Geschiedenis van de stad Annecy

De geschiedenis van Annecy is rijk aan verschillende belangrijke etappes zoals de Gallo-Romeinse periode, de Middeleeuwen, de invloed van Saint-François-de-Salles, de Franse revolutie, de Sardijnse periode en de hedendaagse periode met de oprichting van een nieuwe gemeente.

Annecy, een Romeinse stad

Ephèbe des Fins à AnnecyDe oevers van het meer van Annecy zijn sinds 3100 v. Chr. bewoond. Annecy ontstond pas in 50 voor Christus en heette toen Boutae of Bautas. In die tijd was Annecy nog slechts een Romeinse stad en had slechts 2000 inwoners, voor de val van het Romeinse Rijk. Ontdek ons dossier over Annecy in de Gallo-Romeinse periode.

De val van het Romeinse Rijk deed de stad wegkwijnen door de grote invallen van barbaren uit Gallië, die de stad onveilig maakten. Deze invasies luidden echter het begin van het feodale tijdperk voor Annecy in.

Annecy in het feodale tijdperk

Le château d'AnnecyIn 259 werd de hele stad gedecimeerd en de inwoners afgeslacht als gevolg van de sterke invallen van de barbaren. De overlevende Annecyers werden gedwongen zich te verbergen in de grotten van de Mont Veyrier. Toen de invasie voorbij was, verlieten veel inwoners de stad naar het omliggende platteland, zoals Anniciaca (Annecy le vieux). De aanvallen op Annecy gingen door tot in de 6e eeuw. Alles werd verbrand, geplunderd en verwoest en de laatste inwoners besloten Boutae te verlaten.

In de 7e eeuw worden de activiteiten van de stad hervat aan de oevers van de Thiou; de kerk van Saint Maurice is het vertrekpunt. Het was ook in deze periode dat het kasteel van Annecy werd gebouwd. De oorlogen en veldslagen hielden nooit op en stelden de inwoners van Annecy tegenover de bisschoppen van Genève. De graven van Genève namen uiteindelijk hun toevlucht tot Annecy in het landgoed van Novel (plaines des Fins). De stad werd vervolgens de hoofdstad van het graafschap.

De laatste graaf van Genève veroorzaakte door de antipaus Clemens VII in residentie in Avignon het Grote Westerse Schisma.

Annecy: een Savoyaardse stad

Portrait de Louis Ier de SavoieNa de dood van Clemens VII in 1394 werd het graafschap Genève in 1401 verkocht aan de graaf van Savoye Amédée VIII. In 1444 creëert hij een apanage die aan een lid van zijn familie wordt toevertrouwd en hem een grote autonomie garandeert. Deze apanage bleef bestaan tot in de 17e eeuw. Janus, zoon van Lodewijk I van Savoye, maakte van Annecy zijn officiële residentie toen hij graaf van Genevois, baron van Faucigny en heer van Beaufort-Ugine-Faverges-Gourdans was. In Annecy werden de belangrijkste bestuursorganen van het graafschap opgericht: de graafschapsraad, de rekenkamer, de fiscale procureur en de magistraat.

Janus overlijdt in 1491 en Annecy blijft bij Savoye van 1491 tot 1514, het jaar waarin Karel III de Geneveense en andere gebieden aan zijn broer Filips nalaat. Annecy is het nieuwe centrum van een apanage van de Genevois rond Ugine.

Annecy: het Rome van de Alpen

Portrait de Saint-François-de-SalleAnnecy, met zijn religieuze invloed, had een tiental kloosters. De helft van de stad was eigendom van verschillende religieuze ordes, die kerken, kloosters, werkplaatsen, molens en uitgestrekte landerijen en bossen bezaten.

In de 16e eeuw, toen de calvinistische reformatie in Genève de overhand kreeg, vluchtten de katholieken naar Annecy. In die tijd werd een reeks prachtige monumenten gebouwd (Logis de Nemours, Cathédrale Saint Pierre, Maison Lambert…).

In 1600 kwamen Karel Emmanuel I, hertog van Savoye, en Henri IV, toen koning van Frankrijk, in conflict. De calvinisten maakten hiervan gebruik om regionale bezittingen over te nemen. Deze oorlog eindigde eind 1590 en leidde tot het Verdrag van Lyon.

