Sint-Pieterskathedraal

Deze prachtige gotische kathedraal is een must tijdens uw vakantie in Annecy. Hoe te bezoeken? Wat is haar geschiedenis?

Een kerk die in de loop der tijd in een kathedraal is veranderd

In het begin was het een voormalige kapel van het klooster van Cordeliers, die tussen 1535 en 1538 werd gebouwd op initiatief van Pierre Lambert, een kerkfabrikant. In 1538 ging de stad Genève over tot de protestantse reformatie en werden de leden van de katholieke kerk verbannen naar Annecy. De kerk van Saint-Pierre verwelkomde toen de bisschop van Genève.

Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw ontheiligd en gebruikt als tempel voor de godin Rede. In 1822 werd de kerk de kathedraal van het bisdom Annecy.

Een bouwstijl tussen gotiek en renaissance

Op het eerste gezicht is de kathedraal in de klassieke gotische stijl. Maar als je rondloopt, zie je dat de voorgevel die als laatste werd gebouwd veel zachter is, wat de Italiaanse invloed tijdens de Renaissance laat zien. Deze gevel heeft drie niveaus met verticale pilasters. De gotische elementen zijn te zien in de gotische roos en de twee spitsboogtraveeën. Boven de hoofddeur is het wapen van de familie Lambert te zien. Deze familie financierde de bouw van het gebouw en had een huis tegenover de kathedraal.

Als u een dienst bijwoont, kunt u de kracht van het geklasseerde orgel, dat enkele tonnen weegt, waarderen. Het werd in 1842 geïnstalleerd. De kleine klokkentoren heeft twee klokken, waarvan de grootste 3 ton weegt. Ze zijn het werk van de nog actieve gieterij Paccard, waarvan u het klokkenmuseum kunt bezoeken in Sévrier, niet ver van Annecy.

De Saint-Pierre kathedraal van Annecy

Bezoek de kathedraal Saint-Pierre in Annecy

Tijdens uw bezoek is het moeilijk om de kathedraal in zijn geheel te zien, omdat hij omringd is door gebouwen in de buurt. Wij raden u aan om naar rechts te gaan om toegang te krijgen tot een plein met een forum dat een duidelijker zicht op het gebouw biedt. Vanaf de Rue Royale kunt u een kanaal zien dat onder de kathedraal doorloopt. In de kathedraal worden regelmatig concerten met klassieke barokmuziek gegeven, die tussen de 12 en 22 euro kosten.

Om de kathedraal Saint-Pierre d’Annecy te bezoeken, moet u de voetgangersstraat Jean-Jacques Rousseau nemen, die op een steenworp afstand ligt van de Vieilles Prisons, die wij u ook aanraden te bezoeken. Als u de rue Jean-Jacques Rousseau volgt, kunt u de kerk Saint Maurice bewonderen, die een heel andere bouwstijl heeft.

U kunt ook kiezen voor rondleidingen door Annecy onder leiding van een gids, die u nauwkeurige informatie geven met aangepaste routes.