Cran-Gevrier

Cran-Gevrier is een gedelegeerde gemeente van Annecy, in de richting van Poisy, Nonglard of Sillingy. Het telt ongeveer 18.000 inwoners, bekend als Gévriens en Gévriennes maar ook Cran-Gevriens en Cran-Gevriennes. De stad grenst aan Meythet, Annecy en Seynod.

Geografische ligging

Cran-Gevrier en Haute-SavoieDe stad heeft een oppervlakte van 480 hectare op een hoogte van 445 tot 525 meter. De Thiou stroomt door het centrum van de stad in de wijk Chorus.

Cran-Gevrier is ontstaan uit de samenvoeging van twee gehuchten in 1902: Cran en Gevrier.

Culturele voorzieningen

De stad heeft verschillende openbare culturele voorzieningen van hoge kwaliteit.

Cultureel centrum: La Turbine

La Turbine à Cran-GevrierLa Turbine is een interactieve en ludieke ruimte van 1.000 m² met een mediatheek, een bioscoop en het CCSTI. Er worden regelmatig ludieke en wetenschappelijke tentoonstellingen georganiseerd. In 2021 bijvoorbeeld bood de tentoonstelling “Electrosound, achter de schermen van het geluid” de bezoekers de kans om achter het gordijn van een concertpodium te gaan. Meer dan 15 experimenten stellen de bezoekers in staat om de geheimen van het geluid met zijn fysica, eigenschappen en de geschiedenis van de muziek te begrijpen.

Het cultureel centrum Turbine is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Het bevindt zich in het centrum van Cran-Gevrier, ter hoogte van het Koorplein.

Tel: 04. 50.88.39.00

Cultureel centrum: www.laturbine.fr

Bibliotheek Renoir

Espace culturel Renoir à Cran-GevrierDe Renoir bibliotheek ligt aan de Auguste Renoirlaan. Ze grenst aan de school, het kinderdagverblijf en de aula. De bibliotheek verwelkomt u elke woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag om een van de 15.000 beschikbare boeken te lezen of te lenen.

Tel: 04.50.67.09.79

Muziekschool : EPM

Espace des Pratiques Musicales à Cran-Gevrier

De EPM“Espace des Pratiques Musicales” is een muziekschool waar kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen terecht kunnen voor cursussen en initiatie tot muziek en instrumentbeoefening.

De school is gevestigd aan de Germain Perréardlaan 22 bis in de wijk Iles.

Tel: 04.50.57.14.40

Speelgoed bibliotheek

Ludothèque de Cran-Gevrier en Haute-SavoieIn de speelotheek van Cran-Gevrier kunnen kinderen, tieners of volwassenen zich vermaken en samen vele spelletjes spelen. Alle spellen en speelgoed in de speelgoedbibliotheek kunnen twee weken worden geleend. Ze bevindt zich aan de Harmonielaan 23 in het hart van het centrum.

Tel: 04.50.67.37.80

Théâtre des Collines

Le Théâtre des Collines à Cran GevrierDeze voorziening bestaat uit drie locaties: het Rabelais-theater in Meythet, het Renoir-theater en de Espace des Forges. Het Renoir theater wordt gebruikt om kunstenaars in residentie te ontvangen. Het heeft een groot podium op hetzelfde niveau dat de interactie met het publiek bevordert. In de Espace des Forges kunnen burgerinitiatieven worden ontwikkeld.

Voor meer informatie: Le Théâtre des Collines

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij vijf hotels bij Cran-Gevrier geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Kyriad Annecy Cran-Gevrier

Dit hotel ligt aan de route des Creuses in Cran-Gevrier en beschikt over 50 kamers met airconditioning. Op een mooi terras kunt u in het mooie seizoen buiten lunchen. Deze hotelketen biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De prijzen beginnen bij €62 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Beste Hôtel Annecy

Het hotel ligt in Cran-Gevrier bij Annecy. De ruime kamers zijn voorzien van een grootbeeld-tv. U kunt ontspannen in de spa en de loungebar. Het restaurant biedt een all-you-can-eat-service.

De prijzen beginnen bij 79 euro per nacht.

Zie beschikbaarheid

Ibis Styles Annecy Gare Centre

Het hotel ligt aan de Place de la Mandallaz in het stationsgebied van Annecy. Er is geen parkeerplaats, maar u kunt gebruikmaken van de openbare betaalparkeerplaatsen. Tot de faciliteiten behoren airconditioning, WiFi en toegankelijkheid voor gehandicapte gasten.