In 1602 werd de heilige François de Sales, een plaatselijke jongen, bisschop van de stad. Zijn intelligentie en spiritualiteit lieten een blijvende indruk achter op de stad en de hele regio. Bovendien inspireerde hij een dynamische religieuze en culturele vernieuwing, de contrareformatie. Annecy werd zo het Rome van de Alpen.

De Franse Revolutie

La contre-révolution en pays de SavoieDe vele Savoyards die in Parijs werkten en de geschriften van Voltaire en Jean-Jacques Rousseau verspreidden de idealen van de Revolutie die in Frankrijk woedde naar de regio Annecy. Eind 1792 werd het hertogdom Savoie bestormd door de troepen van generaal Moutesquiou-Fezensac, waardoor het Savoyaardse leger, de ambtenaren, de geestelijkheid en de koning gedwongen werden hun toevlucht te zoeken in Piemonte.

Aan het einde van hetzelfde jaar werd het “despotisme” afgeschaft door de vergadering van de Allobroges, bijeen in de kathedraal van Chambéry. Geen gezwoeg en milities meer. Het departement van de Mont Blanc was geboren.

De bevolking van Annecy werd toen voor 23 jaar Frans. Na de vlucht van de hertog van Savoye bij de aankomst van de Franse troepen, had de bevolking het gevoel bevrijd te zijn. Maar de massale mobilisatie van mannen, de vlucht van de adel en de geestelijkheid en het antireligieuze beleid van de revolutie dwongen de inwoners uiteindelijk in opstand te komen.

In deze periode werden de belangrijke markten van Frankrijk geopend en werden langs de Thiou veel fabrieken gebouwd om te profiteren van de waterkracht. Bovendien vertegenwoordigde de industriële kennis van de inwoners van Annecy een reëel potentieel.

Annecy: een moderne stad

La commune nouvelle d'AnnecyIn 1866 deed de stoomtrein voor het eerst zijn intrede in Annecy, waardoor het toerisme zich kon ontwikkelen. De stad groeit langzaam in het begin van de 20e eeuw, met nieuwe wijken zoals Les Balmettes, Vovray en La Prairie. De elektriciteit werd gedemocratiseerd dankzij de waterkrachtcentrale van Fier, die Annecy sinds 1906 verlicht.

De toeristische bloei van de stad gaat gepaard met een industriële bloei met de namen van emblematische industrieën zoals: Aussedat, Dunant, Crolard, Léon Laydernier… In 1936 stellen de betaalde vakanties de arbeidersklasse in staat Annecy, het meer en de bergen te ontdekken. Na de “Trente Glorieuses” in de jaren zestig en zeventig begint de stedelijke ontwikkeling van de stad af te nemen.

Op 1 januari 2017 zijn de vijf intercommunales van het bekken van Annecy gefuseerd. Groot-Anncy bestaat nu uit 34 gemeenten en bijna 208.000 inwoners. Deze groepering brengt verschillende zaken samen, zoals de verbetering van de regionale ontwikkeling, een reorganisatie van het vervoer om de mobiliteit te bevorderen, evenals de economische en toeristische ontwikkeling.

Op deze datum werd ook de Nieuwe Gemeente Annecy opgericht. Zij verenigt de voormalige historische gemeentenAnnecy, Annecy-le-Vieux, Seynod, Cran-Gevrier, Meythet en Pringy. De bevolking van Annecy overschrijdt zo de 120.000 inwoners. In 2020 werd bij de gemeenteraadsverkiezingen een burgemeester met een groene inslag gekozen, na meer dan 60 jaar centrumrechtse burgemeesters.

De stad Annecy is bijzonder aantrekkelijk, zowel op het gebied van vrijetijdsbesteding als economische activiteiten. De meeste berg- en watersporten worden er beoefend. Op cultureel gebied worden het hele jaar door vele evenementen georganiseerd. Ook worden tradities in ere gehouden met het Fête du Lac in augustus en de Descente des Alpagesin oktober. De economische dynamiek houdt verband met het industriële weefsel, het bewegende beeld en de mechatronica. Ook de toeristische activiteit genereert een aanzienlijk werkgelegenheidsaanbod. Dankzij het toerisme buiten het zomer- en winterseizoen kunnen mensen de regio Annecy buiten de belangrijkste toeristische periodes ontdekken. In 2020 en 2021 staat Annecy op de eerste plaats van de Franse steden waar het goed wonen is.