Gastronomie en streekproducten uit de Haute-Savoie

Lokale producten zijn talrijk in de Haute-Savoie. Het moet gezegd dat met het grondgebied waarover we beschikken, de mogelijkheden talrijk zijn. Van kaas tot vleeswaren, inclusief dranken en zoetigheden, laten we inzoomen op deze gerechten die onze identiteit vormen.

Streekproducten uit de Savoie

Er zijn veel producten uit de Haute-Savoie en meer in het algemeen uit de Savoie. Ze zijn erg populair en liggen vaak op het bord van vakantiegangers, maar ook van de plaatselijke bevolking.

Kaas

différents types de fromage

Kaas is zeker het meest essentiële gerecht in de Savoie. Het is terug te vinden in vele gerechten en kan ook op zichzelf worden genoten.

Het moet gezegd dat het grondgebied gunstig is voor de kaasproductie, want 90% van de landbouwoppervlakte bestaat uit gras. Dit komt neer op meer dan 300.000 hectare, waarvan 220.000 hectare bergweiden. Tot de meest emblematische kazen behoren Reblochon, Abondance en Beaufort.

Meer weten: kazen uit de Haute-Savoie

Charcuterie

jambon cru de montagne

In de Savoie en de Haute-Savoie worden ook veel hoogwaardige vleeswaren gemaakt. Tot de bekendste vleeswaren behoren worsten en berghammen.

En als u buiten de gebaande paden wilt gaan, waarom kiest u dan niet voor gedroogd vlees uit de Alpen of rookworst uit Magland? Deze producten zijn perfect voor uw aperitief tijdens uw wintersportvakantie.

Meer weten: vleeswaren uit de Haute-Savoie

Fruit

pommes sur une table

Sommige vruchten worden rechtstreeks in de Savoie geproduceerd. Dit geldt met name voor appels. U vindt er ook peren en waarom niet frambozen en bramen. Voor dit laatste kunnen de wandelpaden uw bondgenoten zijn.

De dranken

jus de pomme dans un verreDranken, alcoholische en niet-alcoholische, zijn talrijk in onze regio. U vindt er bijvoorbeeld lokaal geproduceerd appelsap. Tot de bekendste alcoholische dranken behoren genepi, peer en gentiaan. De oldtimers zullen u zeker vertellen over grogs, die zeer nuttig zijn bij verkoudheid!

Een uitgesproken culinaire identiteit

In onze streek is de culinaire identiteit vrij uitgesproken. De gastronomie is vrij rijk, met name door de aanwezigheid van talrijke kazen en vleeswaren. Er bestaan echter ook lichtere recepten die uw smaakpapillen zullen verrukken.

Beroemde koks

De culinaire identiteit van de Savoie is ook te danken aan de grote chef-koks. We hebben er verschillende rond Annecy, zoals Jean Sulpice in Talloires of Yoann Comte in Veyrier-du-Lac. Sommigen hebben ook hun schort opgehangen, zoals Laurent Petit of Marc Veyrat.

Emblematische recepten

biscuit de savoie

Sommige recepten zijn emblematisch voor de streek. U denkt natuurlijk aan tartiflette of fondue, maar er is meer dan kaas!

Wij raden u aan de farcement te proberen, het koekje uit de Savoie of de rissoles met appels of peren. En voor de zoetekauwen zijn er de Mont-Blanc ijsblokjes. Als u ze niet zelf kunt maken, kunt u ze vinden in Combloux of Saint-Gervais-les-Bains.

Het is mogelijk om lokaal te eten in de buurt van Annecy

In de Haute-Savoie en de Savoie is het goed mogelijk om korte circuits te volgen. Er is geen gebrek aan producenten en winkels die streekproducten verkopen. U kunt ook elke week naar de markt gaan om uw boodschappen te doen.

Rechtstreeks bij de producent kopen

Als je in Annecy rondloopt, kom je onvermijdelijk borden tegen met “vente direct” of “vente à la ferme”. U kunt dan rechtstreeks bij de bron, bij de producent kopen. Dat geldt vooral voor kaas, maar ook voor appels in de vroege herfst.

Onze tips om lokaal te eten

Om u te helpen meer lokaal te consumeren, geven we enkele tips:

  • Ga naar de boerenmarkten van Poisy, Bluffy of Vaulx.
  • Houd het nieuws van ISETA in Poisy in de gaten. Er worden regelmatig uitverkopen georganiseerd
  • Maak een boodschappenlijstje om jezelf te dwingen verse producten te koken
  • Neem deel aan Potager City, om manden met lokale, verse en seizoensgebonden producten te ontvangen.

Als je een klein balkon of tuin hebt, kun je ook een kleine moestuin aanleggen. Zo kun je de kosten drukken en je eigen groenten en fruit eten.