Vanaf €110 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Resort Les Trésoms Lake and Spa

Dit hotel is ideaal gelegen op de hoogten van Annecy en kijkt uit over het meer. Het beschikt over een overdekt zwembad en een spa. De 2 restaurants serveren verfijnde gerechten tussen land en zee. Het is een uitstekende plek om Annecy te bezoeken en te gaan wandelen in de Semnoz.

Vanaf 233 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Balladins

Dit mooie hotel ligt in Cran-Gevrier, op 5 minuten van Annecy, en heeft 3 sterren. Het beschikt over een 24-uursreceptie en ruime kamers met airconditioning. Een mooi terras en een bar staan ter beschikking van de gasten.

De prijzen beginnen bij 87 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Sportfaciliteiten

Sportcomplex Renoir

Het sportcomplex Renoir ligt aan de Beauregardlaan 2 in de wijk Renoir en biedt tennis, handbal, voetbal en basketbal. Er is ook een tennisclub en de Agorespace, een overdekt multisportcomplex, ideaal om in de winter te sporten.

Stade des Grèves

Het Stade des Grèves ligt aan de Chemin des Grèves bij de ingang van het industrieterrein Iles. Het biedt de mogelijkheid om te voetballen op een uitstekend grasveld en andere velden. Er is ook een sportcentrum, dat verschillende sportverenigingen groepeert: fietsen, voetbal, skiën, bicross, mountainbiken, enz. Maar ook :

  • Langlaufparcours langs de rivier.
  • Bicross parcours op de Avenue Beauregard.
  • Mountainbike trial parcours naast het cross-country parcours.
  • Kayak slalom parcours op de Thiou (Tasset brug).
  • Boulodrome langs het kajak slalom parcours.

Administratieve diensten

Jongeren Informatie Punt (PIJ)

Het PIJ bevindt zich op 6 place Jean Moulin en heeft als taakjongeren te helpen bij het vinden van huisvesting, een financiële partner of een opleidingsinstelling. Het PIJ verwelkomt individuele gesprekken om te helpen en advies te geven over school- of beroepsoriëntatie. Open van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 18u (gesloten tijdens de middagpauze tussen 12u en 13u30).Tel: 04.50.57.06.99

Gemeentehuis van Cran-Gevrier

Deplaatselijke receptie is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.Adres: 46 avenue de la République – 74960 Cran-Gevrier.Officiële website van het gemeentehuis van Cran-GevrierDe stad heeft een stedenband met Piossasco in Italië, Trenčín in Slowakije en Bathgate in Engeland.

Monumenten en historisch erfgoed

De kerk van het Heilig Hart van Mosinges

L'église du Sacré-Cœur de Mosinges à Cran-GevrierDe kerk, ontworpen door de architecten Maurice Novarina en Claude Fay, heeft een betonnen muur met gekleurd glas aan elke kant van het gebouw. Het prachtige wandtapijt van Bazaine hangt boven het altaar.

De kapel van Gevrier

La chapelle de Gevrier en Haute-SavoieDeze werd gebouwd op de ruïnes van de oude Romaanse kerk uit de 11e eeuw, die in 1866 werd gewijd aan Notre-Dame de Grâce en in 1933 aan Notre-Dame de La Salette.

De turbine van Brassilly

La turbine de Brassilly à Cran-GevrierOm de komst van elektriciteit te vieren heeft de stad in 2004 de turbine van de waterkrachtcentrale van Brassilly gerecupereerd en op de oevers van de Thiou geplaatst.

Markten in Cran-Gevrier

Marché à cran-GevrierDeze gemeente van Annecy biedt twee wekelijkse markten. De markt van Chorus, naast het gemeentehuis, vindt elke donderdag plaats van 7 tot 13 uur. De Vallon-markt vindt in deze wijk elke zondag op dezelfde tijden plaats.

Het herfstfeest van Cran-Gevrier

La Fête de l'automne de Cran-GevrierElk jaar, eind september, kunt u tijdens het traditionele Herfstfeest en de verenigingen de culturele en volkstradities van de Haute-Savoie herontdekken. Bij talrijke stands kunt u lokale specialiteiten proeven zoals tartiflette, diots met witte wijn of appelbeignets.