Annecy: waar kunt u gaan bergbeklimmen in de Haute-Savoie?

Bergbeklimmen is een sport die wordt beoefend in het hooggebergte. Het is ontstaan in de Alpen in de 18e eeuw en wordt op verschillende plaatsen in de Haute-Savoie, maar ook in de Savoie beoefend. Tegenwoordig wordt Chamonix beschouwd als de hoofdstad van het alpinisme.

De oorsprong van het alpinisme

statue balmat chamonixAls we het vandaag over alpinisme hebben, dan is dat omdat deze praktijk in de Alpen is ontstaan. Hoewel de bergen en de Mont Blanc oorspronkelijk werden gevreesd, werd in de 18e eeuw de nieuwsgierigheid gewekt.

De eerste mannen die de beklimming uitvoerden waren Michel Paccard en Jacques Balmat, op 9 augustus 1789. Hoewel de twee mannen een idee hadden van de te volgen route, wisten ze niet of het mogelijk was te overleven in het hooggebergte. Deze vraag werd snel beantwoord, want zij beklommen de Mont Blanc zonder stijgijzers of ijsbijlen. Hun prestatie markeerde het begin van het alpinisme zoals we dat nu kennen.

De gouden eeuw van het alpinisme

Na deze beklimming verspreidde de aantrekkingskracht van het alpinisme zich. In de 19e eeuw ontstond het beroep van berggids, evenals alpenclubs en de eerste hutten. Tussen 1854 en 1865 beleefde het alpinisme zijn gouden tijd. De Wetterhorn werd beklommen door Alfred Wills en de Matterhorn door Edward Whymper. In deze periode werden 34 toppen boven de 4.000 meter bedwongen, tegenover 8 daarvoor.

Vooral de Engelsen waren dol op deze nieuwe discipline. Het land had jarenlang de beste bergbeklimmers.

Chamonix, hoofdstad van het alpinisme

Naarmate het alpinisme zich ontwikkelde, werd Chamonix de populairste plaats om te oefenen. In 1820 werd een touw meegesleurd door een lawine tijdens de tiende beklimming van de Mont Blanc. Bij deze tragedie kwamen drie gidsen om het leven. Na deze gebeurtenis werd de Compagnie des Guides de Chamonix opgericht. Sinds 1924 wordt het gidsenfestival georganiseerd om hen te eren. Het doel is geld in te zamelen voor het Hulpfonds.

aiguille du midi chamonix ©M. Pitteloud

Waar kan ik bergbeklimmen in de buurt van Annecy?

Bergbeklimmen kan op verschillende plaatsen in de buurt van Annecy. Wij stellen u voor om die in de Haute-Savoie en de Savoie te ontdekken.

In de Haute-Savoie

Of u nu een beginner bent of een expert in de bergsport, deze praktijk kan gemakkelijk worden beoefend in de Haute-Savoie. Hier zijn de plaatsen die bijzonder geschikt zijn:

In de Savoie

Ook in de Savoie is het mogelijk om te gaan bergbeklimmen. Twee massieven zijn bijzonder geschikt:

  • La Vanoise
  • De Beaufortain

Aan de kant van Les Sybelles of Val Cenis kunt u ook gletsjertrekking proberen. Een goede manier om het hooggebergte te leren kennen, onder begeleiding van een professional.

Bergbeklimmen, een niet te onderschatten sport

Bergbeklimmen is een sport die niet lichtvaardig moet worden opgevat. Het is noodzakelijk om een goede fysieke conditie te hebben om te beginnen. Wandelen is daarom een goede bondgenoot, waardoor u zich met meer sereniteit in de bergsport kunt storten. Maar er zijn ook andere punten om rekening mee te houden.

Essentiële voorbereiding

matériel alpinismeAls u wilt beginnen met bergbeklimmen, moet u weten dat voorbereiding een essentiële stap is voor een goed verloop. Daartoe is het noodzakelijk de route zorgvuldig te bestuderen.

Denk ook aan het analyseren van het weer, want dat heeft de neiging zeer snel te veranderen in de bergen. Vergeet ten slotte niet een geschikte uitrusting mee te nemen, waaronder touw, ijsbijl en stijgijzers.

Het belang van een goede begeleiding

Of u nu een beginner bent of niet, het is belangrijk voor uw veiligheid om u te laten begeleiden door een berggids. U kunt ook besluiten een cursus met professionals te volgen.

Onze tip: het is niet ongewoon dat de Nationale Ski- en Bergsportschool (ENSA) op zoek is naar mensen die als leerling willen optreden bij de opleiding van aspirant-berggidsen.

Risico’s verbonden aan bergbeklimmen

mont blanc ©M. PitteloudEr zijn twee soorten risico’s bij het alpinisme. De eerste zijn objectief en houden verband met de omgeving. Het kan gaan om rotsvallen, seracs, spleten of lawines. De tweede zijn subjectief en houden rechtstreeks verband met de klimmer. Het kan gaan om een val, een vergissing of zelfs een overschatting van iemands fysieke capaciteiten.

Spleten

Spleten zijn de oorzaak van 5% van de ongelukken in de bergen. Hoewel ze gevaarlijk zijn, kan men met een goed touwwerk in combinatie met waakzaamheid en ervaring de risico’s beperken.

Een crevasse die gevaarlijk is, is er een die we niet zien, omdat we niet verwachten dat hij er is. Er zijn enkele trucs die u een indicatie kunnen geven of ze er al dan niet zijn. Let bijvoorbeeld op de kleurschakeringen van het ijs, maar ook op de positie van de gletsjer.

Beperk de risico’s door te werken aan technieken

Om de risico’s te beperken, is het raadzaam bepaalde technieken te leren voordat u de beklimming uitvoert. Onder de basistechnieken vinden we het gebruik van de ijsbijl of het touw. Als u met een medeklimmer in een gletsjerspleet valt, moet u ook weten hoe u uw gewicht op het dode lichaam kunt overbrengen.

Bijvoorbeeld, hier zijn twee dingen die je moet weten voordat je gaat bergbeklimmen:

  • Stijgijzers zijn nutteloos als er geen sneeuw of ijs is.
  • Je hoeft niet te abseilen als je afklimt zonder te vallen.

Bergbeklimmen en opwarming van de aarde

Door de klimaatverandering wordt de toegang tot het hooggebergte steeds complexer en gevaarlijker. Wil het alpinisme blijven bestaan, dan zal het zich moeten aanpassen. Bergbeklimmers zijn bijvoorbeeld al begonnen met het verlaten van de gevaarlijkste routes, maar ook met het verschuiven van de seizoenen.

Het lente- en herfstgebergte vervangt geleidelijk het zomergebergte, wanneer de sneeuw de rotsen stabiliseert. Bovendien zullen klimmers meer aandacht moeten besteden aan de berg zelf. Zo kunnen water dat door scheuren stroomt of krakende rotsen waarschuwingen zijn dat de bodem gedestabiliseerd is.

TF1 INFO