Aansluiting op glasvezel in Annecy

Sinds 2012 is Annecy een van de eerste steden in Frankrijk waar glasvezel wordt aangelegd. Deze technologie maakt internettoegang met zeer hoge snelheid mogelijk. Wij bieden u een update over de gebieden die zijn aangesloten op glasvezel in Annecy en zijn agglomeratie.

Het noorden van Annecy is als eerste aangesloten op glasvezel

Fibre optique AnnecySinds de herfst van 2012 is de operator Orange belast met de installatie van het glasvezelnetwerk in Annecy. SFR heeft met Orange een overeenkomst gesloten om ook te investeren in de aanleg van glasvezel. Al in 2014 bood SFR deze technologie aan zijn klanten aan in het noorden van de stad tot aan de Basilique de la Visitation. Bouygues Télécom bood toen een dienst aan in het zuiden en het centrum van de stad, maar niet alle wijken waren aangesloten. Free had nog geen aanbod in Annecy

Orange zal het Fiber To The Home (FTTH) netwerk ook uitrollen in andere steden in de Haute-Savoie: Cluses, Thonon-les-Bains en Annemasse.

Tijdens deze eerste periode is het noorden van de stad zeer goed verbonden. Het zal nog tot 2017 duren voordat het zuiden, en dus bijna heel Annecy, toegang krijgt tot zeer hoge snelheid (VHS ). Het is interessant te bedenken dat de aanleg van een nieuw netwerk zoals glasvezel slechts eens per eeuw plaatsvindt, zoals bij de telefoon het geval was. Het duurt ongeveer tien jaar voordat een agglomeratie als Annecy 100% gedekt is.

De agglomeratie Annecy heeft glasvezel

In 2021 zullen de volgende gemeenten bijna volledig op de glasvezel zijn aangesloten: Annecy, Annecy-le-Vieux, Cran-Gevrier en Seynod. Voor andere naburige gemeenten is de aansluiting gedeeltelijk, maar er wordt aan gewerkt: Meythet, Poisy, Chavanod, Argonay, Saint-Martin-Bellevue, Epagny-Metz-Tessy, Pringy en Quintal.

77% van de woningen in de nieuwe gemeente Annecy kan op glasvezel worden aangesloten, maar er zijn nog enkele wijken die wachten op aansluiting, zoals Clarines in Annecy-le-Vieux en de wijk Vernay in Cran-Gevrier. De gemeenten Argonay, Chavanod en Quintal zijn slechts gedeeltelijk aangesloten. Montagny-les-Lanches is nog niet aangesloten.

Alle exploitanten: Orange, SFR, Bouygues Télécom en Free bieden een abonnement op het glasvezelnetwerk in Annecy.

Aan de rand van de agglomeratie Annecy wordt glasvezel aangelegd.

SYANE (Syndicat des énergies et de l’aménagement numérique de la Haute-Savoie) is een overheidsinstantie die wordt gefinancierd door lokale overheden zoals het departement, de agglomeraties en de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het investeert bijna 300 miljoen euro om glasvezel aan te leggen aan 90% van de bedrijven en 300.000 woningen in 246 gemeenten in de Haute-Savoie.

Het gaat vooral om gemeenten aan de rand van stedelijke gebieden die niet over glasvezelapparatuur van de gebruikelijke particuliere exploitanten beschikten, zoals Sévrier, Villaz en Saint Jorioz. Vanaf mei 2021 worden de gemeenten Doussard en Lathuile aangesloten op het glasvezelnetwerk van Syane. In juli 2021 zullen 60.000 woningen in 26 gemeenten gedekt zijn. In de tweede helft van 2021 zullen 216.000 woningen in de Haute-Savoie profiteren van glasvezel.

Particulieren en bedrijven zullen een zeer snel abonnement kunnen nemen bij de gebruikelijke operatoren tegen dezelfde prijsvoorwaarden. U kunt het aanbod van toegang tot het openbare glasvezelnetwerk raadplegen op de website van Syane.

In de praktijk moet u naar de glasvezelpagina van uw operator gaan, uw postadres invoeren om na te gaan of u kunt worden aangesloten en u op het aanbod inschrijven. Als de toegang tot glasvezel nog niet beschikbaar is, krijgt u een tijdschema.

Arcep (Autorité de régulation des communications électroniques et des Postes) biedt u een gedetailleerde kaart van de uitrol: cartefibre.arcep.fr