De Fier : rivier van de Haute Savoie

De Fier is een bergrivier die door het zuiden van de Haute-Savoie stroomt, van het Aravisgebergte tot de stad Seyssel, waar hij samenvloeit met de Rhône (een van de grootste rivieren van Frankrijk).

De oorsprong van de Fier

De Fier ontspringt op de Mont Charvin, in het gelijknamige meer, op meer dan 2.000 meter hoogte, en stroomt vervolgens door de gemeenten Thônes, Dingy Saint-Clair, Alex, Annecy en Annecy-le-Vieux en Lovagny. Hij wordt in zijn loop verbonden door verschillende waterlopen, zoals de Thiou (de kleinste rivier van Frankrijk), de Chamfroid, de Torrent du Nom, de Fillière en de Chéran. Vervolgens baant hij zich een weg door de Gorges van Lovagny, voordat hij zich rustig bij de Val-de-Fier voegt en vervolgens een zijrivier van de Rhône wordt ter hoogte van de gemeente Seyssel (gemeente tussen de Ain en de Haute-Savoie).

Een rijke rivier dankzij haar fauna en flora

Tussen het Aravis-gebergte en Seyssel is deze rivier meer dan 71 km lang en verandert van een rustige stroom in een woeste stortvloed door de verschillende bergketens die zij doorkruist. De rivier wordt hoofdzakelijk gevoed door regenwater, maar ook door water van smeltende sneeuw. Tijdens de regenperiodes die in het departement vallen, stijgt zijn bedding dienovereenkomstig gedurende twee tot vier dagen.

De Fier is een ideale rivier om te vissen en te zwemmen, dankzij de vele kreken en natuurlijke stranden. Het is een zeer populaire rivier, zowel bij de inwoners van Annéci als bij toeristen. De kloven van de Fier bij Lovagny zijn elk jaar een van de meest bezochte plaatsen van het departement en bieden een prachtig schouwspel vol geschiedenis.

Sportieve activiteiten op de Fier

Als het seizoen en het weer gunstig zijn, is de Fier een rustige en aangename rivier. U kunt er kanoën, er zijn cursussen uitgezet door het departementale bestuur. Visliefhebbers kennen deze rivier goed, want er leven veel Fario forellen. Als u geduldig bent, kunt u met inachtneming van de voorschriften goede vangsten doen.

Waar kunt u zwemmen in de Fier?

Vlak voor Annecy-le-Vieux is de Plaine d’Alex een populaire zwem- en zonneweide. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit de gemeenten Dingy Saint-Clair en la Balme-de-Thuy. De oevers bestaan uit kiezels, en het is raadzaam om waterschoenen te gebruiken voor uw comfort. Er is een groot publiek, maar er is geen officieel strand. De watertemperatuur blijft vrij koel, niet hoger dan 20°C in de zomer.

U kunt ook verder stroomafwaarts zwemmen, bij Hauteville-sur-Fier. Er zijn vele kleine, aangename baaien. Pas op voor de activiteit van de stuwdam van Brassilly.

Belangrijk: De Fier is een bergstroom, wat betekent dat hij bij zware regenval stroomopwaarts of een storm kan overstromen. De stroming is dan zeer belangrijk en dus gevaarlijk, zelfs op de oevers van de Fier. Op sommige plaatsen kan de stroming gevaarlijk zijn, er is geen toezicht. Zwem niet alleen en houd uw kinderen in de gaten.