Nonglard

Nonglard is een klein dorp in de Haute-Savoie, in de regio Rhône-Alpes. Het ligt 10 km ten westen van Annecy. De gemeente wordt in het noorden begrensd door de gemeente Sillingy, in het oosten door Poisy, in het zuiden door Lovagny en in het westen door Vaulx. Ze bereikt een hoogte van 500 meter.

Geografische ligging

Nonglard Haute-SavoieDe gemeente heeft een oppervlakte van 412 hectare en maakt deel uit van de gemeente Fier et Usses. De 600 inwoners van het dorp heten Nonglardiens. Er zijn momenteel 7 melkveebedrijven en één rundveebedrijf.

De landbouw is dus de overheersende activiteit. Nonglard dankt zijn naam aan het Latijnse Ungula, wat hoorn van de voet van een herbivoor betekent. Het dorp bestaat uit verschillende gehuchten.

Monumenten en toeristische plaatsen

De kerk

Eglise de Nonglard en Haute-SavoieIn de klokkentoren, met zijn vierzijdige spits met daarop een kruis met een haan, hangen twee klokken. De oudste, bekend als de grote klok, kwam in 1870 uit de gieterij van Beauquis Frères in Quintal.

Hij draagt een decoratief motief van Christus aan de ene kant en een Maagd aan de andere kant met de inscripties “Sancte Victor et Urse – Orate pronobis”. Het interieur van de kerk Saint-Victor-et-Saint-Ours werd in 1891 gerestaureerd door pastoor Pélisson. Verschillende werken werden toen uitgevoerd.

Kapel van de Onbevlekte Ontvangenis

Chapelle de l'immaculée Conception à NonglardDe kapel van de Onbevlekte Ontvangenis ligt midden in het gehucht Chez Collomb. Notre Dame de Sées (vroeger Séez) werd gebouwd door en op kosten van de broers François en Nicolas Poncet, zonen van wijlen Marin Poncet en Franchette Dunoyer.

De lantaarn van de doden

La Lanterne des Morts à NonglardDit merkwaardige gebouw, beter bekend als “monument”, werd gebouwd aan het begin van de 17e eeuw. Het is 4 m hoog en 1,60 m in diameter. In de openingen kunnen lichten worden geplaatst die gericht zijn op de vier kardinale punten. Een andere ruimte herbergt een gebedenboek. De Lantaarn van de Doden wordt bekroond door een smeedijzeren kruis.

De lantaarn had in het verleden twee bestemmingen. Zij werd gebruikt voor een belangrijke rite van de dodencultus, die bestond uit het schijnen van licht tijdens begrafenissen. Dit was een manier omde doden te eren in de Middeleeuwen. Ten tweede werd Nonglard ten tijde van de bouw getroffen door epidemieën die veel doden veroorzaakten. Daarom gaf deze lantaarn, geplaatst in het centrum van het dorp, de periodes van besmetting aan. Het was een middel om de epidemie te beperken.

Deze curiositeit is vrij zeldzaam in de regio en staat op de monumentenlijst.

De geheime tuinen van Vaulx

Les Jardins Secrets de Vaulx près de NonglardNiet ver van Nonglard kunt u de Geheime Tuinen van Vaulx bezoeken. Deze plek mengt water, architectuur en vegetatie voor een heerlijk moment van sereniteit. U kunt er ook ter plaatse een hapje eten.

 

Monument voor de doden

Monument naast de kerk ter nagedachtenis aan de kinderen van Nonglard – Slachtoffers van de oorlogen 14-18, 39-45 en Indochina.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in de buurt van Nonglard geselecteerd. Ze bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en hebben zeer goede beoordelingen van gasten:

Ibis Budget Poisy

Dit hotel ligt niet ver van Nonglard, in de naburige stad Poisy. De prijzen zijn aantrekkelijk, evenals de faciliteiten: Gratis Wi-Fi, airconditioning en gratis parkeergelegenheid. De receptie is 24 uur per dag geopend en de kamers zijn toegankelijk voor mindervaliden.

Zie beschikbaarheid

Prachtig Hotel

Een etablissement in art-decostijl, gelegen tegenover de beroemde Pont des Amours in het centrum van Annecy. Vlakbij Bonlieu kunt u in juni het Internationale Animatiefilmfestival bijwonen. Op het terras kunt u ontbijten voor het Canal du Vassé.

Zie beschikbaarheid

Ibis Annecy centre Vieille Ville

Dit hotel biedt 85 kamers aan de ingang van de oude stad van Annecy. Er is een openbare parkeerplaats onder het hotel. Een zeer goed adres dat door veel vakantiegangers wordt aanbevolen.

Zie beschikbaarheid

De Muzen

Dit prachtige hotel ligt tegenover het strand van Albigny in Annecy-le-Vieux. De 57 kamers van dit 3-sterrenhotel bieden uitstekend comfort. De privéparkeergelegenheid is een pluspunt tijdens het drukke zomerseizoen. Het centrum van Annecy ligt op 15 minuten lopen.

Zie beschikbaarheid

Novotel Atria

Dit prachtige viersterrenhotel in Annecy beschikt over 95 kamers met airconditioning en talrijke seminarruimten. Gasten hebben ook toegang tot een privéparkeerplaats. U kunt gemakkelijk het stadscentrum en de oevers van het meer ontdekken, dat op 10 minuten loopafstand ligt.

Zie beschikbaarheid

Nonglard Herfstmarkt

Elk jaar, eind oktober, organiseert de oudervereniging van het dorp een herfstmarkt. De bevolking deelt bloedworst, kwark, aardappelbereidingen en cider. Deze laatste wordt lokaal geproduceerd. De opbrengst van dit evenement wordt gebruikt om de activiteiten van de kinderen te financieren.

Diensten en administraties

Bibliotheek

De bibliotheek van Nonglard heeft ongeveer 3.500 boeken. Ze wordt beheerd door de vereniging“La fontaine aux livres“. Openingstijden :

  • Maandag van 16.30 tot 18.15 uur.
  • Donderdag van 16.30 tot 18.15 uur.

Website: Nonglard bibliotheek

De feestzaal

De dorpszaal speelt een centrale rol in de activiteiten van de gemeente. Het wordt gebruikt als eetzaal voor de schoolkantine, als vergaderruimte voor het animatiecomité van Nonglard en de oudervereniging, en als zaal voor bejaardenmaaltijden en bruiloften.

Openbaar vervoer

De lijn LISHA bedient Nonglard richting Annecy of Rumilly, 4 keer per werkdag.

Gemeentehuis van Nonglard

1 route Chef Lieu 74330 Nonglard Tel: 04.50.60.54.31 Website gemeentehuis Nonglard:

  • Maandag: 9.00 tot 12.00 en 14.00 tot 19.00.
  • Donderdag: 14.00 tot 19.00 uur.
  • Gekozen vertegenwoordigers zijn aanwezig op maandag en donderdag van 18.00 tot 19.00 uur.

De school

Door de aanzienlijke toename van het aantal leerlingen sinds 2010 telt de school 80 leerlingen verdeeld over 3 klassen: één voor de kleuterschool en twee voor het lager onderwijs. Buitenschoolse activiteiten worden georganiseerd vanaf 16.45 uur.