De drakenboot, Chinese boot op het meer van Annecy

Dragon Boat is een watersport die in teams wordt beoefend. Traditioneel bestaat een boot uit twee rijen van 20 peddelaars. Deze activiteit kan worden beoefend in Frankrijk, op het meer van Annecy, waar jaarlijks een Drakenbootfestival wordt gehouden.

Drakenboot, een sport van Chinese oorsprong

Drakenboot is een sport die zijn oorsprong vindt in China. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ontleent zijn naam aan de drakenkop en -staart die de boten sieren. Als u er al een van de Pâquier heeft gezien, moet u weten dat een boot 12 meter lang is en leeg 250 kg weegt. In totaal kunnen er 22 teamleden in:

  • 20 peddelaars, in paren zittend op 10 banken.
  • 1 stuurman, die de boot bestuurt.
  • 1 trommelaar, die het tempo bepaalt.

Een sport die goed is voor de gezondheid

Dragon Boat is een complete sport waarbij de hele spierketen wordt gebruikt. De benen geven bijvoorbeeld 20% van de energie door aan de boot. Deze watersport wordt regelmatig aanbevolen door gezondheidsprofessionals, vooral omdat hij voor iedereen toegankelijk is. Sommige bemanningen bestaan zelfs volledig uit vrouwen die een borstkankeroperatie hebben ondergaan. Er zijn er 50 in heel Frankrijk, waarvan er een vaart op het meer van Genève, bij Thonon-les-Bains.

Drakenbootwedstrijden

Het doel van drakenbootwedstrijden is om voor de andere deelnemers over de finish te komen, vergelijkbaar metroeien. Het wedstrijdgebied wordt afgebakend door 6 gemarkeerde banen en laat dus 6 tegenstanders tegen elkaar uitkomen. Alvorens de finale te bereiken, moeten de deelnemers eliminatiefasen doorlopen. Tegenwoordig zijn de officiële afstanden voor de races :

  • 200 meter voor de sprint.
  • 500 meter voor de sprint.
  • 2000 meter voor de lange afstand.

Drakenboot in en rond Annecy

Het meer van Annecy is zeer geschikt voor drakenbootvaren. Met een breedte tussen 800 en 3.300 meter is het een van de zuiverste van Europa. Dit betekent dat u door ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds te trainen van de rust kunt genieten. Om het te leren, raden wij u aan contact op te nemen met de kano-kajakclub van Annecy (CKCA). De club is de leider van de discipline in Frankrijk.

Meer van Genève

Het meer van Annecy is niet de enige plek om te gaan drakenvaren. Ook het meer van Genève leent zich voor de activiteit. Er is een trainingskamp in Divonne-les-Bains, zowel voor beginners als voor degenen met meer ervaring in deze discipline. In Thonon-les-Bains kunt u een club vinden, de Pagaies Club Thonon.

De meren van de Savoie

Het meer van Aiguebelette, dat bekend staat om zijn grote roeiwedstrijden, is het laatste meer in de omgeving waar een drakenboot kan varen. Als 7e grootste natuurlijke meer van Frankrijk zijn motorboten niet toegestaan op het meer, om de plaatselijke flora en fauna te beschermen. Er worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd op het meer van Bourget, in Aix-les-Bains. De stad had in 2020 het wereldkampioenschap moeten organiseren. Dit evenement werd uitgesteld vanwege de gezondheidscrisis. Voor nieuwsgierigen is het mogelijk om meer te weten te komen over de Drakenboot bij de kajakclub Chambéry-Le Bourget.

Annecy Drakenbootfestival

Elk jaar vindt in Annecy het Drakenbootfestival plaats. Teams van 12 tot 16 peddelaars strijden op het meer, vertrekkend van de nautische basis Marquisats. Het evenement wordt georganiseerd door de kano-kajakclub van Annecy en Dragon Boat Attitude en is het grootste van Frankrijk. Twee dagen lang strijden amateurs of meer ervaren sporters in hun Chinese boten tegen elkaar.

Welke uitrusting is nodig om aan het festival deel te nemen?

Om deel te nemen aan het Drakenbootfestival moet je een specifieke uitrusting bij je hebben:

  • Een outfit aangepast aan de beoefening van een watersport.
  • Een topje van dezelfde kleur voor de leden van hetzelfde team.

De organisatoren zorgen voor zwemvesten, peddels, boten en kleedkamers. Zij wijzen echter alle verantwoordelijkheid af in geval van diefstal. Voor teams die zich vertrouwd willen maken met het materiaal zijn er ook trainingssessies.

De editie van 2022

festival dragon boat annecy affiche 2022De editie 2022 van het Drakenbootfestival van Annecy vindt dit jaar plaats op 1 en 2 oktober. Dit wordt de 16e editie van dit gezellige en voor iedereen toegankelijke evenement. De langeafstandsevenementen vinden plaats op zaterdag, terwijl de sprintwedstrijden op zondag plaatsvinden. Versnaperingen en eten zijn het hele weekend beschikbaar, direct ter plaatse. Een positief punt waardoor de atleten niet terug hoeven naar Pâquier, waar tegelijkertijd het High Five Festival wordt gehouden. Het is nog steeds mogelijk om in te schrijven voor deze waterwedstrijd.