Vissen in de buurt van Annecy

Als u een visser bent, zult u tijdens uw vakantie in Annecy zeker uw lijn willen uitgooien. Vissen kan op het meer of in de rivier. Hier volgt een kort overzicht van de goede praktijken, de vistechnieken en de aanwezige vissen.

Vissen op het meer

Pêcheur en barque sur le Lac d'AnnecyEr zijn twee categorieën vissers op het meer van Annecy: amateurs en professionals. Voor deze laatsten is hun activiteit zeer gereglementeerd, er zijn er slechts twee die hun visvangst verkopen aan restaurants in de omgeving van Annecy. Het vissen op het meer van Annecy gebeurt vanaf de oever of met boten.

Het meer herbergt een aantal vissoorten die door de gastronomie zeer gewaardeerd worden: riddervis, forel, baars, snoek en féra. Andere minder smakelijke soorten zijn ook aanwezig: voorn, alver, witvis, karper en kwabaal. Het is moeilijk om in de zomer te vissen omdat er veel recreatiemogelijkheden op het meer zijn. Wij raden u aan om in de zomer vroeg in de ochtend en meer op het Petit Lac te vissen. Als u vanaf de oever vist, zijn er twee plaatsen waar u een goede vangst kunt doen:

  • De Puya bocht die zich bevindt bij de uitgang van Annecy in de richting van Sevrier.
  • De bocht voorzien van een slagboom op het meer bij de uitgang van het dorp Duingt.

Praktisch: deze twee plaatsen zijn uitgerust met een slagboom waarop u uw hengels kunt installeren.

In het meer worden elk jaar zeer grote snoeken gevangen. Sommige van deze vissen zijn zelfs groter dan 1m30. Het meer van Annecy wordt ook bevolkt door schaaldieren zoals rivierkreeften, die in 1965 werden geïntroduceerd na een ontsnapping uit een aquarium. De rivierkreeft, die deel uitmaakt van de fauna van de Haute-Savoie, wordt in de gastronomie gewaardeerd als gratin of in bisque.

Reglement voor het vissen op het meer van Annecy

Pêche au brochet lac d'AnnecyDe toegestane vistechnieken op het meer zijn sleepvissen, vissen met een sonde en hengelen. U moet een vislogboek gebruiken om uw vangst aan te geven. Dit is verplicht en er zijn veel controles. Er kan alleen overdag gevist worden. U moet een toeristenvergunning kopen, afhankelijk van de duur van uw vakantie: dag, week of veertien dagen. Het kost bijvoorbeeld ongeveer tien euro voor een dag vissen.

De vereniging Annecy Lac Pêche kan u wegwijs maken in het reglement en u ook waardevolle adviezen van vissers geven op haar officiële website. Als u vanuit een boot vist, is het verplicht om een exemplaar van het vaarreglement op het meer van Annecy te hebben.

Goed om te weten: deze vereniging organiseert tijdens de schoolvakanties viscursussen voor kinderen van 11 tot 16 jaar. De cursussen worden gegeven door een door de staat gediplomeerde visgids. De haven van Sevrier is het vertrekpunt. Voor volwassenen die de techniek van het vissen op een alpenmeer willen leren, worden in het weekend ‘s ochtends cursussen aangeboden.

Bepaalde sectoren zijn verboden om te vissen zoals het natuurgebied aan het einde van het meer, de Talloires en Menthon-Saint-Bernard omblières.

Riviervissen in de buurt van Annecy

Pêche en rivière près d'AnnecyRiviervissen wordt in de buurt van Annecy beoefend op de rivieren Laudon, Fier, Chéran en Eau Morte. Het is aangenaam om mooie forellen te vangen. U kunt alle technieken van het riviervissen gebruiken: vlieg, kunstaas of toc.

Het riviervissen is open van de tweede zaterdag in maart tot de tweede zondag in oktober. Maar de beste periode is van april tot juni en van september tot oktober. Bij het vissen langs rivieren kunt u ook goud zoeken door geschikte zandbanken te zoeken. De meeste rivieren in de Haute-Savoie, waaronder de Fier, bevatten namelijk zeer zuiver goud. Alles wat u nodig hebt is een minimale uitrusting om goud te zoeken.

Reglement voor riviervissen

Voor al uw vragen over het reglement kunt u terecht op de officiële website van de Haute-Savoie visfederatie. Sommige rivieren, zoals de Fier, hebben reservaten die alleen bepaalde soorten visserij toestaan om de visstand te beschermen.

Pêch’Aventures: leren vissen op forel

In dit activiteitenpark kunt u leren vissen in een prachtige landelijke omgeving op 10 minuten van Annecy. Ideaal voor gezinnen om te leren vissen bij Pêch’Aventures.

De visclubs van Annecy

Wij stellen u enkele leuke visclubs voor om te oefenen en te leren in een gezellige sfeer:

Video van het vissen op riddervis vanuit een boot op het meer