Boutae: het Gallo-Romeinse verleden van Annecy

Voor toeristen met een passie voor geschiedenis is de stad Annecy rijk aan ontdekkingen en een verleden dat meerdere invloeden heeft gehad om deze stad te maken tot wat ze nu is. Wij stellen een duik in het Gallo-Romeinse verleden van Annecy voor.

Boutae: een Gallo-Romeinse vicus

Archeologen hebben ontdekt dat aan de oevers van het meer van Annecy rond 3.100 v. Chr. een vissersdorp was gevestigd. Andere opgravingen hebben de aanwezigheid aangetoond van palafittische sites aan het meer van Annecy, dorpen gebouwd op palen tussen 4000 en 1500 voor Christus.

Later kwam de regio onder controle van de Allobroges, deze stam werd verslagen door de Romeinse consul Quintus Fabius Maximus in 121 voor Christus. Dit was het begin van de Romeinse kolonisatie. Het land werd aan de Romeinen aangeboden en de toegang ten noorden van de Alpen werd door de bezetter geregeld.

Onder het bewind van keizer Augustus, vanaf 27 voor Christus, ontwikkelde zich de vicus (nederzetting) Boutae. Deze stad ligt tussen de Avenue des Iles en de Avenue de Genève. Het terrein van de Place des Romains maakt er ook deel van uit (het theater bevond zich onder dit terrein).

De door de Romeinen gebouwde voorzieningen waren talrijk: aquaduct, tempels, theater, twee fora. De handel met de rest van Europa onder controle van het Romeinse Rijk was zeer actief. Dit kan worden verklaard door de geografische ligging van Boutae, een kruispunt van drie belangrijke Romeinse wegen: richting Faverges, richting Genève en richting Aix-les-Bains. Om vanuit Annecy Italië te bereiken, namen reizigers de keizerlijke route over de Petit Saint Bernard pas.

Het verval van Boutae

Vanaf de 3e eeuw verzwakte het Romeinse Rijk en kreeg het herhaaldelijk te maken met aanvallen van barbaren. In 251 werd de stad met de grond gelijk gemaakt en werden de inwoners gedood. Zij zochten hun toevlucht in de grotten van de Mont Veyrier. Ondanks een periode van rust worden de aanvallen hervat en bezetten de Bourgondiërs en vervolgens de Franken de stad.

In de 8e eeuw verlaten de inwoners de vlakte om te schuilen op de heuvel van Anniciaca, die zijn naam gaf aan Annecy. Deze heuvel ligt nu in de gemeenteAnnecy-le-Vieux.

Ontdek Boutae

De stad Annecy organiseert rondleidingen door het Gallo-Romeinse verleden. U kunt de overblijfselen van Romeinse monumenten ontdekken, evenals de opgraving van een huis uit die periode. Het kasteelmuseum van Annecy biedt ook een zeer complete collectie voorwerpen uit het Gallo-Romeinse tijdperk die al meer dan 150 jaar in Annecy worden gevonden.

Nieuws: het Museum van het Kasteel van Annecy presenteert tot 12 oktober 2020 een tijdelijke tentoonstelling van Gallo-Romeinse archeologische vondsten in Annecy. Meer informatie: tentoonstelling “Verleden onder de loep – Onderzoek naar de Romeinse schatten van Annecy”.

Video over de tentoonstelling Onderzoek naar de Romeinse schatten van Annecy