waarvan 2 voor PRM. Het restaurant serveert kwaliteitsgerechten. Lounge bar op het terras.

Vanaf 81 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Auberge Le Semnoz

Dit hotel ligt in Saint-Jorioz aan de weg naar de Bauges. Parkeren is gratis. U heeft toegang tot een buitenzwembad en rondleidingen door de omgeving.

De prijzen beginnen bij € 60 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Auberge du Roselet

Op slechts 12 km van Annecy, naast Saint-Jorioz, heeft dit etablissement een tuin met uitzicht op het meer met privétoegang en een terras. In het restaurant kunt u genieten van uitstekende baarsfilets. Een ideale locatie om de regio te ontdekken

Vanaf 102 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Schoolleven

Er zijn veel schoolfaciliteiten in Saint Jorioz:

 • De Petits Lutins multi-accueil structuur die 40 kinderen van 2 maanden tot 4 jaar opvangt.Adres: 130, Allée des enfants.Tel: 04.50.68.95.15
 • De Relais Assistants Maternels Parents Enfants: een hulpcentrum voor gezinnen en kinderverzorgsters.Adres : 130 allée des enfants. Tel: 04.50.68.66.99
 • Scholen: de kleuterschool bevindt zich in het centrum met zeven klaslokalen, een bibliotheek, een motorruimte en een schoolrestaurant. De lagere school heeft 13 leerkrachten, een gymzaal, een computerlokaal en een schoolrestaurant. Adres: route du centre.
 • De openbare middelbare school bevindt zich op 99 route du Laudon

Marktdag

De markt van Saint-Jorioz vindt elke donderdag plaats, het hele jaar door van 8 tot 13 uur, op de Route de Tavan. Het is een voedsel- en kledingmarkt. Tijdens het zomerseizoen breidt de markt zich aanzienlijk uit en verwelkomt meer dan 90 standhouders om de vakantiegangers tevreden te stellen. Het is een gelegenheid om de uitstekende kazen te ontdekken die in het naburige Bauges-massief worden geproduceerd.

Sport en vrije tijd

Saint Jorioz biedt de volgende faciliteiten:

 • Een skatepark: gelegen aan de route du Stade met twee hellingen voor vrije toegang tot de boards.
 • Een watersportcentrum gelegen aan de impasse des Roseaux. Er worden zeilcursussen op verschillende soorten boten aangeboden: optimist, windsurfen en catamaran.
 • Drie voetbalvelden: een grasveld en twee synthetische, gelegen aan de stadionweg.
 • Vier petanquebanen aan de Laudonweg.
 • Een fitnessparcours van 1000 meter met toestellen, gelegen aan de Laudonweg.
 • Een tennisclub met binnen- en buitenbanen om het hele jaar door te kunnen spelen.

De internationale bootclub van Saint-Jorioz

Vakantiegangers en inwoners kunnen profiteren van de watersportactiviteiten die worden aangeboden door de Internationale Watersportclub van Saint-Jorioz. Deze sportclub telt 600 leden die profiteren van trainingen en lessen op catamarans, optimisten, paddleboards, windsurfers en wingfoils.

Alle inwoners en schoolgroepen van de linkeroever van het meer van Annecy zijn welkom, evenals inwoners van de omgeving van Groot-Anncy. Accommodatie in samenwerking met de Pré du Lac is beschikbaar. De club viert zijn 50e verjaardag in 2021.

Met een wedstrijdboot kunnen jongeren trainen voor wedstrijden. De nautische basis is geopend van 8 mei tot 19 september.

Adres: Internautique Saint-Jorioz, impasse des Roseaux, 74410 Saint-Jorioz

Cultuur

Cultuur in Saint Jorioz is beschikbaar op verschillende gebieden:

 • Het Centre de Pratique Musicale du Lac: Het CPML biedt groeps- en individuele lessen in hedendaagse muziek, slagwerk, blaas- en strijkinstrumenten. Het niveau gaat van het muzikaal ontwaken vanaf 5 jaar tot het certificaat voor muziekstudies. De cursussen worden gegeven op twee locaties: de muziekschool en de ruimte Marcel Métral in Sevrier. Er zijn 15 docenten in dienst van de intergemeentelijke structuur die ook lesgeven in de scholen.Tel: 04.50.68.90.47

 • De gemeentelijke bibliotheek: gelegen aan de Kinderlaan 132, biedt de uitleen van 12.000 boeken, een multimediazaal en culturele activiteiten in verband met literatuur.Openingstijden: maandag, dinsdag en vrijdag van 15.30 tot 18.30 uur, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

 • De bioscoop Ciné Laudon: vertoont 4 films per week. Het programma is gevarieerd: mainstream, genre en onafhankelijke films. De tarieven zijn aantrekkelijk voor deze bioscoop met 91 plaatsen, gelegen aan de impasse de l’Église 12.

Parkeerplaatsen in Saint Jorioz

Er zijn veel gratis parkeerplaatsen in de stad: de grote strandparkeerplaats, de havenparkeerplaats (toegang beperkt tot havengebruikers), de collegeparkeerplaats. In het stadscentrum kunt u parkeren in de ondergrondse parkeergarage van het “Îlot des Enfants”, de parkeergarage “Fleurs” en de parkeergarage van het postkantoor. Om de toegang tot de winkels te vergemakkelijken, is het parkeren beperkt tot 30 minuten.

Stadhuis van Saint Jorioz

Place de la Mairie, 74 410 Saint Jorioz. Tel: 04.50.68.60.44.Openingstijden: maandag t/m donderdag: 8.30 – 12 uur en 13.30 – 17 uur en vrijdag: 8.30 – 12 uur en 13.30 – 18.45 uur.Website gemeentehuis Saint Jorioz